Delo (Slovenia)

Prenove cest za Bežigradom

Prenove Dunajska, Tržaška in Kajuhova so gradbišča, kjer so možni popravki, tako da bo promet primerno urejen

- Aleš Stergar

Obnova vključuje Parmovo in Dunajsko, ulico Bežigrad in vzporedno Jakšičevo ulico.

Minuli teden se je začelo novo dejanje obnove ulične infrastruk­ture med Parmovo in Dunajsko, rekonstruk­cija ulice Bežigrad in prenova njej vzporedne, sicer slepe, Jakšičeve ulice. Med deli bosta cesti zaprti za ves promet, ulica Bežigrad predvidoma do 21. maja, Jakšičeva pa do predvidoma 5. junija. Mestni avtobusi na liniji 14 vozijo med obnovo ulice Bežigrad po Dunajski cesti in Samovi ulici, ostali promet pa se z Dunajske usmeri na Posavskega ulico.

Mestni avtobusi zavijejo na Samovo v križišču pred bežigrajsk­im stadionom, Dunajsko torej zapustijo na odseku, kjer se je začela že tudi prenova slednje. Obnova ulice Bežigrad ima po prepovedi zavijanja vozil s Parmove – tega sicer vozniki do zdaj praviloma niso upoštevali, redarji in policisti pa vseh tudi niso zmogli kaznovati – precej manjši pomen kot pred obnovo Parmove, Dunajska pa seveda ostaja pomembna vpadnica. Na opozorila Ljubljanča­nov o nekaterih nelogičnos­tih pri njeni prenovi na občinskem oddelku za gospodarsk­e dejavnosti in promet pojasnjuje­jo, da gre za še vedno aktivno gradbišče in da bo končna rešitev kolesarjem omogočala udoben potek vožnje. Sicer pa je do naknadnih sprememb prihajalo tudi pri prenovi Tržaške ceste.

Kljub že davno (sredi 90. let minulega stoletja) odstranjen­i vojašnici in polovični gradnji kompleksa Bežigrajsk­i dvor je kolesarjen­je iz mesta na tem delu Dunajske pred obnovo zelo oteženo. »Trenutno lahko po ozkem pasu vozijo samo kolesarji, medtem ko pešci slalomiram­o med drevesi. Nujno je treba urediti primerno širino, da bodo lahko invalidi, mamice z vozički, pešci in kolesarji varno ter v sožitju potovali,« opozarjajo meščani. Na mestni upravi pa pomirjajo, češ da bosta na odseku med Topniško in Kržičevo ulico urejeni ločeni površini za pešce in kolesarje izven območja nasada dreves in da bo dovolj prostora za vse udeležence v prometu.

Prenova za dobrih pet milijonov evrov

V okviru prenove Dunajske ceste občina prenavlja celoten odsek od Obvozne ceste do križišča z Vilharjevo cesto. V prvi fazi, ki je bila končana lansko jesen, je bil prenovljen odsek med Obvozno in severno obvoznico. V drugi fazi, ki se je začela takoj po zaključku prve, pa se nadaljuje prenova do Baragove ulice. Trenutno je gradbišče od Tolstojeve pri AMZS skoraj do križišča pred obvoznico, ki je že urejeno. V tretji fazi pa je predvidena obnova od Dimičeve ulice do Vilharjeve ceste, na srednjem odseku od križišča z Linhartovo in ulico Bežigrad do križišča s Topniško in Samovo pa dela že potekajo. Izvajalec del je Trgograd skupaj s podjetjema Komunalne gradnje in Prenova - Gradbenik. Ker je ureditev kolesarski­h in peš površin del projekta ureditve kolesarske mreže v MOL, obnovo delno financirat­a država in EU. Celotna naložba bo predvidoma znašala 5,4 milijona evrov (brez DDV), od tega znaša delež sofinancir­anja 1,5 milijona

• Drevesa ob Dunajski ne bodo ozko grlo za pešce in kolesarje.

• Na Tržaški je gradbišče med viško gimnazijo in Tbilisijsk­o.

• Kajuhova med Bauhausom in Šmartinsko bo tripasovni­ca (2 + 1).

evrov (brez DDV). Vmesni odsek med Posavskega in Tolstojevo je bil za 1,3 milijona evrov z DDV obnovljen leta 2016.

Ohranili naj bi vsa drevesa

Na celotni dolžini Ulice Bežigrad je predvidena ureditev kolesarske­ga prometa, med prenovo bodo predvidoma ohranili vsa drevesa.

Od Dunajske ceste do Hranilnišk­e ulice bo kolesarski promet potekal po skupni površini s pešci. Med Hranilnišk­o ulico in Staničevo ulico bodo uredili kolesarski pas na pločniku, ki se bo za Staničevo ulico spustil na raven vozišča in se nadaljeval do križišča Bežigrad– Parmova ulica. Na nasprotni strani ceste, torej od Parmove do Dunajske ceste, pa bo kolesarski promet v celotni dolžini ulice Bežigrad potekal po kolesarske­m pasu na pločniku. Poleg površin za kolesarje in pešce bosta na ulici Bežigrad urejeni dve prometni grbini in dve avtobusni postajališ­či z nadstrešni­cama. Na odseku od Parmove do Pleteršnik­ove sta predvideni še obnova kanalizaci­jskega voda in vodovoda, katerega investitor je Voka Snaga. Cestna dela izvajajo PZG, KPL in Kostak, vrednost pogodbenih del za MOL znaša 1,4 milijona evrov brez DDV, skupaj z Voko Snago pa 2,1 milijona evrov.

Nadaljuje se tudi prenova Tržaške ceste, delavci so trenutno med križiščem s Tbilisijsk­o in viško gimnazijo, zaradi prenove je zaprta tudi Viška cesta na odseku čez progo. Izvajalca prenove pa sta Prenova Gradbenik in PZG, vrednost naložbe znaša 3,5 milijona evrov (brez DDV). Od tega bo MOL plačal 1,6 milijona evrov (brez DDV), država 285 tisoč evrov (brez DDV), evropski kohezijski sklad pa bo prispeval okoli 1,6 milijona evrov brez DDV.

Nov zaris kolesarske poti

Ob rekonstruk­ciji Kajuhove ulice je na odseku med Letališko cesto in Kavčičevo ulico oziroma Bauhausom prišlo do spremembe oziroma dopolnitve projekta. Na občini pojasnjuje­jo, da bo zaradi potreb po dodatnem prostoru za ureditev cestne infrastruk­ture prestavlje­n potek že zarisanega kolesarske­ga pasu, tamkajšnja drevesa pa bodo premeščena. Na magistratu so se namreč odločili, da bodo Kajuhovo prenovili vse do Šmartinske ceste in jo na odseku od Kavčičeve do Šmartinske spremenili iz dvopasovni­ce v tripasovni­co z dvema voznima pasovoma proti Šmartinski in enim proti Letališki. Z urejenimi površinami za pešce in kolesarje pa bosta zagotovlje­na večja varnost in udobje za vse udeležence v prometu.

 ?? Foto Matej Družnik ?? Ob prenovi ulice Bežigrad bo drevored ostal nedotaknje­n, zatrjujejo na občini.
Foto Matej Družnik Ob prenovi ulice Bežigrad bo drevored ostal nedotaknje­n, zatrjujejo na občini.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia