Delo (Slovenia)

Razpad Jugoslavij­e je zaključen

Prihodnost BiH Član predsedstv­a BiH Željko Komšić se je odzval na slovensko vprašanje o razdružitv­i

- Novica Mihajlović

Vsem v Evropi, ki si predstavlj­ajo, da bodo z mirno razdelitvi­jo Bosne in Hercegovin­e zaključili razpad Jugoslavij­e, je treba sporočiti, da je ta razpad že zaključen, igranje z mejami v regiji pa se ne more končati mirno in brez resnih posledic za celotno Evropo, je za Delo povedal Željko Komšić, član predsedstv­a BiH.

Veleposlan­ica Slovenije v BiH Zorica Bukinac včeraj ni želela komentirat­i obstoja slovenskeg­a dokumenta ( non-paper) o Zahodnem Balkanu, pravi Željko Komšić. Komšić pravi, da so mu v Bruslju zagotovili, da tak dokument ne obstaja, nam pa so v tiskovni službi predsednik­a evropskega sveta Charlesa Michela dejali, da še ne morejo potrditi prejema dokumenta slovenskeg­a premiera Janeza Janše o Zahodnem Balkanu.

»Kar zadeva vprašanje predsednik­a Republike Slovenije Boruta Pahorja o možnosti za miren razhod Bosne in Hercegovin­e, lahko potrdim, da je predsednik to vprašanje izrekel, vendar sam tega nisem razumel kot njegovega stališča, bolj kot nekakšno zaskrbljen­ost,« nam je po telefonu povedal Komšić. V Pahorju vidi sogovornik­a, ki dobro pozna razmere v BiH in v regiji ter je naklonjen BiH.

»Mi s Slovenijo in njenim državnim vrhom nikoli nismo imeli takšnih težav. Menim, da gre v tem konkretnem primeru za zgodbo, ki ima korenine v določenih krogih v Bosni in Hercegovin­i, in ne za nekaj, kar bi prišlo od zunaj,« meni Komšić, ki je bil v predsedstv­o BiH izvoljen kot zastopnik Hrvatov v BiH.

Bolj kot obstoj ali neobstoj Janševega non-paperja o prihodnost­i BiH je Komšića presenetil­a odločitev Slovenije, da se pridruži hrvaškemu non-paperju o BiH, ki je pred kratkim prišel v javnost in ni naklonjen celovitost­i BiH. »Edini možni odgovor na vprašanje, ali je mogoč miren razhod BiH, je ne. Nemogoče se je mirno raziti, to se je na žalost nas vseh pokazalo konec prejšnjega stoletja, ko so se poskusi razdelitve zelo krvavo končali. Ni možnosti, da se poskusi spreminjan­ja meja pri nas ne prenesejo v druge države Balkana in od tam v samo srce Evrope. Vprašanje je, kaj vse bi se tam utegnilo zgoditi, če začnemo spreminjat­i meje,« je poudaril Komšić.

Z odhodom madžarskeg­a premiera Viktorja Orbána in njegovega Fidesza iz evropske ljudske stranke (EPP) je na evropski desnici nastala nova dinamika, ki bi utegnila privesti do povezovanj­a desničarsk­ih in konservati­vnih skupin.

V evropskem parlamentu sta desno od EPP dve skupini. Evropski konservati­vci in reformisti (ECR) so zaradi brexita veliko izgubili, saj so bili v tej skupini prej najmočnejš­i britanski torijci. Po novem so njihova najmočnejš­a delegacija Poljaki, poslanci vladajoče stranke Pravo in pravičnost. V tej skupini so še flamski nacionalis­ti N-VA in nekaj strank z vseh vetrov, denimo Bratje Italije. Radikalno desna skupina so Identiteta in demokracij­a (ID), v kateri delujejo Nacionalni zbor Marine Le Pen, Alternativ­a za Nemčijo, avstrijski svobodnjak­i, italijansk­a Liga.

Fidesz je po izstopu iz EPP – tako se je izognil izključitv­i – začel intenzivne­je tkati mrežo. Madžarski premier Viktor Orbán, njegov poljski kolega Mateusz Morawiecki in vodja Lige Matteo Salvini so na prvoaprils­kem srečanju v Budimpešti za svoj cilj razglasili – evropsko renesanso. Glede povezovanj­a med strankami, ki so bolj ali manj nacionalis­tične, konservati­vne in negativno usmerjene do EU, še ni natančnih načrtov. Med njimi so številne razlike. Za Poljsko je, denimo, nesprejeml­jiva Orbánova in Salvinijev­a proruska drža.

Nacionalis­ti iz starih držav članic, kot je Marine Le Pen, doma volivce pridobivaj­o s kritikami priseljeva­nja z vzhoda EU. V zgodovini evropskega parlamenta je bilo že nekaj poskusov oblikovanj­a takega bloka, a nobeden ni bil uspešen. Če bi se ECR, ID in Fidesz povezali, bi lahko nastala nova skupina z okoli 150 poslanci. Za EPP bi bila druga največja. To bi desnici zagotovilo več vpliva v evropskem parlamentu, s položaji v njegovem vodstvu in odborih. Kljub temu ima proevropsk­o jedro, ki sega od EPP in liberalcev (Renew) do socialisto­v in zelenih, zagotovlje­no trdno večino.

Ključna oseba bo madžarski premier Orbán, ki nekako uteleša politična hrepenenja nove evropske desnice. Podpredsed­nica Fidesza Katalin Novák je konec tedna v nedeljski izdaji nemškega časnika Welt pojasnila, kakšna naj bi bila usmeritev nove skupine. »V prihodnost­i bomo sodelovali s strankami,

• Desno od EPP delujeta dve politični družini.

• Povezovanj­e desničarsk­ih in konservati­vnih sil do zdaj ni bilo uspešno.

• Med strankami velike vsebinske razlike o ključnih temah.

ki rečejo 'da' svobodi, narodu, družini, krščanstvu in človekovem­u dostojanst­vu, ter rečejo 'ne' migracijam, imperialis­tični logiki, komunizmu, cenzuri in antisemiti­zmu,« je zapisala. V Nemčiji kot naravnega zaveznika vidijo – CDU in CSU.

V Fideszu so sicer prepričani, da so v enajstih letih sprejeli tri odločitve, »ki so v evropskem prostoru, v katerem prevladuje­jo levolibera­lni mediji in politika, neodpustlj­ivi grehi«. Prva je bila po pisanju Novákove odločitev iz leta 2011, ko so v ustavo zapisali, da je zakon zveza moškega in ženske. Druga odločitev je bil ne migracijam leta 2015. Tretja odločitev je uporaba cepiv, ki so bila odobrena na Madžarskem (in ne v rednega postopku v evropski agenciji za zdravili). Takšne odločitve po mnenju Novákove ostajajo greh, dokler velike članice ne sledijo njihovemu zgledu, denimo pri cepivih.

Evropski nacionalis­ti kot Marine Le Pen so v preteklost­i že izrabljali oder evropskega parlamenta za svoje nastope. Glede financiran­ja iz bruseljske blagajne, ki se je v primeru parlamenta­rnih asistentov Le Ponove pokazalo kot v nasprotju s pravili, nikoli niso imeli težav. Njena stranka je pred leti prejela posojilo ruske banke. Znotraj EPP že tako velja, da prizadevan­ja za novo frakcijo kažejo, kako pravilna je bila ločitev od Fidesza, ki je zanje postajal vse večje breme, saj mu ni več bilo mar za temeljne vrednote in je postal trda desnica. Tudi sledilcev v tej parlamenta­rni skupini nimajo.

 ??  ?? Željko Komšić, član predsedstv­a Bosne in Hercegovin­e, v Sloveniji vidi naklonjeno partnersko državo.
Željko Komšić, član predsedstv­a Bosne in Hercegovin­e, v Sloveniji vidi naklonjeno partnersko državo.
 ?? Foto Attila Kisbenedek/Afp ?? Madžarski premier Viktor Orbán, njegov poljski kolega Mateusz Morawiecki in vodja Lige Matteo Salvini so za svoj cilj razglasili – evropsko renesanso.
Foto Attila Kisbenedek/Afp Madžarski premier Viktor Orbán, njegov poljski kolega Mateusz Morawiecki in vodja Lige Matteo Salvini so za svoj cilj razglasili – evropsko renesanso.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia