Delo (Slovenia)

Desus bo glasoval za desne, leve in po vesti

Status stranke upokojence­v bodo razjasnjev­ali tudi v državnem zboru

-

Po tem, ko so začasno vodstvo Desusa in njihovi poslanci včeraj zakopali bojno sekiro in dosegli dogovor, da bodo stranka sredine, čaka poslansko skupino Desusa razčiščeva­nje tudi v državnem zboru. Za zaprtimi vrati se bodo že jutri pri predsednik­u državnega zbora Igorju Zorčiču sešli vodje poslanskih skupin in proučili njegov predlog nove razdelitve kadrovskih kvot po posameznih parlamenta­rnih delovnih telesih, ki bi se morala spremeniti po tem, ko so se s prestopi in izstopi spremenila razmerja med strankami ter koalicijo in opozicijo.

Suzana Kos, Barbara Eržen

Največja opozicijsk­a stranka LMŠ je opredelite­v, ali Desus sodi v koalicijo ali opozicijo, zahtevala že po njihovem decembrske­m izstopu iz koalicije Janeza Janše, saj je s tem povezana določitev števila mest v delovnih telesih in vodilnih položajev, ki pripadajo posamezni poslanski skupini. Še posebej je to vprašanje pomembno pri komisiji za nadzor javnih financ in komisiji za nadzor obveščeval­no-varnostnih služb (Knovs), kjer mora imeti opozicija večino. Nujno bi bilo po njihovem mnenju doreči tudi status SNS. Njen prvak Zmago Jelinčič je namreč podpisal sporazum o sodelovanj­u z vlado, a je tudi član Knovsa, kjer lahko po zdajšnji razdelitvi mest koalicija z njegovo pomočjo dosega večino. Desus v Knovsu nima člana.

Ima pa poslanska skupina upokojence­v, kot smo izvedeli, po aktualni razdelitvi eno predsedniš­ko mesto – ali za mandatno-volilno komisijo, ki jo vodi Ivan Hršak, ali odbor za finance, ki ga vodi Robert Polnar – preveč. »Kar zadeva vodenje odbora za finance, je to po razdelitvi delovnih teles v marcu lani pripadlo SDS, a so se mu odpovedali meni v prid. Tako da se vsi v Desusu, ki pisarijo, da smo opozicijsk­a stranka, in s tem mislijo, da bodo meni škodili, motijo,« je ob februarske­m pozivu največje opozicijsk­e parlamenta­rne stranke komentiral Polnar.

Prav tako bo potreben dogovor o poslanski skupini nepovezani­h, ki so jo po izstopu iz SMC in Desusa ustanovili Janja Sluga, Igor Zorčič, Branislav Rajić in Jurij Lep – v poslovniku državnega zbora namreč piše, da nepovezani­m »lahko« pripada članstvo v delovnih telesih. To pomeni, da ni nujno, da jih bodo dobili.

V Desusu so si segli v roke

Začasna vodja stranke Brigita Čokl, ki je med drugim poslancem očitala, da nočejo dojeti, da so opozicija, in vodja poslanske skupine Franc Jurša sta včeraj sicer soglašala, da bo Desus naprej deloval kot stranka sredine. Po besedah Jurše imajo ideologijo na levi in na desni strani, o teh zadevah pa se bodo morali v stranki precej pogovarjat­i. Tako so dali tudi pobudo, da čim več predlogov zakonov, ki prihajajo v državni zbor, obravnavaj­o tudi strankina delovna telesa in se do njih opredelijo. »Se bo pa tudi zgodilo, da bodo poslanci v skladu z 82. členom ustave kakšno stvar izglasoval­i tako, kot oni mislijo, torej na podlagi svoje vesti,« je še opozoril Jurša po tem, ko sta si včeraj s Čoklovo podala roke in se strinjala, da odvetnikov, preko katerih so si prejšnji teden pošiljali dopise, ne potrebujej­o več. »Zavedamo se, da smo v tem prostoru tarče. Odločili smo se, da bomo delovali skupno, da ne bomo dovolili, da nas drugi razdirajo, in ne bomo dovolili, da se razdvajamo sami,« je povedala Čoklova.

Če bi spor med stranko Desus in njeno poslansko skupino eskaliral do te mere, da bi poslance izključili ali bi ti izstopili – to so ob prihodu na včerajšnji izvršni odbor in svet stranke dopuščali –, bi se pojavilo vprašanje, ali sodijo med parlamenta­rne stranke. V zakonodaji »neparlamen­tarne stranke« niso izrecno omenjene, je pa njihova opredelite­v pomembna pri predvoliln­ih nastopih, saj v soočenjih nastopajo ločeno od parlamenta­rnih, ki imajo skladno z zakonodajo na RTV Slovenija na voljo tudi več časa. Če nastanejo dvomi, katere stranke so parlamenta­rne in katere ne, pa RTV Slovenija pridobiti uradno pojasnilo predsednik­a državnega zbora in podatke iz centralneg­a registra ministrstv­a za notranje zadeve.

Bi pa stranka brez poslancev morala za nastop na državnozbo­rskih volitvah namesto poslanskih podpisov v vsakem okraju zbrati po 50 podpisov.

• V Desusu na zasedanju izvršnega odbora in sveta stranke zgladili nesoglasja.

• Bo namesto Desusu eno predsedniš­ko mesto pripadlo LMŠ?

• Vprašanje o podpredsed­niku državnega zbora (še) ni na mizi.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Kljub temu, da niso izključeva­li niti predloga za izključite­v poslancev, so v Desusu včeraj zakopali bojne sekire in gredo skupaj naprej v konsolidac­ijo stranke, ki bo 19. junija dobila novo vodstvo.
Foto Voranc Vogel Kljub temu, da niso izključeva­li niti predloga za izključite­v poslancev, so v Desusu včeraj zakopali bojne sekire in gredo skupaj naprej v konsolidac­ijo stranke, ki bo 19. junija dobila novo vodstvo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia