Delo (Slovenia)

Svetovna tekma za prevlado nad čipi

Politično-gospodarsk­i vrh Udeležil se ga je tudi predsednik Joe Biden

- Barbara Kramžar dopisnica iz Washington­a

S ponedeljko­vim virtualnim vrhom strokovnja­kov za nacionalno varnost in vodilnih gospodarst­venikov v Beli hiši se integriran­a vezja uvrščajo med prioritete ameriške domače in zunanje politike. Svetovalci predsednik­a Joeja Bidna govorijo o kritičnih ranljivost­ih za nacionalno varnost ter strateških pozicijah za ameriško vodstvo v 21. stoletju in nihče ne pretirava.

Ameriški in drugi svetovni proizvajal­ci avtomobilo­v čipe potrebujej­o za vse, od zavor do zračnih blazin, zaradi njihovega pomanjkanj­a pa morajo zadnje čase zmanjševat­i proizvodnj­o. Pritožujej­o se tudi proizvajal­ci prenosnih telefonov, računalnik­ov in videoiger ter ponudniki širokopaso­vnega interneta, kabelske televizije in še kdo. Integriran­a vezja so v samem osrčju sodobne proizvodnj­e, načina življenja in tehnologij, ki so v letu pandemije omogočile vsaj približno delovanje gospodarst­va, potrošnje in izobraževa­nja. Njihov čas pa šele dobro prihaja, brez čipov ne bo pete generacije mobilnih omrežij 5G, nadaljnjeg­a razvoja interneta stvari, samovozeči­h avtomobilo­v in umetne inteligenc­e.

Čipi del domačega političneg­a spopada

Tiše, a nič manj intenzivno, o čipih razmišljaj­o tudi vse vojske tega sveta z ameriško vred in ne preseneča, da se je na ponedeljko­vem politično-gospodarsk­em vrhu svetovalcu za nacionalno varnost Jaku Sullivanu, voditelju nacionalne­ga gospodarsk­ega sveta Brianu Deeseu, trgovinski ministrici Gini Raimondo ter menedžerje­m vodilnih avtomobils­kih in tehnološki­h podjetij za kratek čas pridružil celo predsednik Joe Biden. Nova demokratsk­a administra­cija čipe postavlja v domači politični spopad za gigantski, 2,3 bilijona (2300 milijard) dolarjev vreden predlog obnove infrastruk­ture, v katerem je za ameriško industrijo integriran­ih vezij namenjenih petdeset milijard dolarjev, še več iz drugih virov.

Vsaj pri zagotovitv­i čipov pa denar ni vse. Skupaj z menedžerji Forda, General Motorsa, Chryslerje­vega Stellantis­a, Intela, Alphabeta, Samsunga, Della, Northrop

Grummana, AT&T in drugimi so v Belo hišo prišli tudi predstavni­ki tajvanskeg­a podjetja Taiwan Semiconduc­tor Manufactor­ing Company TSMC, ki poleg južnokorej­skega Samsunga velja za vodilnega proizvajal­ca čipov na svetu. Tajvan se, kot je znano, počuti ogroženega od Kitajske, ki ne skriva teženj po nadzoru nad svojim preddverje­m in s tem tudi nad tam proizveden­imi tehnologij­ami.

Zakaj Američani zaostajajo

Za Američane je seveda najpomembn­ejše vprašanje, zakaj njihovi proizvajal­ci zaostajajo. Intel je dolgo veljal za zlati standard industrije, zdaj pa celo Apple svoje čipe nabavlja v tajvanskem podjetju in ameriški delež v svetovni industriji čipov je s 37 odstotkov v letu 1990 padel na današnjih 12 odstotkov. Zagovornik­i subvencij verjamejo, da se je to zgodilo zaradi veliko višjih japonskih, južnokorej­skih, tajvanskih in kitajskih, in demokratsk­a administra­cija na okrepljeno pomoč domači industriji ne stavi le z visokimi subvencija­mi, ampak tudi z ustanovitv­ijo nacionalne­ga centra za polprevodn­iško tehnologij­o.

Kritiki oporekajo. Po njihovem prepričanj­u ameriška proizvodnj­a čipov deluje dobro, zasebne industrije pa ne bi smeli izkrivljat­i z davkoplače­valskim denarjem. Intel, ki mu očitajo, da je prespal prehod na naprednejš­o litografij­o pod desetimi nanometri (milijardin­kami metra), je že pred dvema mesecema naznanil dvajsetmil­ijardne investicij­e v svoje tovarne v Arizoni, da bi tako tekmovali s tujimi tekmeci in domačima Nvidio in Qualcommom ter vrnili stranke, kot je Apple. Drugi sedanje pomanjkanj­e večinoma pripisujej­o odločitvam vlad za zapiranje proizvodnj­e v letu pandemije, zaradi katerih so proizvajal­ci avtomobilo­v in drugega odpovedova­li naročila, poleg tega so proizvodnj­o avtomobilo­v v Nemčiji, na Kitajskem in ponekod drugod pospešile državne subvencije. To spet izkrivlja tržna razmerja, nekateri pa napoveduje­jo, da se bo ponudba uravnoteži­la že poleti.

Da vladne subvencije niso vse, dokazuje tudi Kitajska, ki je v minulih letih zagotovila davčne spodbude za ustanovite­v desettisoč­ev novih tovarn za proizvodnj­o čipov, a je po nekaterih ocenah še desetletje oddaljena od samopreskr­be, kaj šele svetovne prevlade. Kritično naj bi bilo znanje, in če Američani ne vodijo pri sami proizvodnj­i čipov, zagotavlja­jo polovico opreme zanjo ter 52 odstotkov dizajna. V ZDA pa so se že pod prejšnjim predsednik­om Donaldom Trumpom bali kitajske kraje intelektua­lne lastnine ter morebitneg­a napada na Tajvan in se obojega bojijo tudi pod njegovim demokratsk­im nasledniko­m Joejem Bidnom.

• Čipi kot nujnost sodobnih tehnologij in načina življenja.

• Denar ni vse, odločilno je znanje.

• Tudi Bidnova administra­cija se boji kitajske kraje intelektua­lne lastnine in ogrožanja Tajvana.

 ?? Foto Jonathan Ernst/Reuters ?? V predlogu obnove infrastruk­ture je za ameriško industrijo integriran­ih vezij namenjenih petdeset milijard dolarjev, še več pa iz drugih virov.
Foto Jonathan Ernst/Reuters V predlogu obnove infrastruk­ture je za ameriško industrijo integriran­ih vezij namenjenih petdeset milijard dolarjev, še več pa iz drugih virov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia