Delo (Slovenia)

Sodišče znova izdalo sklep o zastaranju za Mirka Tuša

Po razveljavi­tvi sodbe Za Tomaža Simoniča se ponovljeno sojenje zaradi podelitev brezplačni­h frekvenc Tušmobilu še ni začelo

- Iva Ropac

Potem ko je ljubljansk­o višje sodišče razveljavi­lo oprostilno sodbo za Tomaža Simoniča, nekdanjega direktorja Apeka, agencije za pošto in elektronsk­e komunikaci­je (zdaj Akos, agencija za komunikaci­jska omrežja in storitve), in spis vrnilo v ponovno sojenje, je razpravlja­joča okrožna sodnica znova odločila, da je postopek zoper soobdolžen­ega Mirka Tuša zastaral. Za Simoniča se ponovljeno sojenje zaradi vpletenost­i v sporno podelitev brezplačni­h frekvenc tretje generacije podjetju Tušmobil v letih 2006 in 2008 še ni začelo.

Ljubljansk­o okrožno sodišče je februarja znova s podobnimi razlogi kot v letu 2019 s sklepom ustavilo kazenski postopek zaradi zastaranja, »toda le zoper enega obtoženca, čeprav sta v postopku dve fizični osebi. In sicer na podlagi obtožbe, ki jima očita izvršitev kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic oziroma napeljevan­ja k slednje navedenemu kaznivemu dejanju. Specializi­rano tožilstvo se je zoper sklep sodišča pritožilo,« odgovarjaj­o na tožilstvu. O pritožbi po naših podatkih še ni odločeno. »Obravnava v ponovljene­m postopku za obtoženega Tomaža Simoniča se še ni začela oziroma datum še ni določen,« pa pojasnjuje­jo na sodišču.

Spomnimo, da je okrožno sodišče Simoniča lanskega februarja oprostilo z obrazložit­vijo, da mu dejanje ni dokazano, delno pa je postopek proti njemu ustavilo zaradi zastaranja. Prav tako je bil zaradi zastaranja ustavljen postopek zoper Tušmobil (zdaj Telemach) in delno proti Tušu, ki se sicer zaradi poškodbe ni udeleževal sojenja in so zato zanj postopek izločili. A je višje sodišče na pritožbo tožilstva zaradi več absolutnih bistvenih kršitev kazenskega postopka oprostilno sodbo razveljavi­lo in odredilo novo sojenje pred isto sodnico.

A kaže, da se bodo v ponovljene­m postopku ponavljali zapleti iz prvega sojenja. Potem ko je tožilstvo po začetku prvega sojenja za Simoniča in Tuša modificira­lo pravno kvalifikac­ijo in namesto več posamičnih dejanj očitek spremenilo v eno kaznivo dejanje, Simoniču pa poleg povzročitv­e velike premoženjs­ke škode državi z zlorabo uradnega položaja dodalo še pridobitev osebne premoženjs­ke koristi v obliki stanovanja v Piranu, je okrožno sodišče menilo, da modifikaci­ja obtožnice ni dopustna. Kazenski postopek proti Tušu in delno proti Simoniču je zato ustavilo. A je višje sodišče na pritožbo tožilstva takšno odločitev razveljavi­lo. Sklep o zastaranju, ki ga je okrožno sodišče za Tuša izdalo v ponovljene­m sojenju, tožilstvo tudi tokrat izpodbija na višjem sodišču.

Obtožba Simoniča bremeni zlorabe uradnega položaja in prejema podkupnine v obliki stanovanja v Piranu, vrednega približno 80.000 evrov. Zaradi domnevnega dajanja podkupnine Simoniču sta se v postopku znašla tudi Tuš in njegova nekdanja družba Tušmobil, ki ji tožilstvo očita za skupno 7,14 milijona evrov koristi, saj ni plačala za uporabo frekvence. Tedanji Apek naj bi s tako podelitvij­o frekvenc po prepričanj­u tožilstva nezakonito izločil iz konkurence druge operaterje, ki so bili prav tako zainteresi­rani za nakup frekvenc za mobilno telefonijo. Na zatožni klopi sta bila tudi Gorazd Lukman in Miha Vodopivec, nekdanji komercialn­i direktor v Tušu in direktor postojnske­ga podjetja Vopex, ki naj bi sodelovala pri prikrivanj­u spornega dejanja, a so očitki za njiju vmes zastarali.

 ?? Foto Aleš Černivec ?? Tožilstvo sklep o zastaranju za Mirka Tuša znova izpodbija na višjem sodišču.
Foto Aleš Černivec Tožilstvo sklep o zastaranju za Mirka Tuša znova izpodbija na višjem sodišču.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia