Delo (Slovenia)

Ženske delavskega razreda so dvojno zatirane

Édouard Louis V novem romanu piše o življenju in preobrazbi svoje mame

- Nina Gostiša

»Fikcija me ne zanima. Snov za knjige črpam iz svojega življenja,« je v enem lanskih intervjuje­v dejal francoski pisatelj Édouard Louis, zagovornik pravic zatiranih, nasprotnik vseh oblik nasilja, za katero je prepričan, da ga je mogoče izkorenini­ti le, če o njem na glas govorimo in razpravlja­mo.

V prvencu Opraviti z Eddyjem je spregovori­l o težavnem odraščanju v revni, odročni Pikardiji, v Zgodovini nasilja, ki jo v prevodu pričakujem­o prihodnje leto in je bila uprizorjen­a v Mini teatru, o noči naslade, ki se je sprevrgla v posilstvo in grožnje s smrtjo. V delu Kdo je ubil mojega očeta (Qui a tué mon père) piše o osebni odgovornos­ti štirih francoskih predsednik­ov za uničenje telesa njegovega očeta, v novosti Bitke in metamorfoz­e neke ženske (Combats et métamorpho­ses d'une femme) pa o svoji mami.

Ko je nekega dne brskal po starih dokumentih, mu je pod roke prišla fotografij­a nasmejane ženske dvajsetih let. V njej je prepoznal Monique, kakršno je doma le redko videl – še takrat, ko se je ob Winds of Change nasmehnila in zasanjano dejala, da je to pesem njene mladosti, svobode, jo je odpravil, češ naj se neha nasmihati, kot bi bila njena sreča zanj žalitev.

Fotografij­a je v njem vzbudila več vprašanj: kam je šel tisti srečni obraz in zakaj, koliko je žensk, ki delijo podobno usodo, pa tudi zavedanje, da je k uničenju njene sreče prispeval tudi sam, kot sin do matere in moški do ženske, ker se je navzel prevladujo­čih vzorcev: »Videl sem očeta, kako je pričakoval od mame, da ostaja doma, se ne nasmiha, ni vesela, da pospravlja, kuha … In jaz sem reproducir­al svet, kakršen je bil, nisem hotel, da se spremeni. Osupljivo je, kako so lahko otroci podvrženi fašistični politiki. Pogosto slišimo, kako vrstniki ponižujejo dečke, ki v šolo pridejo z dekliškim nahrbtniko­m. Otroci so lahko nasilno konservati­vni,« je povedal v nedavnem TV-pogovoru.

Biti ženska, živeti krajše življenje

Vsem ženskam je skupno, da so izpostavlj­ene moški dominaciji, saj je takšna družba, v kateri živimo, meni. Monique se je pri petinštiri­desetih uspelo izvleči iz brez

Teme Louisovih romanov so tudi predmet filmov Kena Loacha. V začetku aprila je izšla njuna knjiga Dialog o umetnosti in politiki (Dialogue sur l'art et la politique).

izhodnega položaja, zapustila je moža, »ki ji nikoli ni povedal, da jo ljubi«, se emancipira­la, spremenila svoje življenje na bolje. Louis jo šteje med svoje vzornice, ženske, ki ga navdihujej­o – navaja še Asso Traoré, borko proti sistemskem­u rasizmu, in Samantho Geimer, ki je spregovori­la o spolnem nasilju Romana Polanskega ter izpoved strnila v knjigi The Girl.

»Biti ženska v naši družbi pomeni tudi živeti krajše življenje, to je treba poudariti – kot biti gej, biti temnopolt,« je poudaril v navezavi na nasilje, ki so ga doma deležne nekatere ženske in zastrašujo­če številke, ki pričajo o tem, koliko jih vsakodnevn­o umre za posledicam­i tovrstnih dejanj. »To sicer presega zgodbo moje mame. A v zvezi z njo sem ugotovil, da gre za primer, ki nima mesta v sodobnem diskurzu o položaju žensk, v feministič­nem diskurzu – za žensko iz delavskega razreda. Moja mama je bila celo življenje podvržena dvojni nadvladi: kot ženska in kot ženska iz delavskega razreda. Zato je bila še na toliko slabšem. Kako se lahko rešiš, če si ženska brez denarja in imaš nasilnega moža? Ko si ženska, ki ne pozna nikogar, ki se ni mogla šolati, ki živi v državi, ki ji je vse manj mar za ljudi … Ne gre le za vprašanje denarja, temveč tudi za vprašanje, kaj storiti, da se lahko izvlečeš. Biti brez denarja za žensko iz delavskega razreda pomeni nezmožnost izvleči se iz položaja, v katerega je bila pahnjena, kot je to veljalo za mojo mamo.«

Romana Kdo je ubil mojega očeta in Opraviti z Eddyjem bo za Netflix priredil z oskarjem nagrajeni scenarist James Ivory.

 ??  ?? »Biti ženska v naši družbi pomeni tudi živeti krajše življenje, to je treba poudariti – kot biti gej, biti temnopolt,« meni Édouard Louis.
»Biti ženska v naši družbi pomeni tudi živeti krajše življenje, to je treba poudariti – kot biti gej, biti temnopolt,« meni Édouard Louis.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia