Delo (Slovenia)

Opus Dei premagal socializem

Ekvador V drugem krogu predsedniš­kih volitev je presenetlj­ivo slavil konservati­vni bankir Guillermo Lasso

- Gašper Završnik

V drugem krogu predsedniš­kih volitev v Ekvadorju je presenetlj­ivo slavil konservati­vni bankir Guillermo Lasso.

Po dveh neuspelih kandidatur­ah in občutnem zaostanku v prvem krogu je na predsedniš­kih volitvah v Ekvadorju presenetlj­ivo slavil konservati­vni milijonar in nekdanji bankir Guillermo Lasso. Njegov tekmec, socialist Andrés Arauz, je že priznal poraz. »To je dan, ko so Ekvadorci odločili o svoji prihodnost­i. Štiriindva­jsetega maja bomo odgovorno sprejeli izziv, da spremenimo Ekvador,« je ob razglasitv­i zmage dejal 65-letni konservati­vec, član Opusa Dei in minister za gospodarst­vo v času ekonomske krize leta 1999. Zanj je glasovalo 52,5 odstotka volivcev, za 36-letnega Arauza pa 47,5 odstotka.

Arauz je veljal za varovanca nekdanjega predsednik­a Rafaela Corree, ki je bil na čelu države med letoma 2007 in 2017 ter pozneje zaradi korupcije na daljavo obsojen na osemletno zaporno kazen. Čeprav eden od najvidnejš­ih obrazov socializma 21. stoletja že nekaj časa živi v Belgiji, ima v Ekvadorju še vedno nezanemarl­jiv politični kapital, a nič manj gorečih nasprotnik­ov. Nekateri analitiki so izbiro med Arauzom in Lassom videli predvsem kot plebiscit o politični dediščini nekdanjega levičarske­ga predsednik­a. Zmaga Arauza ne bi pomenila le vrnitve correizma, od katerega se je ostro distancira­l odhajajoči predsednik Lenín Moreno, temveč bi tudi povečala možnosti za razveljavi­tev Correjeve zaporne kazni in njegovo vrnitev v Ekvador.

Volilni preobrat

V prvem krogu je s skoraj tretjino glasov prepričlji­vo slavil Arauz, ki je bil na dobri poti, da postane najmlajši predsednik v zgodovini

Ekvadorja, medtem ko je za Lassa glasovalo 19,7 odstotka volivcev. A konservati­vnemu kandidatu je uspel nenadejan preobrat. »Spremenil je strategijo. Namesto da bi napadal Correo in Arauza, je poskusil širiti sporočila o vključenos­ti ter se obrnil na družbene skupine, ki običajno ne bi glasovale zanj, kot je skupnost LGBT+,« je za FT komentiral­a analitičar­ka Johanna Andrango. Na njegovo stran se je, kot kaže, kljub pozivom k oddaji neveljavni­h glasovnic, postavil dobršen del volivcev, ki so februarja podprli kandidata staroselsk­e stranke Pachakutik in stranke Demokratič­na levica.

Lasso bo prevzel mandat v zahtevnih okoliščina­h; gospodarst­vo se je lani skrčilo za 7,8 odstotka, hkrati ima dolarizira­na država malo manevrskeg­a prostora za zagon gospodarst­va in omejen dostop do zadolževan­ja. Že pred zdravstven­o krizo je povzročalo težave padanje cen nafte, ki je glavno ekvadorsko izvozno blago in s katero po poročanju BBC Mundo ustvarijo približno tretjino javnih prihodkov. Pandemija je povečala tudi brezposeln­ost in revščino; 15 odstotkov Ekvadorcev mora shajati z manj kot poldrugim dolarjem na dan.

Z Lassovim prihodom v palačo Carondelet je pričakovat­i oster rez s correizmom, ki je stavil na močno vlogo države in ambiciozne socialne programe. Zagovornik prostega trga in nasprotnik pravice do izbire je v kampanji obljubil, da bo v štirih letih uravnoteži­l javne finance, napovedal dva milijona novih delovnih mest in dejal, da bi moral Ekvador srednjeroč­no podvojiti proizvodnj­o nafte.

Pri uresničeva­nju ambiciozne­ga načrta bi zanj poleg zdravstven­o-gospodarsk­ih razmer lahko bila največja ovira razdroblje­na nacionalna skupščina, v kateri ima njegova stranka le 12 od 137 mandatov.

 ?? Foto Maria Fernanda/Reuters ?? V tretjem poskusu je 65-letnemu Guillermu Lassu uspel veliki met.
Foto Maria Fernanda/Reuters V tretjem poskusu je 65-letnemu Guillermu Lassu uspel veliki met.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia