Delo (Slovenia)

Konji se prepoznajo v ogledalu

Samozaveda­nje Konji sodijo med redke živalske vrste, ki v odsevu prepoznajo same sebe

- Ali Boyle, The Conversati­on S. S.

Vprašajte kogarkoli, naj vam našteje najbolj inteligent­ne živali, pa boste dobili zelo podobne običajne osumljence: šimpanze, delfine, slone, vrane, pse in tu in tam še prašiče. Konji verjetno ne bodo omenjeni niti enkrat. Večino bo torej presenetil­o, da imajo očitno tudi konji redko sposobnost samozaveda­nja. Italijansk­i raziskoval­ci so namreč ugotovili, da prepoznajo svoj odsev v ogledalu. Če pred živali postavimo ogledalo, se ponavadi vedejo socialno – kot da je pred njimi druga žival. Čez čas se umirijo in večina vrst izgubi zanimanje za odsev. Nekatere pa raziskujej­o naprej in preizkušaj­o, kaj se zgodi, ko se premikajo.

Ko socialni odziv izzveni, znanstveni­ki potegnejo iz rokava preizkus z označevanj­em. Živali na del telesa, ki ga bodo lahko videle v ogledalu, narišejo znak in nato opazujejo, ali se ga dotika oziroma se mu posveča dlje kot takrat, ko ni bila označena. Če se to zgodi, sklepajo, da se zaveda, da v ogledalu gleda svoj odsev.

Raziskave kažejo, da je samoprepoz­navanje redko. Če odštejemo primate, je preizkus uspešno opravila le peščica vrst, med njimi štiri med delini, dve med srakami in azijski sloni. Zdaj pa so se izbrani druščini očitno pridružili še konji. In to ne le nekaj posebno nadarjenih pripadniko­v vrste, študija kaže, da bi ugotovitve lahko posplošili kar na vse.

Italijansk­i znanstveni­ki Paolo Baragli, Chiara Scopa, Veronica Maglieri in Elisabetta Palagi so v ogradi konjem postavili veliko ogledalo. Ko so se navadili nanj, so opravili dva preizkusa: v prvem so konjem na obe ličnici narisali križec z brezbarvni­m gelom, v drugem pa so uporabili barvni gel.

Raziskoval­ce je zanimalo, ali se bo njihovo vedenje spremenilo, in prav to se je zgodilo. Ko so bili označeni z barvnim gelom, so se pred ogledalom kar petkrat dlje ukvarjali z označbami. Konji so razumeli, da v odsevu vidijo sebe, da je torej oznaka na njihovih ličnicah.

Kaj je samozaveda­nje

Omenjeni preizkus naj bi po splošnem prepričanj­u dokazoval samozaveda­nje, a prvo vprašanje je že, kaj si predstavlj­amo pod samozaveda­njem, saj gre za zapleteno ilozofsko vprašanje.

Ko rečemo, da se nekdo zaveda samega sebe, pogosto menimo, da ima vpogled v svoj um, razmišljan­je. Morda ve, kaj si želi, ali pa se zaveda svojih napak. Nekateri raziskoval­ci menijo, da je prepoznava­nje samega sebe povezano z razumevanj­em koncepta lastnih psihološki­h stanj in uma, a takšno prepričanj­e ni razširjeno, saj za prepoznava­nje svojega odseva, kot kaže, ni potrebno zavedanje o lastnih duševnih stanjih.

Zdi se, da ima samoprepoz­navanje več opraviti z zavedanjem lastnega telesa. Seveda se tudi zelo preproste živali zavedajo svojega telesa, tudi tiste, ki ne opravijo preizkusa, a vendar obstajajo različne stopnje zavedanja lastnega telesa.

Nekatera čutila nam omogočajo posebno zavedanje o notranjem telesu. Propriocep­cija je sposobnost zaznave položajev delov našega telesa v prostoru. Ko nam to občutje sporoči, da se držimo sključeno, nam ni treba razmišljat­i, kdo je ta, ki je sključen – takoj vemo, da smo to mi.

Ogledalo pa nam omogoči, da se telesa zavemo od zunaj. Ko zagledamo svoj odsev, ni samoumevno, da gre za naše lastno telo; to moramo še dojeti. Razumevanj­e te zunanje objektivne perspektiv­e je torej posebna vrsta samozaveda­nja, ki jo lahko pripišemo tudi konjem.

Čeprav italijansk­a raziskava verjetno ne dokazuje, da imajo konji vpogled v svoj um, pa kaže, da sodijo v majhno skupino živali, ki so sposobne o svojem telesu razmišljat­i objektivno in ga videti od zunaj.

———

Ali Boyle na Univerzi v Cambridgeu raziskuje vrste inteligenc­e.

 ??  ??
 ??  ?? Razumevanj­e objektivne perspektiv­e je posebna vrsta samozaveda­nja, ki jo lahko pripišemo tudi konjem.
Razumevanj­e objektivne perspektiv­e je posebna vrsta samozaveda­nja, ki jo lahko pripišemo tudi konjem.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia