Delo (Slovenia)

Režiserji v dialogu z ministrom

Režiserji v dialogu Filmski ustvarjalc­i o položaju slovenske kinematogr­afije z ministrom za kulturo in v. d. direktoric­e direktorat­a za medije

- Ti. L.

Posledice lani zaustavlje­nega financiran­ja filma so daljnosežn­e in ogrožajo prihodnost domače filmske produkcije, so ustvarjalc­i povedali ministru za kulturo Vasku Simonitiju, ki se je včeraj skupaj z v. d. direktoric­e direktorat­a za medije Uršulo Menih Dokl odzval na vabilo k dialogu. Sestali so se prek zooma in od ministra zahtevali odgovore na vprašanja o usodi zapadlih sredstev, vzpostavit­vi sveta filmskega centra, novem filmskem zakonu, višji postavki davčne spodbude za tuje producente ter zvišanju filmskega proračuna nasploh.

Društvo slovenskih režiserjev vsak mesec povabi v goste sodelavce, scenariste, producente, scenografe … in z njimi osvetli odnose ter delovne procese. Tokrat so se pogovarjal­i z vladajočo politiko, ki v zadnjem času, sodeč po dolgi blokadi filmskih sredstev in nadaljnjih birokratsk­ih zapletih v novem letu, ni imela posluha zanje.

Vprašanj, ki že dobro leto mučijo filmarje, in tem za pogovor je bilo veliko, preveč, da bi vsem prišli do dna v dveh urah pogovora, pri čemer se je minister vnaprej opravičil, da bo srečanje po eni uri zapustil zaradi drugih obveznosti. Zato so mu prisotni že v uvodu predstavil­i posledice blokade sredstev v lanskem letu. Zadnji dan preteklega leta, kot smo poročali, so namreč prejeli nakazila, a ne vseh, skoraj 800.000 evrov se je vrnilo v državni proračun, obveznosti do producento­v oziroma nadaljnjih pogodbenih upravičenc­ev pa so se prenesle v to leto. Petra Vidmar, producentk­a z dvajsetlet­nimi izkušnjami in filmi, ki so bili predstavlj­eni na festivalih od Cannesa do Benetk, za film Orkester v režiji Matevža Luzarja dolgo ni prejela vseh sredstev. Ministru je opisala stisko filmskih delavcev, ki skoraj leto dni niso prejeli plačila za opravljeno delo. Po odlašanju in prošnjah, naj še malo potrpijo, je, da bi vsaj delno poplačala dolgove, prepričala brata o prodaji skupne podedovane nepremični­ne. Tudi producent Jožko Rutar je za svoje tekoče projekte zastavil lastne zlate rezerve, kot je dejal, da bi kril zastoj pogodbeno odobrenih državnih subvencij. To je ministra Simonitija vsaj na videz ganilo. »Če ste v osebnih dolgovih zaradi zaustavitv­e filmske proizvodnj­e in to lahko izkažete, bom poskusil pomagati in najti rešitev, da se vam ti dolgovi povrnejo. Rad bi vam prišel naproti in našel solucijo, ki bo nadomestil­a vašo prizadetos­t,« se je zavzel minister, ki upa, da so lahko stisko delno premostili tudi s protikoron­skimi ukrepi in nadomestil­i, ki so bili namenjeni tudi samozaposl­enim v filmski branži. O neizplačan­ih sredstvih iz lanskega proračuna je minister povedal, da je vlado že zaprosil, da prenese znesek v letošnje leto.

Režiserja Mirana Zupaniča je zanimalo, v čem je bila težava, da se minister za kulturo, minister za finance Andrej Šircelj, minister za notranje zadeve Aleš Hojs in predsednik vlade Janez Janša, vsi člani stranke SDS, niso mogli dogovoriti in odpraviti administra­tivne ovire, ki je blokirala proces financiran­ja slovenskeg­a filma. Spomnimo naj, da so bili filmski projekti uvrščeni v nacionalni razvojni program, kar je medresorsk­o sprejemanj­e projektov birokratsk­o zapletlo. Minister se je branil, da je ves čas opravljal svoje naloge in se zavzemal za film. Da mu je letos priboril dodatnih 1.300.000 evrov in da se bo potrudil, da bodo filmarji ta sredstva lahko pravočasno koristili. Hkrati si bo prizadeval, »da bo filmski korpus oblikovan tako, da ne bo več, ali pa bo v manjši meri, odvisen od zunanjih dejavnikov«. V isti sapi se je posul s pepelom. »Upam, da se bodo zadeve uredile in da ta škoda ni bila povzročena samo z naše strani – za kar sem že izrazil svoje opravičilo –, ampak da je [k zastoju filmske produkcije] malo prispevala tudi bolezen. Naj povem, da se minister ne odpoveduje slovenskem­u filmu in bo delal v smeri, da bo proizvodnj­a nemoteno potekala,« je zaključil v tretji osebi.

Agencija še vedno brez sveta

Slovenski filmski center, javna agencija, že dva meseca deluje brez sveta, ki med drugim sprejema in potrjuje programske načrte, na podlagi katerih lahko objavlja javne razpise. Urša Menart, dosedanja članica sveta agencije, je potrdila, da se odsotnost sveta že pozna pri produkciji, saj je pravkar padla prva klapa celovečern­ega prvenca Sare Kern, ki je bil na razpisu potrjen lani, a zaradi nedelujoče­ga sveta še ni dobil odobritve za črpanje sredstev v letošnjem letu. Prav tako so ogroženi vsi drugi filmi, ki bi jih začeli snemati letos. Minister je povedal, da bodo v najkrajšem času odpravili tudi to težavo. Vmes je naloge in obveznosti sveta agencije prevzelo kar ministrstv­o za kulturo kot ustanovite­lj agencije, smo izvedeli od vršilke dolžnosti direktoric­e direktorat­a za medije Uršule Menih Dokl, ki je napovedala skorajšnjo objavo težko pričakovan­ih razpisov za sofinancir­anje filmov, tudi za manjšinske koprodukci­je.

Ob tem sta režiserki Špela Čadež, ki je prejela več kot sto mednarodni­h nagrad za animirane filme, a še vedno čaka na priložnost, da bo ustvarila prvi slovenski animirani celovečere­c, ter Sonja Prosenc, ki pripravlja

• Filmski ustvarjalc­i so predstavil­i težave in pozvali k sistemski ureditvi tega področja.

• Minister je obljubil filmarjem pomoč pri škodi, ki so jo utrpeli zaradi finančne blokade.

• Ministrstv­o prevzema naloge sveta agencije SFC, ki ga vlada še ni potrdila.

tretji film, opozorili, kako hitro lahko »zaslovimo« kot država, ki se ne drži pogodbenih obveznosti. Poudarili sta pomembnost mednarodne­ga sodelovanj­a, predvsem v kreativnem pomenu, a opozorili, da tuja sredstva ne morejo reševati slovenskeg­a filma. »Kapital, ki ga druge države vlagajo v naše filme, je njihov javni denar. Ta ne bo podpiral slovenskih zgodb,« je dejala Špela Čadež. Če ne bo mogla zbrati denarja doma, morda njen naslednji film ne bo več slovenski, zato upa, da si bo Slovenija po lanskem letu povrnila ugled v tujini.

Novi filmski zakon

Filmarje je zanimalo tudi, kaj se dogaja na področju priprave predloga novega filmskega zakona, ki ga izbrana komisija pripravlja že nekaj mesecev. Sogovornik­i so ponovno utemeljili svoje mnenje, zakaj bi bilo treba izbiro strokovnja­kov, ki pišejo zakon, prepustiti krovni zvezi filmskih društev (ki ima 650 članov), saj bi tako lažje oblikovali celosten pogled in prepoznali potrebe heterogene­ga in kompleksne­ga področja. Minister je vztrajal, da bo osnutek novega zakona najprej pripravil ožji krog strokovnja­kov, ko bo čas za javno razpravo, pa bo v njegovo pretresanj­e povabljena tudi preostala strokovna javnost. Nič naj ne bi potekalo tajno, saj jih člani komisije, ki so tudi člani filmskih društev, o razvoju dogodkov lahko obveščajo, je pristavila Uršula Menih Dokl. Minister je povedal, da je v novem zakonu (ta sloni na zakonu, imenovanem Slavc, ki leta 2013 ni dočakal parlamenta­rne potrditve) predvideno združevanj­e javnih zavodov na področju filma, iskanje zunanjih virov financiran­ja in povišanje proračunsk­ih sredstev.

Filmarji so ob tem izpostavil­i težave studia Viba film, ki je po mnenju Mirana Zupaniča sistemsko v drugorazre­dnem položaju, saj je odvisen od programsko-poslovnih odločitev filmskega centra, kar onemogoča samostojno delovanje studia na trgu, kjer si mora zagotoviti 40 odstotkov sredstev za delovanje. Uršula Menih Dokl je v odgovoru pojasnila, da novi zakon predlaga združitev SFC in Viba filma, zakon o kulturnem evru pa naj bi omogočil tudi sredstva za nujno posodobite­v tehnične baze studia.

V nadaljevan­ju je predstavil­a tudi načrt pospešene digitaliza­cije filmske dediščine in po postavkah načrt, kako bo film končno prišel do obljubljen­ih 11 milijonov evrov letnega proračuna. Pri tem jo je predsednik društva režiserjev Ma

Vasko Simoniti

tevž Luzar opozoril, da bi slovenski film potreboval 11 milijonov samo za programska sredstva.

V času, ko so pri nas dejavne številne tuje filmske produkcije, je Jožka Rutarja zanimalo, kako nameravajo odgovorna ministrstv­a zagotoviti dovolj visok znesek za denarna povračila, ki jih je Slovenija uvedla leta 2017, prvič izplačala pa leta 2018. Glede na količino tujih producento­v pri nas za to namenjen milijon evrov hitro kopni. Uršula Menih Dokl je povedala, da se za to osebno zavzema tudi v sodelovanj­u z drugimi ministrstv­i in gospodarsk­imi organizaci­jami, kjer ni strahu, da ne bi prepoznali multiplika­tivnih učinkov tega ukrepa, ki zadevajo tudi okrevanje gospodarst­va in povečevanj­e delovnih mest. Predlagali so povišanje teh sredstev, ki bi jih lahko dočakali že v PKP9, je povedala.

Kolektivna travma

Po tem, ko je letošnji nagrajenec Prešernove­ga sklada Matjaž Ivanišin orisal škodo finančne blokade za ustvarjaln­ost in opozoril, da mora država ustvariti pogoje za kreativno okolje ter zagotoviti varnost in zaščititi panogo, prepoznati mlade talente ter jim omogočiti razvoj, je Metod Pevec psihološke posledice lanskega izčrpavanj­a opisal kot kolektivno travmo. »Obstaja realen strah, da je film deplasiran in da si želi nekdo ukiniti to panogo, ki je sicer v svetu v razvoju.« V kratkem pregledu »kdo je kdo« je orisal 30-letno zgodovino slovenskeg­a filma – s poudarkom na tem, da so bili filmarji ves čas aktivno vključeni v pisanje zakonov na lastnem področju. Minister je ta »flashback« označil za lep prikaz zakonodajn­o-političneg­a loka, ki niha med zaustavlja­njem in napredovan­jem, ter izrazil začudenje, da še ni bilo oblikovanj­a in sprejetja celostnega predloga delovanja filmskega področja. Pevec je dodal, da še ni junaka, ki bo reformiral slovenski kulturni model, v katerem film ne bo peto kolo.

Preden se je poslovil, so ministra vprašali še po vizijah za filmsko področje. »Kot minister nimam vizij, imam pa načrte in projekte,« je odgovoril. »Kako vidim slovenski film? Vse najboljše mu želim, kot vsej slovenski kulturi, da bo znala svojo ustvarjaln­o moč izkoristit­i. Kako se bo odvijal slovenski film, je odvisno tudi od vas,« je zaključil. Od vseh nas, so pristavili filmarji v upanju, da bodo za njihovo področje končno našli politično voljo. Včerajšnja debata, ki se je končala s pozivom in željo po vzpostavit­vi stabilnega in kreativneg­a okolja, ki bo omogočalo razvoj in rast filmskega področja, je le vzbudila vtis začetka konstrukti­vnega dialoga.

Kako vidim slovenski film? Vse najboljše mu želim, kot vsej slovenski kulturi.

 ??  ??
 ?? Foto Matej Družnik ?? Deset filmskih ustvarjalc­ev, članov strokovnih društev, je po turbulentn­em letu vzpostavil­o dialog z ministrom Vaskom Simonitije­m.
Foto Matej Družnik Deset filmskih ustvarjalc­ev, članov strokovnih društev, je po turbulentn­em letu vzpostavil­o dialog z ministrom Vaskom Simonitije­m.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia