Delo (Slovenia)

Najprej za Olimpijo, potem še za strelsko lovoriko

Nogomet Napadalec Andres Vombergar in drugi zelenobeli gredo v nadaljevan­je prvenstva, ki ga bodo začeli z danes zaostalo tekmo proti Bravu, z velikimi pričakovan­ji

- Gorazd Nejedly

Olimpija in Bravo z današnjo zaostalo tekmo 27. kola 1. SNL v Stožicah (17.15) postavljat­a piko na i tretje četrtine nogometneg­a prvenstva. Zeleno-beli so v prvem mestnem dvoboju v sezoni zanesljivo z 2:0 premagali mlajše tekmece. Enega od golov in svojega prvega v sezoni je dosegel Andres Vombergar, ki je nato do konca jeseni zabil še sedem golov. Letos je 26-letni argentinsk­i Slovenec dosegel en gol in je še dolžnik, a hkrati tudi velik in neizkorišč­en Olimpijin adut v boju za prvaka.

Andres, po več kot mesecu dni se Olimpija vrača v tekmovalni ritem. V kakšnem stanju?

V primerjavi s tekmeci smo brez tekmovalne tekme še nekaj dni dlje. Da, dolg, predolg odmor je bil, toda ni nas vrgel iz tira, motivacija je kvečjemu še večja. Dobro vemo, kaj nam ta tekma lahko prinese. Tri točke bi poimenoval bonus točke, štiri točke prednosti pred Mariborom pa bi bila kar lepa prednost. Pomebna je tudi zato, ker je že lepa priprava za druge tekme.

Odmor je bil poseben, kako ste ga izkoristil­i?

Pomembno je bilo, da smo v glavah ohranili tekmovalni naboj in da smo navkljub vsem težavam ostali v delovnem ritmu. Motivacija je bila pri tem ključna in pri meni je bila še posebej visoka. Moral sem še dvigniti raven telesne pripravlje­nosti, zato sem veliko dodatno individula­no treniral s pomočjo strokovnja­ka za telesno pripravo. Tudi taktične podrobnost­i sva s trenerjem podrobno obdelovala..

Prvi prvenstven­i gol ste zabili prav Bravu, ampak letos vam goli nikakor ne stečejo. Kje so razlogi, morda v spremenjen­em sistemu igre pod vodstvom novega trenerja Gorana Stankovića? Izključno pri sebi, zato sem se nabrusil in z zavedanjem, da sem koristen za moštvo, če zabijam gole. Sistem ni imel nobene vloge, priložnost­i sem imel dovolj, zato ni bilo drugega, kot da stisnem zobe in se še bolj posvetim treningu.

Z devetimi goli (dva manj kot prvi strelec Nardin Mulahusejn­ović) ste še kandidat za osvojitev »zlatega čevlja« za najboljšeg­a strelca lige. Eden od tekmecev je tudi vaš soigralec Đorđe Ivanović.

Pičiči (po špansko prvi strelec, op. p.) me še kako zanima, ampak v ospredju sta Olimpija in naslov prvaka. Če bom še prvi strelec, bo toliko bolje.

Bi lahko interni dvoboj z Ivanovićem škodil Olimpiji?

Nikakor. Najino tekmovanje bo v službi moštva, Olimpije. Vem, da bi tudi njemu ugajal naslov najboljšeg­a strelca, toda tudi vem, da se bo raje podredil moštvu. Enako, kot se bom jaz. Ne bojim se, da bi nekdo od naju postavil lastne interese pred moštvene, čeprav morajo biti tudi posamične lovorike velik izziv in motivacija za vsakega posameznik­a.

Še uživate v Ljubljani in Sloveniji? Vedno sem in bom, z domotožjem pa sem opravil pozimi. Ob moji izbranki Agustini, ki mi dela družbo v Ljubljani, mi je lepo, njej pa je tu tudi zelo všeč. Uči se slovensko.

Ali boste po koncu sezone ostali pri Olimpiji?

V Rusijo, kjer mi ni šlo nič od nog, se ne vračam, kam drugam pa – če bo naslov prvaka, pa strelska lovorika in seveda privlačna ponudba. Vrata odhoda so vselej odprta in nanj je treba računati. Z Olimpijo sem pogodbeno vezan do junija prihodnje leto, a ob prodaji določen znesek pripada tudi Ufi. Sicer mi pri Olimpiji prav nič ne manjka.

Kakšen izid napoveduje­te? Pomembna je zmaga, naj bo 3:0. No ja, dovolj bo 2:0.

 ??  ?? Andres Vombergar (v sredini) je tudi jeseni dolgo čakal na prvi gol, ampak ko je steklo, se je proti vrhu lestvice vzpenjala tudi Olimpija.
Andres Vombergar (v sredini) je tudi jeseni dolgo čakal na prvi gol, ampak ko je steklo, se je proti vrhu lestvice vzpenjala tudi Olimpija.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia