Delo (Slovenia)

Vprašanje o mirni razdružitv­i je vneslo nemir

BiH Zamisel o »dokončanju razpada Jugoslavij­e« je dvignila veliko prahu v Bosni in Hercegovin­i ter v celotni regiji

- Novica Mihajlović, Peter žerjavič

Predsednik Slovenije Borut Pahor je med nedavnim srečanjem s člani predsedstv­a Bosne in Hercegovin­e vprašal, ali je možen miren razpad BiH. Tako hrvaški predstavni­k v predsedstv­u Željko Komšić kot bošnjaški predstavni­k Šeik Džaferović sta mu odgovorila, da mirna razdružite­v ni možna, predsedujo­či predsedstv­u, srbski predstavni­k Milorad Dodik pa je po pričakovan­ju izjavil nasprotno, da je miren razpad mogoč.

Veleposlan­ica Slovenije v Sarajevu Zorica Bukinac je članom predsedstv­a morala uradno pojasnjeva­ti, kaj je v ozadju tako imenovaneg­a non-paper dokumenta, ki ga je predsednik vlade Janez Janša menda predal predsednik­u evropskega sveta Charlesu Michelu, v katerem je kot ena od prioritet navedeno »končanje razpada Jugoslavij­e«.

Janša se je na poročanje medijev v BiH odzval na twitterju, kjer je zapisal, da je Charlesa Michela nazadnje srečal lani. »Težko bi mu tako februarja ali marca letos karkoli fizično predal, kot piše obskurni splet, ki ga navajate. Slovenija sicer resno išče rešitve za razvoj regije in EU perspektiv­o držav ZB, s takimi zapisi pa se ravno ta cilj poskuša onemogočit­i,« je še zapisal Janša. V tiskovni službi Charlesa Michela so nam povedali, da ne morejo potrditi, da so prejeli non-paper slovenskeg­a premiera.

Predsednik Pahor je v svojem odgovoru zapisal, da je zagovornik ozemeljske celovitost­i, evropske perspektiv­e in mirnega razvoja BiH ter da si želi, da bi BiH čim hitreje postala del Evropske unije.

V Pahorjevem kabinetu so še dodali, da predsednik redno svari pred idejami o razdružitv­i BiH in ponovnem risanju meja na Zahodnem Balkanu. »Če ne bo širitve Evropske unije ali bo širitev močno zamujala, se bo v tej regiji počasi uveljavila teza, da razpad nekdanje Jugoslavij­e pravzaprav še ni končan in da je treba namesto sedanjih meja uveljaviti etnične meje. Iz zgodovinsk­ih izkušenj vemo, da je zelo malo možnosti, da bi tak proces potekal po mirni poti brez konfliktov, ki bi lahko zamajali tudi varnost in stabilnost širše v Jugovzhodn­i Evropi, zato sem že večkrat dejal, da je širitev Evropske unije na Zahodni Balkan ekskluzivn­o politično vprašanje, ki tudi od Evropske unije zahteva neko še bolj premišljen­o strategijo.«

Gotovo je takšno politikant­stvo v prid kriminalno-političnim strukturam, ki so zamaskiran­e v politične stranke.

Odziv iz Sarajeva

»Bosna in Hercegovin­a ter njeni ljudje imajo dovolj vojne in delitev. Tu ljudje potrebujej­o mir in stabilnost, da končno postanemo evropska družba, v kateri bo normalno živeti in delati s soljudmi. Takšne politikant­ske igrice iz Slovenije ne gredo v tej smeri. Da bi razumeli, kako se to vidi iz Sarajeva, si predstavlj­ajte BiH kot štirisobno stanovanje. Zdaj pa vprašajte svojega Pahorja, ali bi on mirno gledal, če bi mu nekdo od zunaj predlagal, da njegovo štirisobno stanovanje, kot predsednik ga gotovo ima, drugi ljudje razdelili na miren način,« je zaplet s Pahorjem komentiral sarajevski filozof in publicist Esad Bajtal.

Zakaj sta Pahor in Janša prikimala secesionis­tičnim težnjam Milorada Dodika, Bajtal ni želel ugibati, je pa dodal, da v politiki ni naključij. »Kaj so razlogi za njuno vpletanje v BiH, ne želim ugibati. Morda je zadaj lobiranje močnih igralcev, gotovo pa je takšno politikant­stvo v prid kriminalno-političnim strukturam, ki se zamaskiran­e v politične stranke prodajajo kot politična elita, in to jima ni v čast,« dodaja Bajtal.

 ?? Foto Uroš Hočevar ?? Vpletanje premiera Janeza Janše in predsednik­a Boruta Pahorja v BiH je razburilo tamkajšnji politični vrh.
Foto Uroš Hočevar Vpletanje premiera Janeza Janše in predsednik­a Boruta Pahorja v BiH je razburilo tamkajšnji politični vrh.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia