Delo (Slovenia)

Zaradi upada podpore iščejo kanclerske­ga kandidata

Predvoliln­a Nemčija CDU podpira Armina Lascheta, predsednik CSU Markus Söder zahteva več časa za preučitev terena

- Barbara Zimic

Kdo bo kanclerski kandidat unije CDU/CSU na bližajočih se parlamenta­rnih volitvah, še ni znano. Predsednik CDU Armin Laschet je dobil široko podporo v vodstvu stranke, v bavarski sestrski stranki CSU pa so podprli svojega predsednik­a Markusa Söderja, ki je uradno najavil kandidatur­o šele ta konec tedna. Kanclerske igre v CDU/CSU tako še niso končane. dopisnica iz Frankfurta

Medtem ko poskuša kanclerka Angela Merkel prepričati zvezne poslance o nujnosti spremembe zakona o nalezljivi­h boleznih, tako da bi ukrepe za preprečite­v širjenja koronaviru­sa po novem sprejemala in enovito po vsej državi uvajala zvezna vlada in ne več deželne, v uniji CDU/CSU odločajo o svojem novem kanclerske­m kandidatu. Kanclerka se poslavlja, v uniji pa se za kanclersko kandidatur­o potegujeta Laschet in Söder. Več možnosti za kandidatur­o ima Laschet, ki prihaja iz CDU, a v sestrski CSU ne popuščajo in so enotno podprli svojega predsednik­a.

Kanclerske igre v uniji se bodo tako nadaljeval­e. Laschet je včeraj pozval k čim hitrejši odločitvi, prav tako številni vidni člani CDU, med njimi premier hessenske deželne vlade Volker Bouffier, ki meni, da je Laschet v trenutnih razmerah najprimern­ejši kandidat za kanclerja. Lascheta so podprli tudi poslanci CDU, ki so si v preteklih mesecih odkrito prizadeval­i ustoličiti na čelo stranke Friedricha Merza. Merz je hotel popeljati stranko bolj desno, imel je tudi več podpore med gospodarst­veniki. To je pomemben signal. Drugačna odločitev konservati­vnejše struje CDU bi namreč v izbiranje kanclerske­ga kandidata unije vnesla veliko nemira in težav ter pognala veter v jadra Söderju.

Söder gleda na volivce

Po včerajšnje­m sestanku vodstva CSU je Söder poudaril, da je CDU/ CSU v eni od najtežjih situacij v zadnjem obdobju in da je prav, da je odločanje o kandidatu transparen­tno ter da o tem odloča celotno članstvo strank. Dirigiranj­e od zgoraj, kot je dejal, v takšnih razmerah ni pametno. »Slišati se morajo mnenja vseh, ne samo nekaj deset, dvajset ljudi v vodstvu,« je dejal in dodal, da morajo imeti v uniji pred očmi predvsem vprašanje, ali bodo s kandidatom zadovoljni volivci. Söder je pri tem imel v mislih javnomnenj­ske raziskave, ki so pokazale, da si Nemci v kanclerski vlogi precej lažje predstavlj­ajo njega kot Lascheta.

Tudi del članstva CDU meni tako. Namesto predsednik­a so na primer v vodstvu CDU v Berlinu za kanclerske­ga kandidata unije podprli Söderja. Zapisali so, da je po njihovi oceni Söder uspešen krizni menedžer in da bo znal popeljati državo skozi trenutno krizo. Laschetu so v koronskem letu večkrat očitali, da svoje dežele, Severnega Porenja - Vestfalije, ni vodil najbolje skozi krizo. Söder se je lani poskušal predstavit­i kot človek dejanj in odločnosti. Večkrat je z ukrepi na Bavarskem poskusil prehiteti vlado v Berlinu.

Ne bi bilo prvič, da bi se v kanclersko bitko v imenu CDU/CSU podal predsednik CSU. A doslej se ta stava uniji še ni izšla. Tako Edmundu Stoiberju kot Franzu Josefu Straußu veliki met ni uspel. V obeh primerih je Nemčija dobila oziroma ohranila vlado pod taktirko SPD.

Lahko Söderju kljub vsemu uspe? Javnomnenj­ska podpora CDU je močno upadla, SPD je šibka, vzpenja se stranka Zeleni, Lascheta pa Nemci ne vidijo kot kanclerja. To je pomembna odločitev, saj se jeseni obetajo zanimive volitve. CDU bi lahko tudi zapustila vladno palačo, saj trenutni rezultati javnomnenj­skih raziskav kažejo možnost sesta

• Javnomnenj­ska podpora CDU je med pandemijo močno upadla.

• Ne bi bilo prvič, da bi se v kanclersko bitko podal predsednik CSU.

ve nove vladne koalicije, v kateri bi kanclerja prispevala stranka Zeleni, v koaliciji bi sodelovali še SPD in liberalna FDP. CDU je bila »žrtev« predolgo trajajoče krize zaradi koronaviru­sa, v kateri še ni videti luči na koncu predora. Vlada se je z ukrepi tako zaplezala, da se je odločila odvzeti avtonomijo deželam, ki so doslej soodločale o omejitvah. Čedalje bolj se zdi, da bo imela CDU na volitvah zvezane roke.

• Ta stava se uniji na volitvah doslej še ni izšla.

Rezultati javnomnenj­skih raziskav so pokazali možnost sestave nove vladne koalicije, v kateri bi kanclerja prispevala stranka Zeleni, v koaliciji pa bi sodelovali SPD in liberalna FDP.

 ??  ?? Kdo bo kanclerski kandidat unije CDU/CSU, predsednik CDU Armin Laschet (levo) ali predsednik CSU Markus Söder?
Kdo bo kanclerski kandidat unije CDU/CSU, predsednik CDU Armin Laschet (levo) ali predsednik CSU Markus Söder?

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia