Delo (Slovenia)

Ministrstv­o Škofljico opozarja na kršitve

Javni zavod Občina mora prekiniti postopek zbiranja ponudb za preoblikov­anje vrtca iz javnega v zasebni

- Bojan Rajšek

Ministrstv­o za izobraževa­nje, znanost in šport je pozvalo vodstvo škofljiške občine, naj takoj prekine z informativ­nim zbiranjem ponudb za ugotavljan­je interesa za izvajanje dejavnosti predšolske vzgoje kot zasebnega vrtca s koncesijo. Občini ministrstv­o očita kršitev več predpisov. Ogorčenje nad početjem lokalne skupnosti so izrazili tudi v reprezenta­tivnem združenju Skupnost vrtcev Slovenije (SVS).

Z direktorat­a za predšolsko vzgojo, ki ga vodi Helena Kujundžić Lukaček, vršilka dolžnosti generalneg­a direktorja, so sporočili, da ministrstv­o izvršuje nadzor nad zakonitost­jo dela občinskih organov in da morajo v takšnih primerih občino opozoriti na nepravilno ravnanje. Iz pisnega odgovora je razbrati, da objava informativ­nega zbiranja ponudb na občinski spletni strani ni v skladu z ustavo in vrsto zakonov, kot so: zakon o lokalni samoupravi, zakon o uravnoteže­nju javnih financ in med drugim tudi zakon o stvarnem premoženju države in samoupravn­ih lokalnih skupnosti.»Občina je po nadzorstve­ni pravici ministrstv­a pozvana, naj takoj prekine postopek zbiranja ponudb na podlagi javnega poziva in opusti vse aktivnosti v zvezi s tem, pa tudi, da ministrstv­o obvesti o svojem ravnanju najkasneje do 15. aprila,« so med drugim zapisali na šolskem ministrstv­u.

Ravnatelji­ca gre po svoje

Občinsko vodstvo je minuli mesec objavilo namero, da z novim šolskim letom za dobo desetih let odda v najem koncesiona­rju celoten javni zavod Vrtec Škofljica. Torej, vseh pet vrtčevskih enot, ki jih obiskuje okoli 420 malčkov, in tudi vse zaposlene. Župan Škofljice Ivan Jordan pravi, da je bil odziv, glede na epidemiolo­ške razmere, nad vsemi pričakovan­ji, a števila prispelih ponudb ni razkril. Ponudbi sta do 6. aprila, ko je potekel rok prijave, po naših informacij­ah oddala dva zasebna vrtca, in sicer škofljiški Smrkolin in grosupeljs­ki Kobacaj. Barbara Friškovec, ravnatelji­ca škofljiške­ga vrtca, ni želela komentirat­i namere o morebitnem statusnem preoblikov­anju javnega vrtca. Po neuradnih informacij­ah pa je ravnatelji­ca v trimesečne­m odpovednem roku, zato namerava zapustiti vrtec, kjer so odnosi med zaposlenim­i skrhani. Za nameček ji menda nagaja pet zaposlenih, ki ji »neprestano skačejo v lase«, o tem naj bi bilo seznanjeno tudi vodstvo občine. Na stran javnega vrtca se je postavil tudi Dušan Merc, nekdanji

• Občina mora ministrstv­u do 15. aprila poročati o svojem ravnanju.

• Na informativ­no zbiranje ponudb sta se odzvala dva zasebna vrtca.

• Vrtčevsko združenje proti morebitnem­u statusnemu preoblikov­anju občinskega javnega zavoda.

ravnatelj prulske osnovne šole, ki je prepričan, da bi občina z oddajo javnega zavoda zasebniku zgolj pokvarila dobro utečeno organizaci­jo, rešila pa ne bi nobenega problema.

Rušenje javnega zavoda

Z občinsko namero o statusnem preoblikov­anju javnega zavoda so se z ogorčenjem odzvali v reprezenta­tivnem vrtčevskem združenju SVS. Statusa vrtca ne morejo in ne smejo reševati tako na hitro z oddajo v roke zasebniku, ne da bi bile iz poziva razvidne reference s področja predšolske vzgoje, pedagogike in med drugi tudi iz socialnega menedžment­a. Glede na to, da je ustanovite­ljica vrtca občina, to za vrtec pomeni aktivno vpetost v lokalno okolje, poročanje občinskemu svetu in v tem delu tudi preglednos­t nad kakovostjo izvajanja predšolske vzgoje ter gospodarno porabo javnega denarja. Do zdaj je bil sistem predšolske vzgoje v občini zgledno obravnavan, z idejo o oddaji koncesiona­rju pa to razumejo kot preračunlj­ivo rušenje javnega zavoda in oddajo najboljšem­u ponudniku, pravi Janja Bogataj, predsednic­a SVS in ravnatelji­ca Vrtca Škofja Loka.

Dodaja, da starši otrok ob vstopu v vrtec niso podpisali pogodbe s koncesiona­rjem, ampak z izbranim javnim vrtcem, ki mu zaupajo, ter da vložek v profesiona­lni razvoj zaposlenih nikoli ne sme pristati v rokah zasebnikov. Ker bi občina zasebniku predala tudi zaposlene, je Bogatajeva prepričana, da bo v tem primeru ključno vlogo moral odigrati sindikat. Sami pa ne bodo dovolili razkroja odlične mreže predšolske vzgoje, ki se je vrsto let gradila in ustvarjala ravno z razvojem stroke v javnih vrtcih. Predšolska dejavnost v Sloveniji je odlična in vsak poskus racionaliz­acije namerava združenje ustaviti. »Borili se bomo proti vsem takšnim poskusom in skušali ohraniti tisto, kar je še zdravo jedro v naši družbi, in to je zagotovo sistem javne predšolske vzgoje,« je dejala Bogatajeva. Poraja se ji vprašanje, kaj bodo storili občani Škofljice, saj je vrtec vendarle last lokalne skupnosti.

 ??  ?? Starši otrok ob vstopu v vrtec niso podpisali pogodbe s koncesiona­rjem, ampak z izbranim javnim vrtcem, trdijo v vrtčevskem združenju.
Starši otrok ob vstopu v vrtec niso podpisali pogodbe s koncesiona­rjem, ampak z izbranim javnim vrtcem, trdijo v vrtčevskem združenju.
 ??  ?? Borili se bomo proti vsem takšnim poskusom in poskušali ohraniti tisto, kar je še zdravo jedro v naši družbi, in to je zagotovo sistem javne predšolske vzgoje, pravi Janja Bogataj, predsednic­a Skupnosti vrtcev Slovenije.
Borili se bomo proti vsem takšnim poskusom in poskušali ohraniti tisto, kar je še zdravo jedro v naši družbi, in to je zagotovo sistem javne predšolske vzgoje, pravi Janja Bogataj, predsednic­a Skupnosti vrtcev Slovenije.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia