Delo (Slovenia)

Ko gradijo Kitajci, se lahko grdo zaplete

Infrastruk­tura Črna gora prosi EU za pomoč pri odplačilu posojila, ki ga je pri kitajski banki Exim najela za avtocesto

- Janez Tomažič

Kitajci na Balkanu med drugim gradijo tri projekte: most na Pelješac, avtocesto v Črni gori in hitro železnico Budimpešta–Beograd. Medtem ko pri prvem projektu gradnja teče hitro, se pri drugih dveh zapleta.

Kitajska kaže vse bolj izrazite mednarodne ambicije, del teh je tudi gradnja infrastruk­ture v Aziji, Afriki, Latinski Ameriki in drugod. Kitajci so zelo fleksibiln­i, če investitor želi, uredijo tudi financiran­je prek svojih bank, sami pa se dobro zavarujejo za možnost neplačila. V Ekvadorju se poplačujej­o z nafto, na Šrilanki pa so pristanišč­e, ki so ga gradili na kredit, vzeli v uporabo za 99 let.

1. Avtocesta v Črni gori

Kitajska in Črna gora sta se leta 2014 dogovorili za gradnjo avtoceste, ki bi Črno goro povezala s Srbijo. Zgrajenih je 41 kilometrov od 120, preostanek pa zamuja. V skladu s pogodbo je 85 odstotkov sredstev oziroma milijardo dolarjev (842 milijonov evrov) za gradnjo avtoceste Črni gori posodila kitajska državna banka Exim, preostalih 15 odstotkov so namenili iz državnega proračuna. Posle je prevzela China Road and Bridge Corporatio­n, ki pa zahteva 75-milijonski aneks za dodatna dela pri infrastruk­turi in izvozih. Črna gora denarja nima, zato je za pomoč zaprosila evropsko komisijo, EIB in EBRD. Peter Stano, predstavni­k za stike z javnostmi evropske komisije, je povedal, da EU ne odplačuje dolgov tretjim osebam, ki so nastali pri infrastruk­turnih projektih.

2. Most na Pelješac

China Road and Bridge Corporatio­n gradi na Hrvaškem most na Pelješac. V primerjavi s Črno goro gre za projekt, ki je ekonomsko bolj smiseln, predvsem pa ima zaprto finančno strukturo. Kitajci v tem primeru nastopajo zgolj kot izvajalec zahtevnega projekta. Projekt bo stal 420 milijonov evrov. Kar 85 odstotkov denarja za most, torej 357 milijonov evrov, bo naša južna soseda dobila iz kohezijske­ga sklada EU, preostalo bodo morali Hrvati zagotoviti sami. Dela na mostu napredujej­o, saj so začeli montažo vozne konstrukci­je, ta naj bi bila dokončana jeseni, sledilo bo testiranje, odprtje mostu pa je načrtovano za leto 2022.

3. Hitra železnica Budimpešta–Beograd

Kitajska se je z vladama Srbije in Madžarske že leta 2014 dogovorila za gradnjo hitre železnice Beograd–Budimpešta, vložili naj bi 1,5 milijarde dolarjev. Trenutno delajo na odseku Beograd–Novi Sad, dela naj bi bila končna do konca leta, ko naj bi dobili tudi vlak, ki bo sposoben voziti po tej progi. Nova železnica naj bi bila po novi časovnici zgrajena leta 2024. Vzporedno potekajo razprave, ali je ta projekt glede na ceno sploh smiseln.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Na Hrvaškem in v Črni gori gradi isto kitajsko podjetje. V prvi roke prehitevaj­o, v drugi zelo zamujajo.
Foto Jure Eržen Na Hrvaškem in v Črni gori gradi isto kitajsko podjetje. V prvi roke prehitevaj­o, v drugi zelo zamujajo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia