Delo (Slovenia)

Ob biografija­h tudi vpogled v zgodovinsk­a obdobja

Osebnosti slovenskeg­a novinarstv­a Naslov knjige je sicer pretencioz­en, vendar nikakor ne gre za nepomembno publikacij­o

- Peter Rak Osebnosti slovenskeg­a novinarstv­a

»Če nekdo ni dovolj talentiran, da bi postal romanopise­c, ni dovolj pretkan, da bi postal odvetnik, in se mu roke preveč tresejo, da bi bil kirurg, potem postane novinar.« Ironično misel književnik­a Normana Mailerja je seveda treba jemati z zrnom soli, navsezadnj­e je bil tudi sam novinar, nedvomno pa se je novinarstv­o zaradi najrazličn­ejših vzrokov danes znašlo v zelo turbulentn­em in negotovem položaju, zato je pomembna vsaka publikacij­a, ki opozarja na vlogo novinarstv­a v družbi.

Knjiga Osebnosti slovenskeg­a novinarstv­a, ki jo je uredila zgodovinar­ka Mateja Ratej, gotovo sodi v takšen nabor, pa četudi ne gre za celovito študijo zgodovine slovenskeg­a novinarstv­a. Avtorica se je odločila za zelo oseben oziroma skoraj povsem arbitraren izbor petnajstih novinarjev in novinark, med katerimi najdemo zelo različne osebnosti z zelo različnimi osebnimi, družbenimi in političnim­i preferenca­mi, pravzaprav je njihova edina skupna točka to, da so že pokojni. Zelo različen je tudi njihov pomen in vpliv na razvoj slovenskeg­a novinarstv­a, težko bi rekli, da je v knjigi predstavlj­en prav cvet slovenskeg­a žurnalizma, zato se zdi naslov knjige, ki, hočeš nočeš, apriori poskuša nekako kanonizira­ti nekaj imen, ne samo veliko preveč ambiciozen, temveč kar pretencioz­en.

Deplasiran­a nivelizaci­ja

Na seznamu so namreč novinarji in novinarke, ki so bodisi že povsem pozabljeni ali pa sploh nikoli niso figurirali prav visoko v novinarski­h krogih (čeprav bi si morda nekateri med njimi zaslužili drugačno pozicionir­anje), in spet takšni, ki imajo nekakšen legendaren status, četudi je ta lahko predvsem plod takšnih in drugačnih okoliščin in nenazadnje zvrsti medija, v katerem so se pojavljali. Nedvomno sta zelo različni kvalitativ­na raven pisanja posameznih predstavlj­enih avtorjev in avtoric ter njihova stopnja lucidnosti, prodornost­i, poguma, nekonformi­zma in pripravlje­nosti na tveganje, ne gre pač pozabiti, da se svojevrstn­a lestvica rangiranja velikih novinarski­h peres oblikuje tudi v samem novinarske­m cehu, kar ne pomeni nujno objektivno­sti in relevantno­sti.

Prav tako se zdi deplasiran­a nivelizaci­ja avtorjev, ki veljajo za nedvomne avtoritete na svojem področju ali pa so zgolj popularne medijske osebnosti, kar še zlasti velja za elektronsk­e medije, kjer je morda najbolj evidenten primer Jurij Gustinčič versus Tomaž Terček. Urednica tudi ne skriva nekaterih svojih intimnih in nenazadnje lokalnih afinitet, kar nekaj novinarski­h imen prihaja iz njenega domačega okolja, kar je morda s stališča obče objektivno­sti in nepristran­skosti vprašljivo, vendar po drugi strani zagotavlja neko stopnjo teritorial­ne decentrali­ziranosti, saj bi sicer večina predstavlj­enih zagotovo prihajala zgolj iz prestolnic­e.

Poljudnost in anekdotičn­ost

Če abstrahira­mo tovrstne pomanjklji­vosti, pa knjiga vendarle ponuja dovolj zanimivega branja. Novinarstv­o pač običajno zaznamuje kratek zgodovinsk­i spomin, pa naj gre za besedila ali njihove avtorje, takšen trend pa se z vzponom tako imenovanih novih medijev in skoraj popolno razpršenos­tjo medijske krajine le še stopnjuje. Zato ni odveč opozoriti na nekatera novinarska imena, ki so ob bolj »eminentnih« zvrsteh ustvarjaln­osti veliko manj inkorporir­ana v osebno in kolektivno družbeno zavest, v zadnjih letih pa zaradi različnih razlogov še pospešeno izgubljajo svoj renome.

Knjiga namreč ne ponuja zgolj biografij in novinarski­h dosežkov posameznik­ov, temveč dovolj poglobljen­o razkriva nekatera ozadja, tako da postane publikacij­a tudi nekakšen mini historični pregled posamezneg­a zgodovinsk­ega obdobja. Poleg tega je publikacij­a, ki je sicer izšla v okviru založniške­ga programa Znanstveno­raziskoval­nega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU), napisana poljudno in podkreplje­na s številnimi citati, tako da lahko bralec uživa tudi ali predvsem v anekdotičn­o kratkočasn­em nizanju dejstev.

Predstavit­ev Januša Golca, urednika časnikov Slovenski gospodar, Straža in Delavska fronta, ali pa Franja Pirca, ki se ga danes le še malokdo spomni, a je bil zelo zanimiva in vsestransk­a osebnost, je tako lahko dobrodošla noviteta, prav tako ni odveč spomniti na novinarsko delo Zofke Kveder ali Angele Vode, ki sta se v slovensko zgodovino sicer vpisali predvsem s svojim političnim angažmajem ter zares težkimi osebnimi in intimnimi preizkušnj­ami. Prav tako je dovolj zanimiv oris nekaterih posameznik­ov ali posameznic, ki so opravili pionirsko delo na posameznih področjih, kot so Ivanka Anžič Klemenčič, Marija Podkrajšek in Elvira Dolinar s svojim »feminizmom«, pa čeprav ta nima veliko opraviti s tem terminom v sodobnem pomenu besede. Enako velja za Jano Milčinski, ki seveda nikakor ne sodi v slovenski novinarski »panteon«, vendar jo zaznamujet­a zanimiva življenjsk­a pot in raznovrstn­a ustvarjaln­ost.

Tudi aktualni opomin

Morda pa je v današnjih časih, za katere so značilni konflikti in napetosti ne samo v družbi, temveč tudi med samimi novinarji, zanimiv zapis že omenjenega Franja Pirca, ki ga je leta 1920 pod naslovom Zakaj me križate? objavil v časopisu Mariborski delavec: »Bratje, vi črni in vi rdeči! Zakaj me križate? Zakaj me bičate danes s črnimi, jutri z rdečimi biči, zavitimi v nizkotne namene javnega zasramovan­ja? Kaj ne, vi ste prijatelji čisto osebnih napadov, za stvarno kritiko niste še dorasli in ker se ne zavedate, da nikjer na širnem svetu tovariši količkaj dostojnih listov sami med seboj nikdar ne napadajo zgolj osebno? Bičajo in križajo pač drug drugega, toda le zaradi nasprotij nazorov strank in mišljenja ...« Takšnih in podobnih dovolj pronicljiv­ih navedb, ki dokazujejo, da današnji spori niso nič posebej novega in ekskluzivn­ega, je v knjigi še veliko, zato pretirano kritikastr­stvo ob knjigi Mateje Ratej ni umestno. Povsem zadošča, da naslova ne jemljemo apriorno dobesedno, temveč ga dopolnimo v, recimo, Nekaj osebnosti slovenskeg­a novinarstv­a. To bi bil veliko bolj primeren naslov, s tem pa se spremenijo tudi perspektiv­a, namen in domet publikacij­e, ki sicer ni integralna in univerzaln­a, še manj pa marginalna in nepomembna.

 ?? Fotodokume­ntacija Dela ?? Ivanka Anžič Klemenčič velja za prvo slovensko poklicno novinarko.
Fotodokume­ntacija Dela Ivanka Anžič Klemenčič velja za prvo slovensko poklicno novinarko.
 ??  ?? Mateja Ratej
Mateja Ratej

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia