Delo (Slovenia)

V domovino svojega športa Norveško se vedno rad vrača

Telemark smučanje Jure Aleš že nekaj let v svetovnem pokalu in na SP dosega vrhunske rezultate, ambicije segajo do velikega kristalneg­a globusa

- Marko Uršič

Slovenija ni ravno velesila telemarka. Toda Jure Aleš že več sezon odlično nastopa v svetovnem pokalu, lani je bil tretji v skupnem seštevku. Na svetovnem prvenstvu leta 2019 v Rjukanu na Norveškem je osvojil srebrno in bronasto odličje, v tej predolimpi­jski sezoni svetovnega pokala je zbral zmago, štiri druga mesta in eno tretje, skupno je bil četrti.

Na vrhuncu tekmovalne zime, na svetovnem prvenstvu v švicarskem kraju Melchsee-Frutt, pa se ni okinčal s kolajno, dvakrat je končal na nehvaležne­m četrtem mestu, enkrat je bil peti. Na globalnih tekmovanji­h tekmujejo v disciplina­h telemark smučanja klasik, šprint in paralelni šprint, Jure Aleš pa je bil glede na položaj zaradi pandemije kar zadovoljen s številom tekem v sezoni.

»Ambicije so, zdaj ko se kolikor toliko redno uvrščam na zmagovalne stopničke, biti najboljši na svetu. Končni cilj je osvojiti veliki kristalni globus, tudi svetovna prvenstva so seveda pomembna, a veliki globus je zadnjih nekaj let glavna stvar v mislih pred sezono in med njo. Torej, da dam vse od sebe in se skušam temu čim bolj približati,« pojasni nekdanji dvakratni mladinski svetovni prvak iz Brega ob Savi pri Kranju.

Športno pot pa je, kar je logično, začel v alpskem smučanju. »Slabih deset let sem bil alpski smučar v kranjskem Triglavu, bil sem, rekel bi, soliden, nisem pa bil povsem pri vrhu. Bil sem med boljšimi, a na žalost sem imel tudi toliko poškodb, da sem končal z alpskim smučanjem, vmes leto, dve igral nogomet, potem pa sem se na treningih priključil telemark reprezenta­nci. Vzeli so me v svoje vrste in zdaj sem tukaj,« pravi 25-letnik. »Sam koncept tekmovanj v telemark smučanju, kjer je tekma sestavljen­a iz veleslalom­a, skoka in na koncu teka, mi je zelo všeč, veliko akcije je. Tekmo v bistvu tvorijo tri zimske discipline, to mi zelo odgovarja. Vedno več imamo tudi paralelnih sprintov, tekem na izločanje. Tudi sami treningi niso nikoli monotoni, to me je najbolj pritegnilo k temu, da tekmujem v telemark smučanju.«

Feller se vrže dol

Izumitelj tega športa je Norveška, je Juretu Alešu ta skandinavs­ka država morebiti še posebej všeč tudi v kakšnem drugem pomenu? »Norveška mi je všeč in tja se vedno rad vračam. Nenazadnje, eno najlepših prizorišč svetovnega pokala je Rjukan, tam sem vedno dosegel zelo dobre rezultate,« pohvali evropski sever. Pred dvema letoma si je zlomil stopalo, pravi, da ima zdaj zaradi tega morebiti še nekaj težav na začetku sezone, ko je noga spet veliko časa v smučarskem čevlju, a čas vse pozdravi. Kot nekdanji alpski smučar pa ima tudi svoj pogled na slogovne predstave zvezdnikov belih strmin. »Vedno sem imel nekoga, za katerega sem malce bolj stiskal pesti. Zadnje čase navijam za Žan Kranjca, zanimiv karakter, kako se spopada z vsem, pa je zame osebno Manuel Feller. Vsakič gre na vse ali nič, zanj preprosto v drugi vožnji, ko napade po prvi, ni dovolj tretje, četrto mesto, vrže se dol. Tudi njegov slog smučanja je malce drugačen od drugih, je občudovanj­a vreden,« je zanimiv odgovor podal Aleš.

O stanju v telemark smučanju v Sloveniji je navrgel: »Ne le pri telemarku, tudi v alpskem smučanju je vedno manj mladine. Pri dekletih se je v tej sezoni še nekaj pokazalo, pri fantih pa je že težko, da bi kakšen mlajši prišel poleg. Pri telemarku je to še za kakšno stopničko ali dve nižje. S podporo Smučarske zveze Slovenije pa sem zadovoljen, sodelujemo na dobri ravni, seveda pa se vedno išče in hoče več sredstev in vsega,« pravi študent kadrovskeg­a management­a v Kranju.

»Zaradi športa se študiju bolj posvetim v poletnem času. Sem v zadnjem letniku, upam, da mi letos uspe končati študij, a pri meni je bila najbolj podčrtana vedno smučarska sezona,« sklene Jure Aleš, član Telemark kluba Kranj.

• Ambicije telemark smučarja Jureta Aleša so postati najboljši na svetu.

• Tekmo telemark smučanja tvorijo tri discipline, to mu zelo ustreza.

• S podporo SZS je zadovoljen, toda vedno je treba iskati več sredstev.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Jure Aleš si želi, da bi osvojil kristalni globus v telemark smučanju.
Foto Leon Vidic Jure Aleš si želi, da bi osvojil kristalni globus v telemark smučanju.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia