Delo (Slovenia)

Domovina in življenje proti osmemu partijskem­u kongresu

Kuba na prelomnici Stara garda bi rada ohranila vse, kar je bilo za domoljube sveto šest desetletij, protesti mladih se vrstijo in krepijo

- Tone Hočevar

»Domovina in življenje« je naslov protestne pesmice, ki jo poslušajo in si jo ogledujejo Kubanci, ki imajo računalnik ali pametni telefon. Geslo »Domovina ali smrt«, ki že šest desetletij budi domoljubna čustva največjih domoljubov med Kubanci, so nadomestil­i z drugačnim geslom, ki opeva življenje, ne smrti. Tudi to na pogled novo geslo si je že na prelomu tisočletja izmislil Fidel Castro. Partija je ob milijonski­h ogledih videospota skočila pokonci, saj se protesti širijo komaj nekaj dni pred začetkom osmega partijskeg­a kongresa.

Tudi Kubanci imajo od lanskega leta dostop do svetovnega spleta. Vlada je v času prilagajan­ja svetovnim novostim in zaradi čedalje večjega nezadovolj­stva med državljani uvedla tehnologij­o 3G, ko je ugotovila, da je ob Kubi na svetu prav malo držav, ki nimajo dostopa do dosežkov 21. stoletja, na zahodni polobli je bila Kuba zadnja. Državljani si zdaj lahko pišejo, lahko preberejo, kar objavljajo drugi, lahko si ogledajo tudi protestne nastope. Svet liberalizm­a, kapitalizm­a, drugačnih pogledov in vrednot vdira v njihovo življenje, okovano v preteklost, ki je posebej trpko, odkar je covid-19 odgnal turiste in ustavil še tiste gospodarsk­e tokove, ki so spremljali turizem kot monokultur­o, ki je zamenjala sladkorni trs.

Pesmica o domovini in življenju je v sedanjih tehnološki­h časih, ko je vse mogoče posneti tudi na daljavo, k izvedbi privabila najbolj opevane izvajalce doma in po svetu, tudi sloviti trobentač Arturo Sandoval je prispeval nekaj tonov. Govori o zatiranju, tudi o obračunava­nju oblasti s protestnik­i, o gladovnih stavkah, ki še trajajo, in o gibanjih, ki so jih oblasti prepovedal­e in razgnale. Najglasnej­še je bilo nedavno zatrto gibanje San Isidro v eni izmed četrti Stare Havane.

• Tudi Kubanci imajo od lanskega leta dostop do svetovnega spleta.

• Nekaj tonov k pesmi o domovini in življenju prispeval tudi Arturo Sandoval.

Izvajalci za zapahi

• Zadnji kongres komunistič­ne partije je bil poslovilni Fidela Castra.

Posnetek pesmi »Domovina in življenje« je privabil na milijone gledalcev in poslušalce­v, kar je tako razjezilo partijske sekretarje, da so med pripravami na kongres udarili po protestnik­ih z vsemi besedami, nekateri izvajalci so tudi končali za zapahi.

Oblastni del Kube ima na voljo tradiciona­lne medije, državno televizijo, državni radio, državno agencijo in državne časnike, ki se niso spremenili od časov, ko sta Fidel Castro in Ernesto Guevara ustoličila revolucion­arne vrednote obveščanja. Vsi drugi bolj verjamejo izrečenemu in zapisanemu na spletu kot zapisanemu v Granmi.

Partijski mediji pišejo in govorijo o pripravah na kongres, ki se bo začel v petek. Na spletu je mogoče več najti o protestih, ki jih sicer ni veliko, a zaradi spleta postajajo odmevni. Ljudje, ki vstanejo ob štirih zjutraj, da bi se ob petih postavili v vrsto pred trgovino, ki jo bodo odprli ob devetih, dolge ure stojijo v vrsti za sir ali jajca, dovolj časa imajo za pogovor o tem, kar so prebrali na spletu. Kar si povedo, pride na splet, novic ni mogoče več skriti kot nekoč.

V takem ozračju se začenja osmi kongres vladajoče partije, ki jo je Fidel Castro ustanovil šele dobrih pet let po prevzemu oblasti. Staro prosovjets­ko komunistič­no partijo je ob zmagi razpustil, voditelje izgnal. Ime KP je vzel za svoje šele, ko mu je Sovjetska zveza pomagala preživeti.

Zadnji kongres so imeli v Havani pred petimi leti, prej si poldru

Zadnji kongres so imeli v Havani pred petimi leti, prej si poldrugo desetletje niso upali organizira­ti nobenega, ker niso vedeli, kaj jih čaka.

go desetletje niso upali organizira­ti nobenega, ker niso vedeli, kaj jih čaka. Tudi sedmi kongres se je končal nekje v zraku, med utopijo in realnostjo, skupaj sta nastopila še oba brata Castro, Fidel ne več v zeleni uniformi, ampak v modri trenirki. Napisati sta dala smernice razvoja do leta 2030, za svetli cilj sta oznanjala socializem, čedalje močnejši zasebni sektor pa sta dala označiti za nujno zlo, ki pa nikakor ne vodi nazaj v kapitalize­m.

Sedmi kongres je bil slovo od Fidela, o osmem pa se sprašujejo, ali bo slovo od dosedanje poti ali pa se bodo Raúl Castro in njegovi mlajši sodelavci vendarle še enkrat odločili za staro pot strogega državnega kapitalizm­a s čisto malo primesi socializma, se pravi z nekaj malega zasebne pobude.

Sodeč po dokumentih, ki so jih objavili doslej, revolucion­arnih sprememb ni pričakovat­i. Oblastna skupina še naprej govori o revoluciji z veliko začetnico kot o religiji, ki naj ji sledijo državljani, nikakor pa ne dovoli revolucije.

Ob kongresu se partija hvali z dosežki znanstveni­kov, ki so pripravili več formul za cepivo proti covidu- 19. Pred dnevi so objavili, da bodo eno od cepiv proizvajal­i v Venezueli, ki kljub stiskam še naprej skrbi, da imajo Kubanci vsaj občasno še bencin. Covid- 19 na Kubi ni povzročil toliko gorja kot v marsikater­i drugi latinskoam­eriški državi. To pripisujej­o tudi dejstvu, da je to otok, turistov ni, tudi znotraj je razmeroma lahko zapreti prometne tokove.

 ?? Foto Yamil Lage/AFP ?? Kubanci bolj verjamejo novicam na spletu kot v državnih medijih, ki jih nadzira komunistič­na partija (PCC).
Foto Yamil Lage/AFP Kubanci bolj verjamejo novicam na spletu kot v državnih medijih, ki jih nadzira komunistič­na partija (PCC).

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia