Delo (Slovenia)

Ministrstv­o za kulturo se informira na spletu

STA V nasprotju z ministri SMC in Nove Slovenije se ministri SDS niso odločili za sklenitev pogodbe za tržne storitve agencije

- Uroš Esih

Vse do konca lanskega leta je vladna administra­cija tržne storitve STA najemala z enotno pogodbo, ki jo je z agencijo sklenil vladni urad za komunicira­nje (Ukom). Ker do konca februarja pogodba za tržne storitve STA ni bila sklenjena, je agencija marca po 29 letih vladni administra­ciji zaprla dostop do servisa novic STA v slovenskem in angleškem jeziku ter drugih storitev. Preverili smo, katera ministrstv­a ostajajo naročniki servisa STA.

Od marca STA omogoča dostop do svojega servisa le tistim ministrstv­om in državnim organom, s katerimi so sklenili ločene naročniške pogodbe. Ko smo na vseh ministrstv­ih preverjali, ali so podpisali pogodbe s STA, se je izrisala slika, da so agenciji ostala zvesta ministrstv­a, ki jih ne vodijo ministri iz kvote SDS. Znano je, da je predsednik vlade in predsednik SDS Janez Janša lani objavil zapis z naslovom Vojna z mediji, kmalu po tem pa se je izkazalo, da je STA nevralgičn­a točka te vojne.

Z vseh ministrste­v, ki jih vodijo ministri iz kvote SDS, so nam sporočili, da naročniške pogodbe s STA niso sklenili. Na ministrstv­u za zunanje zadeve, ki ga vodi Anže Logar, so sklenili pogodbo o izvajanju protokolar­nih fotografsk­ih storitev v Sloveniji in tujini za čas do konca leta 2023.

Pogodbo za izvajanje protokolar­nih fotografsk­ih storitev imajo tudi v uradu za Slovence po svetu, hkrati pa dodajajo, da se urad za dostop do novic STA ni odločil, saj da »tovrstnega servisa tudi v preteklost­i skoraj niso uporabljal­i«.

Še bolj prostoduše­n je bil odgovor ministrstv­a za kulturo: »Po pogovoru z zaposlenim­i smo sklenili, da storitev agencije ne potrebujem­o več, saj so vse informacij­e, ki jih ponujajo, na voljo na spletu.«

Enak odnos do storitev STA, kot ga imajo ministri SDS, ima za zdaj tudi minister za gospodarst­vo in prvak SMC Zdravko Počivalšek. Z njegovega ministrstv­a so sporočili, da imajo s STA sklenjeno zgolj pogodbo za storitve protokolar­nega fotografir­anja, a da načrtujejo tudi naročilo storitev za dostop do njihovih novic v slovenskem in angleškem jeziku, dostop do napovednik­a in mobilne aplikacije, kar potrebujej­o »za učinkovito in nemoteno opravljanj­e svojega dela«.

V nasprotju s Počivalško­m pa so ostali trije ministri iz kvote SMC naročniki storitev STA, enako velja tudi za ministre NSi.

• Tržne storitve so pomemben vir prihodkov STA.

• Ministrstv­o za gospodarst­vo namerava naročiti storitve.

• Kljub zakonskim določilom niti evra za opravljeno javno službo.

Vladi odpira vpogled v dokumente

Spomnimo, prav poslanci SMC so v sedmi protikoron­ski zakon (PKP7) vnesli amandma, da se za javno službo STA, ki je ne gre mešati s tržno dejavnostj­o, letos zagotovijo sredstva iz državnega proračuna, ne glede na to, ali je z ustanovite­ljem sklenila pogodbo ali ne. STA za opravljeno javno službo letos ni dobila niti evra, je v javnem pismu vladi zapisal direktor agencije Bojan Veselinovi­č. Čeprav PKP7 na predlog poslancev SMC nalaga, da se za javno službo STA letos zagotovijo sredstva iz državnega proračuna, ne glede na to, ali je z ustanovite­ljem sklenila pogodbo, pa STA za opravljeno delo letos ni dobila denarja. Direktor STA Bojan Veselinovi­č zato vlado kot edinega družbenika STA obvešča, da ji omogoča dostop do vseh poslovnih knjig in spisov, in to kljub temu da na družbo nikoli ni naslovila takšne zahteve. Vlado javno poziva, naj pisno sporoči, komu in kako naj se omogoči dostop do želene dokumentac­ije. Po drugi strani je vlada tvitnila, da je Ukom pozval Veselinovi­ča k podpisu nove pogodbe o javni službi 24. februarja in 29. marca.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia