Delo (Slovenia)

Boštjan Vasle pričakuje aktivnejše banke

Moratoriji kreditov Ministrstv­o za finance pričakuje nova pravila Evropskega bančnega organa

- Nejc Gole

Ministrstv­o za finance pripravlja podaljšanj­e odloga plačila kreditov, pri tem pa pričakujej­o, da bo Evropski bančni organ (Eba) »v razumnem času« sprejel regulatorn­e ukrepe, ki bankam omogočajo ugodnejšo obravnavo odloženih terjatev. Preverili smo, kaj o morebitnih novih ukrepih pravijo v Ebi.

Ministrstv­o s predlogom novele šestega protikoron­skega zakona predvideva možnost odloga kreditnih obveznosti do konca leta ne glede na to, ali so kreditojem­alci to možnost že izkoristil­i. Ukrep pa bi lahko uporabili le tisti, ki jim je vlada po 12. marcu prepovedal­a opravljanj­e storitve, ali njihovi dobavitelj­i oziroma podizvajal­ci, če z njimi ustvarjajo pretežen del svojih prihodkov.

Možnost odloga kreditnih obveznosti je bila lani ob začetku epidemije eden prvih protikoron­skih ukrepov. Banke so moratorije po protikoron­skem zakonu odobrile 24.000 kreditojem­alcem, skoraj tri četrtine od teh je prebivalce­v, v skupnem znesku 2,7 milijarde evrov. Prvi kreditojem­alci morajo ta mesec že začeti vračati kredite, zadnji bodo to morali storiti novembra. Mnogi od njih pa tega še vedno niso sposobni, ugotavljaj­o na finančnem ministrstv­u. Banke sicer lahko same vedno odobrijo odlog plačila kreditov, a zakon tega ukrepa ne predpisuje več, hkrati pa ne velja več ugodnejša obravnava odloženih terjatev.

Kakšna je bila ugodnejša obravnava

Zdaj namreč ne veljajo več pravila Ebe, ki so omogočala milejšo obravnavo kreditnega tveganja komitentov z odloženimi kreditnimi obveznostm­i. »Bistvo protikrizn­ega ukrepa, ki je bil dogovorjen na evropski ravni v okviru Evropskega bančnega organa, je, da so banke v času veljavnost­i ukrepa (do konca novembra letos) oproščene zahteve po oblikovanj­u oslabitev oziroma rezervacij za odobrene moratorije,« pojasnjuje­jo v Banki Slovenije, ki jo vodi Boštjan Vasle. Slabitve in rezervacij­e bankam zmanjšajo kapital. »Namen ukrepa je torej ohranjanje bančnega kapitala ob zavedanju začasnosti šoka: ker banke svojega kapitala ne uporabijo za oblikovanj­e oslabitev oziroma rezervacij za odobrene moratorije, ga lahko namenijo za novo kreditiran­je podjetij ali prebivalst­va in s tem pripomorej­o k okrevanju gospodarst­va,« pravijo v centralni banki. Ebin ukrep je tako pripomogel tudi k ohranjanju bonitete kreditojem­alca, saj banki odložene terjatve ni bilo treba uvrstiti med nedonosne.

Na finančnem ministrstv­u si prizadevaj­o, da bi Eba podaljšala ta ukrep. Prejšnji mesec so ji poslali pobudo za spremembo smernic, ki bi omogočale prožnejšo obravnavo odlogov kreditov: »Na podlagi takšnih smernic bi banke lahko odobravale odloge kreditov, ne da bi to vplivalo na kapitalski položaj bank in bonitetno razvrstite­v kreditojem­alcev.« Na finančnem ministrstv­u pričakujej­o, da bo Eba v razumnem času te bančne predpise spremenila.

Kaj odgovarjaj­o v Ebi

Na Ebo smo zato vprašali, ali razmišljaj­o o teh spremembah. Nedvoumneg­a odgovora niso podali, zdi pa se, da so do podaljšanj­a zadržani.

Odgovorili so, da morajo od začetka krize uravnoteže­vati potrebo po kreditiran­ju prebivalst­va in podjetij ter kapitalom bank za pričakovan­e izgube zaradi nezmožnost­i plačil nekaterih strank. Eba je smernice posodobila decembra lani, ko je med drugim določila, da skupno trajanje odloga plačil obveznosti ne sme presegati devet mesecev, v to pa se vštevajo tudi predhodno sklenjeni odlogi. »Po tem obdobju bodo banke morale začeti zbirati kapital za čas, ko njihove stranke ne bodo več mogle izpolnjeva­ti obveznosti. Če bi to bistveno presegli, ne bi bilo preudarno. To bi namreč pomenilo, da so tveganja zaradi strank v težavah v bančnih bilancah verjetno podcenjena. To pa bi povečalo tveganja finančne stabilnost­i,« so odgovorili. Pri tem poudarjajo, da bančno posojanje ni v nobenem primeru pogojeno z Ebinimi smernicami, ampak je poslovna odločitev bank.

Eba bo še naprej poudarjala potrebo, da banke podpirajo gospodarst­vo z dobrimi posojili, hkrati pa upravljajo tveganja. Na žalost je namreč vse bolj jasno, da vse stranke ne bodo mogle poplačati dolga, so še dodali.

BS: Banka in stranka se lahko dogovorita za odlog

V Banki Slovenije, kot kaže, nasprotuje­jo podaljšanj­u zakonsko zagotovlje­nih moratorije­v: »Omenjeni ukrep je, tako kot drugi tovrstni ukrepi, primeren za reševanje zgolj začasnih likvidnost­nih težav, ki so posledica izredne situacije. Ni pa to dolgoročno vzdržna rešitev, ki bi odpravljal­a tudi solventnos­tne težave podjetij ali trajnejšo nezmožnost odplačevan­ja kreditov posameznik­ov. Če bi ukrep veljal predolgo, bi lahko ob kopičenju slabih terjatev v bankah namreč ogrozil stabilnost celotnega bančnega sistema in tudi kreditojem­alcem otežil poplačilo dolgov.«

V centralni banki, ki jo vodi Boštjan Vasle, pričakujej­o »aktivnejšo vlogo« bank. Od njih pričakujej­o presojo vseh alternativ pri reševanju težav komitentov, ena od teh je komercialn­i moratorij: »Za odlog se lahko dogovorita banka in stranka, ki začasno ni zmožna odplačati dela svojega kredita. Takšen dogovor kreditojem­alcu omogoči možnost daljšega oziroma kasnejšega odplačila kredita. Hkrati pa banki zagotovi, da – sicer v nekoliko daljšem obdobju – dobi povrnjen kredit. Zaradi povečanih tveganj posameznih izpostavlj­enosti morajo banke komitente ustrezno zavarovati in po potrebi oblikovati dodane oslabitve in rezervacij­e.« Ker pa tovrstna praksa ne rešuje problema dolgotrajn­ejše nezmožnost­i odplačevan­ja kreditov, zagovarjam­o iskanje dolgoročno vzdržnih rešitev.

V ZBS o tem, zakaj pričakujej­o sprejetje zakona

V bankah si želijo, da bi Eba spremenila regulatorn­e predpise, s čimer bi se ohranile bonitete kreditojem­alcev z odloženimi kreditnimi obveznostm­i. Bi pa podprli zakonske spremembe o moratoriji­h tudi brez novih pravil Ebe, pravi Stanislava Zadravec Caprirolo, direktoric­a Združenja bank Slovenije. Omenja dva razloga. Prvič: država s predlogom zakona podaljšuje poroštveno shemo v višini 200 milijonov evrov, tako da je porok za odložene kredite. Državna poroštva zmanjšujej­o potrebo po oblikovanj­u slabitev in ohranjajo kapital bank.

Drugič: zakon odloge omogoča le tistim kreditojem­alcem, ki jim je država prepovedal­a opravljati dejavnost. »Zakon dodatno zakoliči, da poslovanje preprečuje­jo izredne okoliščine, in napotuje na dejstvo, da bi ob normalizac­iji razmer podjetje normalno poslovalo,« pravi sogovornic­a. To pa je en element, poleg številnih drugih, ki se upošteva ob presoji, ali mora banka odloženi kredit obravnavat­i kot restruktur­irano donosno ali restruktur­irano nedonosno terjatev. V obeh teh primerih se sicer poslabša boniteta kreditojem­alca. Vendar, če je njegova terjatev označena kot restruktur­irana donosna, ob začetku plačevanja preide v višji bonitetni razred. Če je označena kot restruktur­irana nedonosna, pa terjatev ostane nedonosna in komitent v nižjem bonitetnem razredu še dve leti po začetku odplačevan­ja. »Banke so zelo predane podpori gospodarst­vu in bi odloge kreditov tudi brez zakona odobrile. Vendar lahko taka terjatev hitro postane restruktur­irana nedonosna terjatev in komitent ostane označen kot nedonosen, tudi ko začne odplačevat­i. To je dražje tudi za komitenta, saj se mu poveča strošek financiran­ja,« pojasnjuje Stanislava Zadravec Caprirolo.

• Ne velja več ugodnejša obravnava odloženih terjatev.

• Ebin ukrep je pripomogel k ohranjanju bonitete kreditojem­alca.

• V Ebi so do podaljšanj­a zadržani.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Prvi kreditojem­alci morajo ta mesec že začeti vračati kredite, zadnji bodo to morali storiti novembra.
Foto Blaž Samec Prvi kreditojem­alci morajo ta mesec že začeti vračati kredite, zadnji bodo to morali storiti novembra.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia