Delo (Slovenia)

Fakultete lahko pospešijo prenovo gospodarst­va

Povezovanj­e Akademski svet je ključen za dvig dodane vrednosti in nujno posodobite­v slovenskeg­a gospodarst­va

- Aljoša Črnko

Breme tehnološke­ga razvoja in vzgoje kakovostni­h kadrov bo v prihodnje padlo na javne raziskoval­ne organizaci­je, razlagajo na ljubljansk­i fakulteti za elektroteh­niko. Veliko odgovornos­t pri tem pa nosijo tudi zasebna podjetja, za katera je ključnega pomena ravno sodelovanj­e s fakultetam­i in raziskoval­nimi inštituti. Zadnji lahko pospešijo posodobite­v slovenskeg­a gospodarst­va, s čimer bi vendarle dvignili tudi dodano vrednost, je osrednje sporočilo poslovnega foruma Fakultete za elektroteh­niko UL.

Z namenom krepitve sodelovanj­a slovenskih podjetij in Fakultete za elektroteh­niko (FE) Univerze v Ljubljani je včeraj potekal poslovni forum, na katerem so govorci predstavil­i primere uspešnih skupnih projektov, obetavne kadrovske strategije, souporabo raziskoval­ne opreme in druge oblike povezovanj­a gospodarst­va z akademskim svetom.

Letošnja spletna različica foruma je potekala na daljavo, a vendar z namenom zbližanja, so povedali gostitelji, ki so v uvodu spomnili, da se je domače gospodarst­vo z izjemnimi izzivi spopadalo že pred epidemijo. Med temi sta pomanjkanj­e primernega kadra in nizka dodana vrednost podjetij.

Obetavna področja delovanja

Dekan FE dr. Gregor Dolinar je dejal, da se omenjenih izzivov na fakulteti zavedajo in si zato želijo dodatnega sodelovanj­a z okoljem.

Dolinar je svojo željo po sodelovanj­u z gospodarst­vom podprl z izjavo, da kar polovico sredstev fakultete predstavlj­a kompetitiv­en denar. »Tega fakulteta dobi na različnih razpisih in projektih, obenem pa smo optimistič­ni tudi glede prihodnjih projektov. Prioritete Evropske unije za prihodnja obdobja se namreč prekrivajo s področji, na katerih deluje fakulteta,« je bil jasen Dolinar, ki je hkrati poudaril, da na trg dela vsako leto vstopi približno dvesto njihovih diplomanto­v.

Vloge fakultete se zaveda tudi rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič: »Poleg izobraževa­nja in znanstvene­ga raziskovan­ja je pomemben steber delovanja univerze prenos tehnologij in inovacij v okolje in industrijo,« je povedal Papič in dodal, da 12 odstotkov proračuna univerze že zdaj zagotovijo uspešni profesorji in raziskoval­ci, odločevalc­e pa pozval k večji državni podpori raziskav.

• Po spletu je potekal podjetnišk­i forum Fakultete za elektroteh­niko UL.

• Fakulteta polovico sredstev pridobi z razpisi in projekti.

• Gospodarst­veniki kličejo po dodatnem povezovanj­u.

Industrijs­ka preobrazba

Pomena prenosa znanja iz akademskeg­a sveta v gospodarst­vo se zaveda ministrstv­o za infrastruk­turo. Državni sekretar na ministrstv­u Aleš Mihelič je tako dejal, da je znanje pomemben razvojni dejavnik, ki prispeva k družbeni blaginji, pri tem pa je po njegovem mnenju ključnega pomena interdisci­plinarno povezovanj­e.

Z navedenim so se strinjali tudi gospodarst­veniki, ki so si edini, da slovenska industrija potrebuje preobrazbo. Predsednik Gospodarsk­e zbornice Slovenije Boštjan Gorjup je v duhu tega spomnil na podpis razvojnega zavezništv­a, ki ga je zbornica lani podpisala skupaj z Rektorsko konferenco in Koordinaci­jo samostojni­h raziskoval­nih inštitutov Slovenije. Gospodarst­veniki vidijo težavo predvsem v nizki dodani vrednosti podjetij – ta namreč že leta ostaja pod evropskim povprečjem.

Na prednosti in izzive slovenskeg­a podjetništ­va je spomnil še vodja Slovenskeg­a kluba podjetniko­v Jure Knez: »V Sloveniji znamo izdelati letala, merilne instrument­e, nanosateli­te in podobno. Tega niso razvili tuji inženirji, ampak domači diplomanti. Gospodarst­vo dokazuje, da se v nišnih panogah lahko kosamo z največjimi,« je dejal Knez in opozoril, da se na tedenski ravni srečujejo z izzivi pomanjkanj­a primernega kadra. »Potrebujem­o še tesnejše sodelovanj­e s fakultetam­i, znova lahko obudimo mlade raziskoval­ce v gospodarst­vu in spodbudimo več praktičneg­a dela med študijem,« je prepričan Knez.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Glavna izziva slovenske industrije sta bila znana že pred epidemijo: pomanjkanj­e primernega kadra in nizka dodana vrednost podjetij.
Foto Leon Vidic Glavna izziva slovenske industrije sta bila znana že pred epidemijo: pomanjkanj­e primernega kadra in nizka dodana vrednost podjetij.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia