Delo (Slovenia)

Malo velikih, a veliko malih

- Karel Lipnik o bančni pomoči podjetjem

Če je prejšnja kriza bolj prizadela nekaj velikih podjetij, tokrat pomoč potrebuje veliko malih podjetniko­v.

VVeliki Britaniji, kjer je s prvim odmerkom cepljenih več kot polovica prebivalce­v, so se ta teden odprle trgovine, bari, restavraci­je, frizerski saloni ..., ki so bili tri mesece zaprti. S posameznim­i manjšimi premori je večina teh dejavnosti v Sloveniji zaprtih že od oktobra. Pri nas se opaznejše sproščanje ukrepov, kot kaže, prelaga v čas po prvomajski­h praznikih, a vseeno je vse bliže.

Velike razlike v precepljen­osti in prekuženos­ti prebivalst­va med državami narekujejo različne časovnice sproščanja ukrepov. Toda razlike niso samo med državami, ampak bodo postale opazne tudi znotraj Slovenije.

Približno šestina prebivalce­v je cepljenih ali prebolevni­kov, ki niso prenašalci, a se morajo pretežno prilagajat­i ukrepom. Po drugi strani pa je večina, ki še nekaj mesecev ne bo prišla na vrsto za cepljenje. Država bo zato morala prilagodit­i ukrepe, tako da se nobena skupina ne bo počutila prikrajšan­o.

A še bolj boleče razlike so v gospodarst­vu. Po več kot letu omejitev, sproščanj in novih omejitev, so podjetja v zelo različnih položajih. Nekaterim bo dovolj, karikirano, počistiti prostore in prižgati luči, bolj prizadeti pa bodo morali začeti na pogorišču, močno zadolženi. Nekaj jih bo obupalo. Pri tem pa velik del, predvsem izvoznikov, posluje, kot da krize ni.

Večina državnih ukrepov je še vedno usmerjenih v hibernacij­o okrnjenih dejavnosti, kar pa ne bo več dovolj. Država bo sicer morala še dolgo ohraniti nekatere pomoči, tudi čakanje na delo. A predvsem ukrepe, usmerjene v finančno stabilnost podjetij, bo treba prilagodit­i različnim izzivom. Če je prejšnja kriza bolj prizadela nekaj velikih podjetij, je tokrat pomoči potrebnih veliko malih podjetniko­v. Finančni instrument­i, s katerimi je država reševala podjetja v prejšnji krizi, na primer dokapitali­zacije in konverzije terjatev, tokrat niso ustrezna rešitev. Banke bodo morale najti prilagojen­e instrument­e, s katerimi bodo malim podjetniko­m omogočile prestruktu­riranje. Ti instrument­i bodo morali imeti zadostno, predvsem pa dostopno zaščito države. V nasprotnem primeru bo bolnike v bolnišnica­h zamenjala množica bolnikov v bankah.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia