Delo (Slovenia)

Usklajeno stopnjevan­je napetosti

Kitajska in Rusija sta prepričani, da Amerika ne more biti sočasno v vojni z obema

- Zorana Baković

Združene države Amerike ne morejo biti hkrati v vojni z obema preostalim­a velesilama, verjamejo v Moskvi in Pekingu.

Neposredno po tem, ko je ameriški predsednik Joe Biden v petek objavil svoj prvi predlog vojaškega proračuna v znesku 715 milijard dolarjev, je tiskovna predstavni­ca ruskega zunanjega ministrstv­a Maria Zaharova na facebooku pokomentir­ala, da je s tem »Bela hiša objavila ceno svoje fobije pred Rusijo in Kitajsko«.

Kitajski mediji so se s tem v celoti strinjali ter ob tem ugotovili, da bo Bidnov »razdor odnosov z Rusijo in Kitajsko ameriške davčne obveznike stal dodatnih 715 milijard dolarjev«, hkrati pa so nemudoma postavili tudi tisto ključno vprašanje: ali bo celo tako visok znesek denarja, namenjeneg­a Pentagonu, dovolj, da se Amerika sočasno postavi po robu dvema velikima silama?

Vse od začetka tega stoletja Kitajska budno spremlja, kako dolgo so se ZDA sposobne bojevati na dveh frontah. Ko je šlo za Irak in Afganistan, je bilo to občudovanj­a vredno, a čeprav je imel Sadam Husein eno najmočnejš­ih vojsk na svetu in čeprav so bili talibi dobro pripravlje­ni na nesorazmer­en spopad z veliko bolje oboroženim sovražniko­m, je bila to kljub vsemu povsem druga zgodba.

Zdaj ima Kitajska končno priložnost preveriti, v kolikšni meri se je Amerika v resnici sposobna z orožjem postaviti po robu dvema velikima silama na dveh med seboj oddaljenih koncih sveta. To, da je njena letalonosi­lka Liaoning minuli konec tedna s spremljajo­čo bojno grupacijo priplula v bližino Tajvana, se ni po naključju zgodilo v trenutku, ko je Rusija ob meji z Ukrajino nakopičila svoje čete. Predsednik­a Xi Jinping in Vladimir Putin se brez dvoma zavedata globokega pomena te koincidenc­e. Vprašanje je le, ali sta pripravlje­na prevzeti odgovornos­t za globalne posledice požara, kakršnega bi lahko izzvale iskre, ki prihajajo z Južnokitaj­skega morja in z ukrajinske meje.

A nobeden od njiju ne priznava, da je problem na njuni strani. Tako kitajski kot ruski predsednik trdita, da si nikakor ne želita vojne

– vsaj ne v tem trenutku. Pa vendar sta ustvarila pošast, podobno dvoglavi himeri, in ta se prav zdaj steguje med dvema točkama, ki sta med seboj oddaljeni več kot osem tisoč kilometrov. In obe glavi gledata Bidna naravnost v oči ter ga odkrito sprašujeta: »Imaš dovolj dolg meč, da naju lahko hkrati pokončaš?«

Bidna izzvali na dvojni dvoboj

Učinek himere se je pravzaprav pokazal že v nedeljo, ko je ameriški državni sekretar Antony Blinken poslal opozorilo na dva naslova: Kitajski – ki ji je zagrozil, da bo naredila »resno napako, če bo napadla Tajvan«, in Rusiji – kjer je v sporočilu izrazil »resnično zaskrbljen­ost« zaradi kopičenja vojske na meji z Ukrajino. Ameriški zunanji minister je deloval razpote

• Kitajska spremlja, kako dolgo so se ZDA sposobne bojevati na dveh frontah.

• Tako kitajski kot ruski predsednik trdita, da si nikakor ne želita vojne.

• Možnosti, da bi Kitajska v bližnji prihodnost­i napadla Tajvan, so majhne.

gnjeno, če že ne razpeto, in njegove grožnje bi zvenele povsem drugače, če bi bile osredotoče­ne na eno točko, eno veliko silo in eno žarišče. Tako pa je bilo mogoče razumeti, da imata v strateškem trikotniku prednost Xi in Putin. Bidna so izzvali na dvojni dvoboj in kdo ve, ali je sposoben hkrati streljati z levo in desno roko.

Možnosti, da bi Kitajska v neposredni prihodnost­i v resnici napadla Tajvan, so še vedno majhne. Letalonosi­lka Liaoning je v spremstvu enega »nevidnega« rušilca renhai, oboroženeg­a z vodenimi raketami, dveh rušilcev luyang III, prav tako oboroženih z vodenimi raketami, ene večnamensk­e fregate jiangkai II in ene hitre bojne ladje fuyu pred nekaj dnevi plula na občutljivi trasi med japonskima otokoma Okinavo in Mijako, in čeprav je že prisotnost močne kitajske vojne mornarice v neposredni bližini japonskih voda izzvala napetost, je bilo to zgolj opozorilo Pekinga, namenjeno vodstvu v Tokiu, naj se v primeru spopada okoli Tajvana ne pridruži Ameriki.

Kitajske bojne ladje so pravzaprav plule proti Južnokitaj­skemu morju, da bi se približale vzhodnemu Pacifiku, kjer so potekale vojaške vaje ameriške letalonosi­lke z bojno grupacijo in avstralske vojne mornarice. Pred tem je imela ameriška vojaška postavka manevre v Indijskem oceanu z indijsko vojno mornarico in letalskimi silami. Povsem očitno je, da se Biden še vedno posveča krepitvi štiristran­ske varnostne zveze »Quad«, zaradi česar bi se lahko Kitajska odločila za agresivnej­še obnašanje. Je pa bolj verjetno, da bo ta agresivnos­t prihajala v manjših pošiljkah.

Ko je leta 2014 Rusija anektirala Krim, je moral biti Putin razočaran zaradi zadržanega stališča Pekinga. Kitajska ne mara takšnih poskusov s suverenost­jo. Vendar zdaj Xi Jinping gleda na to potezo ruskega prijatelja z drugega zornega kota. In mu tudi vse bolj ugaja. Vojaški analitiki pravzaprav sploh ne bi bili presenečen­i, če bi si Kitajska zdaj enako prilastila del otočja Dongsha (Paracels), ki je zdaj pod oblastjo Tajvana. Različne vojaške aktivnosti kitajske vojne mornarice okoli teh otokov so lani in letos tajvansko vojsko prisilile v uvedbo stanja visoke pripravlje­nosti. Če Zahod ni naredil nič učinkovite­ga glede Krima, se zagotovo sprašuje Xi, zakaj bi zdaj posredoval okoli otočja Dongsha?

Morda bo tokrat himera umaknila svoji glavi in se brez konkretneg­a udarca potopila v morje. Vendar je dala vedeti, da je tukaj. In da je vse bolj prepričana, da se Amerika ne more sočasno vojskovati z dvema silama, ki se morata samo še dogovoriti, kdaj jo bosta ugriznili – vsaka v eno nogo.

Če Zahod ni naredil nič učinkovite­ga glede Krima, se zagotovo sprašuje Xi, zakaj bi zdaj posredoval okoli otočja Dongsha?

 ?? Foto Sergej Pivovarov/Reuters ?? Žarišči napetosti med velesilami na Črnem in Južnokitaj­skem morju sta oddaljeni 8000 kilometrov.
Foto Sergej Pivovarov/Reuters Žarišči napetosti med velesilami na Črnem in Južnokitaj­skem morju sta oddaljeni 8000 kilometrov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia