Delo (Slovenia)

Poklical na 113 in povedal: Vse sem ubil

Sojenje za trojni umor Na sodišču so predvajali klic na 113 Petra Gaspetija, v katerem je povedal, da je moril, ker naj bi jih imel zadosti

- Aleksander Brudar

Peter Gaspeti, ki ga tožilstvo bremeni umora babice, dedka in strica na grozovit in zahrbten način, 13. junija lani, med 11.00 in 11.33 v Škocjanu pri Domžalah, je takoj po tem grozljivem dejanju poklical policijo. Njegove prve besede so bile: »Škocjan 4. Zgodil se je umor.«

V kakšnem stanju je bil takrat, smo lahko včeraj prvič slišali na sodišču. Petčlanski sodni senat, ki ga vodi ljubljansk­a okrožna sodnica Marjeta Dvornik, je namreč prisluhnil posnetkom treh telefonski­h pogovorov s policijo, ki so nastali le nekaj trenutkov po zločinu. Na eni strani je bil obtoženi 25-letnik, na drugi strani pa operater v operativno-komunikaci­jskem centru. Gaspeti je torej povedal, da se je zgodil umor. Nato je na vprašanje operaterja, če lahko pove več, odgovoril: »Vse sem ubil. Jih imam poln kurac. Dosti imam tega.« Povedal je še, da je pred hišo na omenjenem naslovu in zvezo prekinil.

Ob 11.40 je spet poklical na številko 113 in bil še bolj razburjen: »Kje ste zdaj? Pizda, moram svojo familijo pobit! Jaz imam dost teh faking norcev! Faking prifuknjen­i so!« Na vprašanje operaterja, kdo so ti norci, pa je odgovoril: »Vi! Budale, svinje!« In spet prekinil zvezo. Čez pet minut oziroma ob 11.45 pa je operater klical Gaspetija nazaj. Ta je tudi sprejel klic, vendar bil povsem druga oseba kot nekaj minut pred tem. Imel je zelo umirjen in porogljiv glas. »Kaj ste želeli povedati?« ga je vprašal operater, obtoženi 25-letnik pa je odgovoril: »Nič, nič. Uživam.« V nadaljevan­ju je izdal svoje ime in priimek ter na vprašanje, kaj je hotel povedati v dveh prejšnjih klicih, odgovoril: »A niste dobro razumeli? Ja, pridite pogledat. Nekaj krvi je po tleh.« »Čigave?« ga je še vprašal operater. »Ja, moje ne,« je na kratko odvrnil in dodal: »Ja, kaj pa če bi prišli pogledat?« Klic je bil nato spet prekinjen.

Hiša polna krvavih madežev

Le nekaj trenutkov zatem so na kraj zločina prišli policisti, ki so v hiši odkrili trupla treh njegovih sorodnikov. Na podestu pri vhodnih vratih je bil nož, po hiši so bile vidne krvave stopinje, na sedežni garnituri je ležalo truplo Gaspetijev­e babice. Sledovi krvi so bili tudi na hodniku, stenah in kuhinjskih elementih. Vsa krvava je bila tudi kuhinja. Tam so našli tudi trupli Gaspetijev­ega dedka in strica. Madeže rdeče barve so našli tudi v garaži, in sicer na vrtni cevi za zalivanje ter na robu umivalnika in v njem. Tam so, kot je povedala tožilka Maša Podlipnik, odkrili tudi mesarsko sekiro, etuija za nože in več nožev ter brusa za nože. Forenziki so kasneje potrdili, da so na držalu noža ter na telefonski slušalki, najdeni v hiši, potrdili biološke sledi Gaspetija. Potrdili so tudi, da krvave sledi stopal po hiši pripadajo obdolženem­u. Celoten ogled kraja kaznivega dejanja je trajal sedem ur.

Tožilstvo Gaspetija obtožuje, da je 51-letnega strica zabodel v prsni koš. Stric mu je poskušal zbežati, a ga je dohitel, ga najprej dvakrat zabodel v vrat, nato pa mu ga je petkrat prerezal. Odpravil se je v kuhinjo, kjer je v prsni koš zabodel 74-letnega dedka, ki je počival na stolu, in tudi njemu petkrat prerezal vrat. Vrnil se je v dnevno sobo, kjer je na kavču sedela 81-letna babica, jo z nožem dvakrat zabodel v vrat, ji ga sedemkrat prerezal, naposled pa ji na stegnu povzročil več plitvih rezov v obliki mreže.

 ??  ?? Peter Gaspeti je obtožen umora treh najbližjih sorodnikov.
Peter Gaspeti je obtožen umora treh najbližjih sorodnikov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia