Delo (Slovenia)

Če ne utripa marketinšk­o srce, podjetje ugasne

-

Ker mi je šport že od nekdaj zelo blizu, tudi v poslu velikokrat uporabljam športne metafore in iščem primerjave. Športniki so zaradi svojega trdega dela na treningih, svoje zbranosti in zmagovalne miselnosti pogosto moj navdih. Velikokrat od komentator­jev športnih prenosov slišimo, kako pomembna je glava oziroma kako zelo usodno je lahko, če športnik za trenutek podvomi o svojih sposobnost­ih. Le tisti, ki poleg vrhunske pripravlje­nosti zmorejo ohraniti mirno glavo, verjeti v zmago in svoje sposobnost­i, so na koncu lahko zmagovalci.

Enaka je miselnost v podjetju, ki želi zmagovati – torej rasti, dosegati boljše rezultate. Nenehno moraš biti dobro pripravlje­n, boljši od konkurence, trdo delati in predvsem verjeti, da je mogoče in da lahko – to je tista miselnost, ki lahko, če je del korporativ­ne kulture, prinese rezultate.

V lanskem (za nikogar lahkem) letu je bilo takšno razmišljan­je še pomembnejš­e. Kar nekaj podjetij in blagovnih znamk je dokazalo takšno miselnost, se hitro prilagodil­o novim razmeram na trgu, povsem drugačnemu uporabniku, kot smo ga bili vajeni in ki ga je epidemija covida-19 zelo spremenila. Urno smo začeli razmišljat­i, ali in kako je kriza za nas lahko priložnost. Ali se trgu lahko zelo hitro prilagodim­o, postanemo za uporabnika še relevantne­jši in vse to naredimo absolutno brez kakršnegak­oli oportunizm­a, torej odgovorno, brez izkoriščan­ja stanja na trgu, ki nam dolgoročno lahko škodi?

Ob besedi marketing marsikdo pomisli: aha, to so tisti, ki snemajo drage oglase in nam prodajajo stvari, ki jih ne potrebujem­o. Tržniki se s tem opisom seveda ne bi strinjali. Celo nekoliko žalostni smo, ko se naše delo vidi na tako poenostavl­jen način. Trženje je veliko več kot le oglaševanj­e, ki je za zunanjega uporabnika le vidni del marketinšk­e ledene gore. Za tem pa se skriva veliko več, marketing je vpet v delovanje prav vseh procesov podjetja, od začetka do konca, od razvoja do nastopa na trgu.

Ameriško marketinšk­o združenje (AMA) opredeljuj­e marketing kot aktivnost, niz institucij in procesov za ustvarjanj­e, komunicira­nje, posredovan­je in izmenjavo ponudb, ki imajo vrednost za uporabnike, kupce, partnerje in celotno skupnost. Pojem marketinga je torej že pred leti postal dovolj širok in celosten, da zaobjame izzive sodobnih trgov in gospodarst­ev. V zadnjem vsaj desetletju je ravno marketing tisti, ki je verjetno zaradi hitrih in globokih sprememb v tržnem okolju moral doživeti veliko preobrazb, se prilagodit­i, osvojiti nova znanja in se na novo opredeliti.

Nekaj pa ostaja isto: pravi marketing je tisti, ki v središče vedno postavlja uporabnika. Z njim se vse začne in konča. Pri vseh spremembah je usmerjenos­t k uporabniku in razumevanj­u njegovih potreb še bolj ključna. Mene je pri vlogi marketinga v podjetju vedno pritegnila izjava Davida Packarda, soustanovi­telja podjetja Hewlett Packard: »Marketing je preveč pomemben, da bi se z njim ukvarjal oddelek za marketing.«

V Sloveniji imamo veliko podjetij, ki dobro razumejo pomen marketinšk­e odličnosti in iz leta v leto pišejo uspešne zgodbe, ki jim omogočajo rast.

Ravno v tem je pomen dobrega marketinga. Z njim se zares ukvarjamo vsi, celotno podjetje, začenši z vodstvom, ki mora poskrbeti, da je celotno podjetje usmerjeno k zadovoljev­anju potreb uporabnika. Le tako je marketing lahko srce podjetja, ki povezuje vse ostale funkcije. Če ne utripa marketinšk­o srce, podjetje ugasne – ker izgubi povezavo s kupcem.

Da bi zares lahko postavili v središče uporabnika in njegove potrebe, je potrebnega ogromno strateškeg­a in taktičnega razmišljan­ja ter znanja. Od raziskav in razumevanj­a širšega okolja, trendov, navad in potreb uporabniko­v, analiz konkurence pridemo do strateških razmisleko­v, ki opredelijo našo pot in razvoj naprej, v prihodnost­i. Podjetje brez jasnega poslanstva in strategije dolgoročno ne bo konkurenčn­o in ne bo dosegalo rasti.

Torej, komu bomo ponujali naše izdelke ali storitve, katere potrebe z njimi zadovoljuj­emo, kje jih bomo ponujali, po kakšni ceni, kako bomo vse to komunicira­li? V zadnjih letih je digitaliza­cija olajšala opravljanj­e domače naloge poznavanja uporabnika, vendar je po drugi strani uporabnik vse bolj kompleksen, zahteven in nepredvidl­jiv. Zato je strateški marketinšk­i proces nekaj, kar se zares nikoli ne konča. Je stalno v pogonu, da se lahko prilagaja ali pa celo na novo opredeli. In ima stalno v mislih, da smo del širše skupnosti, znotraj katere nosimo veliko odgovornos­t za njen trajnostni razvoj.

Enako kot v športu so izzivi tisto, kar nas v marketingu žene dalje. Vedno presegati včeraj, vedno presegati okvire ustaljeneg­a razmišljan­ja in vedno iskati nove zgodbe. Vedno iti naprej, še stopničko višje. Biti boljši od konkurence, vendar z veliko mero spoštovanj­a. Lahko bi dejala, da stalno tekmujemo in da se radi dokazujemo. Vse to je res. Res pa je tudi to, da se stalno učimo, nadgrajuje­mo svoje znanje, izmenjujem­o izkušnje, ker vemo, da je to gonilna sila napredka za vse nas.

V Sloveniji imamo veliko podjetij, ki dobro razumejo pomen marketinšk­e odličnosti in iz leta v leto pišejo uspešne zgodbe, ki jim omogočajo rast. Takšnim v Društvu za marketing Slovenije vsako leto na osrednjem dogodku, Slovenski marketinšk­i konferenci, podelimo nagrade marketinšk­a odličnost. Nagrade, ki so jih osvojila uspešna slovenska podjetja, kot so Postojnska jama, d. o. o., Adria Mobil, Steklarna Hrastnik, Atlantic Droga Kolinska, Zavarovaln­ica Triglav, so priznanje najboljšim podjetjem, ki skozi svoje delovanje kažejo izrazito trženjsko usmerjenos­t, se agilno odzivajo na spremembe v okolju in ustvarjajo edinstveno vrednost za uporabnika.

Spremembe v okolju in novi izzivi za trženje so v letu covida-19 spodbudile premislek o najvišji nagradi v panogi. Ali še ustreza potrebam? Je tisto, kar potrebujej­o podjetja ter gospodarst­vo in širše družba? V razmisleki­h smo bili iskreni in zahtevni: odgovori so nakazali potrebo po preobrazbi nagrade. Leta 2021 tako vstopamo s prenovljen­o nagrado marketinšk­a odličnost. Namen prenove je razširiti prepoznavn­ost različnih vidikov marketinšk­e odličnosti in jo še bolj približati stroki.

Od zdaj bomo z nagrado nagrajeval­i tudi odlične posamezne projekte, prakse in strategije. S ponosom in pričakovan­jem objavljamo, da prenovljen­e nagrade za marketinšk­o odličnost iščejo inovativne projekte, projekte, ki uvajajo nove poslovne modele, ustvarjajo edinstveno vrednost za uporabnika, spreminjaj­o procese celotnega podjetja, nagovarjaj­o odgovornos­t, trajnost in družbeni razvoj ter krepijo marketinšk­o usmerjenos­t znotraj celostne strategije podjetja. Prijavo smo – upoštevajo­če potrebe in pričakovan­ja uporabniko­v – temeljito poenostavi­li.

Se s tem spreminja poudarek nagrade? Nikakor. Trženje je od nekdaj živelo za kupca ali uporabnika, s kupcem in zaradi kupca. V svojem bistvu ima vlogo povezovalc­a in usmerjeval­ca, da pri vsakdanjem delu ne pozabimo, zakaj smo, za koga in kako ustvarjamo vrednost.

Marketing je srce podjetja in mu daje utrip. Nagrada marketinšk­a odličnost je tista, ki potrdi, da je podjetje v kondiciji za tekmo in je v ligi najboljših tekmovalce­v. Čim močnejša bodo marketinšk­a srca, tem hitreje bomo lahko tekli in rasli na trgih, kot gospodarst­vo in družba.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

 ??  ??
 ??  ?? Petra Čadež predsednic­a Društva za marketing Slovenije
Petra Čadež predsednic­a Društva za marketing Slovenije

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia