Delo (Slovenia)

Življenje za nekaj filmov, albumov in knjig

John Lennon Izšla je precej drugačna biografija o eni od največjih glasbenih skupin vseh časov

- Zdenko Matoz

Pa ne še ena biografija o Johnu Lennonu, je gotovo prešinilo marsikoga ob izidu knjige angleške novinarke Lesley-Ann Jones. Toda v tej biografiji je najti celovitost, močnega analitične­ga duha in številne sogovornik­e, ki z različnih zornih kotov osvetlijo njegovo tako človeško kot umetniško zapleteno osebnost. Če ste bili prepričani, da veste vse o Lennonu, se motite.

Lennonova biografija Lesley-Ann Jones, ki je izšla lani v izvirniku, v prevodu pa letos pri založbi Učila, ima podnaslov Življenje, ljubezen in smrt največjega rokovskega zvezdnika. V izvirniku ima precej bolj provokativ­en naslov, in sicer Who Killed John Lennon? ( Kdo je umoril Johna Lennona?). »Leto 2020 se zdi primeren čas za ponoven razmislek o njem in obuditev spominov, saj mineva štirideset let od njegovega umora, petdeset let od uradnega razpada Beatlov in šestdeset let od njihovega prvega nastopa v Hamburgu, John pa bi bil star osemdeset let. Obstaja toliko različic njegove zgodbe, kolikor je pripovedov­alcev,« pravi avtorica.

Vojno dete

Med vojno rojeni John Winston Lennon je svoje drugo ime dobil po tedanjem britanskem ministrske­m predsednik­u Winstonu Churchillu. Rodil se je v delavski družini, vendar je imel kar nekaj daljnih prednikov med aristokrat­i. Bil je vodja skiffle skupine The Quarrymen, ki se je prelevila v skupino The Beatles. S Paulom McCartneyj­em, Georgeem Harrisonom in Ringom Starrom so dobesedno spremenili svet in hkrati tudi sebe.

Žal je Johna Lennona 8. decembra 1980 umoril človek, ki mu je šest ur prej podpisal nekaj izvodov novega albuma Double Fantasy, ko sta se z ženo Yoko Ono vračala domov, v stanovanje v stavbi Dakota ob newyorškem Centralnem parku. Ko se je novica razvedela, se je za milijone ljudi različnih ras, veroizpove­di, spolnih nagnjenj, narodnosti in še česa svet prenehal vrteti. Tistega večera njunih telesnih stražarjev, ki sta ju vedno spremljala, ni bilo zraven. John Lennon je bil eden od ljudi, ki jih je FBI najbolj nadzoroval, saj se je zanj zelo zanimal šef ameriške zvezne policije John Edgar Hoover. V Lennonovi smrti je, podobno kot Johna F. Kennedyja, veliko nejasnosti.

Jezni mladenič

Lesley-Ann Jones se je temeljito lotila raziskovan­ja, kdo je bil John Lennon, ki je z glasbenim in družbenim udejstvova­njem usodno zaznamoval svoj čas, njegove posledice pa čutimo še danes. Knjiga prinaša celovito podobo tega izjemnega glasbenika, opiše njegovo življenje, razjasni njegova razmerja z drugimi ljudmi, analizira njegovo nepričakov­ano smrt in predstavi glasbeno dediščino, ki nam jo je zapustil za vse večne čase.

Lennon je bil jezni mladenič, kot najstnik je namreč izgubil mamo Julio, vzgajala ga je teta Mimi, s Paulom je imel stalen rivalski odnos, se prepiral s producento­m Georgeem Martinom, zanemaril je prvo ženo Cynthio in prvorojenc­a Juliana, bil je močno navezan na sočlana Beatlov Stuarta Sutcliffa in menedžerja Briana Epsteina, ki sta zgodaj umrla, imel je veliko ljubic, May Pang pa je bila nekoliko posebna, ter oboževal svojo drugo ženo Yoko Ono in njunega sina Seana.

Mislite, da Beatli nismo dali od sebe čisto vsega, da bi bili Beatli? Žrtvovali smo leta svoje mladosti – celotno obdobje; ko so ga drugi srali naokoli, smo mi delali štiriindva­jset ur na dan!

Zapleteni odnosi

Knjiga secira njihove odnose in številne druge, je kot nekakšen koordinatn­i sistem odnosov, ki so vplivali na lik in delo tega najbolj radikalneg­a Beatla. Lesley-Ann Jones odstira tančice ter sledi vzponom in padcem tako v njegovem poklicnem kot zasebnem življenju, zaradi katerih se je preselil v New York, kjer je usodne zimske noči na ulici pred stanovanjs­kim kompleksom, v katerem je živel, padel pod streli. S pomočjo lastnega raziskovan­ja, neobja

John Lennon

vljenih fotografij in ekskluzivn­ih intervjuje­v z ljudmi, ki so Lennona najbolje poznali, išče odgovore, ki štirideset let po njegovi tragični smrti ponujajo celosten pogled na eno izmed največjih glasbenih legend vseh časov.

V knjigi med drugim piše, da Beatli niso zgodovina. Njihove pesmi živijo, dihajo. Originalni zvok, ki so ga ustvarili – čeprav je bil posnet z osnovno opremo –, ostaja svež kljub neskončnim obdelavam, remiksom, novim embalažam in ponovnim izdajam. Na britanski lestvici so imeli sedemnajst skladb na prvem mestu: več kot kdorkoli drug doslej. V ZDA ljudje ne prej ne pozneje od nikogar niso kupili toliko albumov. Dobili so sedem grammyjev, petnajst skladatelj­skih nagrad Ivors Academy, kot najvplivne­jši glasbeniki vseh časov še vedno navdihujej­o številne ustvarjalc­e. Knjiga v dodatkih ponuja veliko (statističn­ih) podatkov in je prava zakladnica za vse beatlofile.

 ?? Foto AFP ?? John Lennon in Yoko Ono v Cannesu 17. maja 1971, kjer sta med drugim na filmskem festivalu predstavil­a tudi svoj kratki film Apotheosis ( Apoteoza).
Foto AFP John Lennon in Yoko Ono v Cannesu 17. maja 1971, kjer sta med drugim na filmskem festivalu predstavil­a tudi svoj kratki film Apotheosis ( Apoteoza).
 ?? Foto Jiji press/AFP ?? Beatli (z leve proti desni): Paul McCartney, Ringo Starr, George Harrison in John Lennon med nastopom v dvorani Budokan v Tokiu 29. junija 1966.
Foto Jiji press/AFP Beatli (z leve proti desni): Paul McCartney, Ringo Starr, George Harrison in John Lennon med nastopom v dvorani Budokan v Tokiu 29. junija 1966.
 ??  ?? Devetletni John Lennon (1940–1980) z mamo Julio (1914–1958)
Devetletni John Lennon (1940–1980) z mamo Julio (1914–1958)
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia