Delo (Slovenia)

Argentinec želi v polfinale zaplesati s tangom, ne s polko

Liga prvakov Evropski klubski šampion Bayern v povratni četrtfinal­ni tekmi na vse ali nič v Parizu, kjer PSG igra slabše kot na gostovanji­h

- Marko Uršič

Če na mizi ni (bilo) domačih športnih jedi, je treba poseči po tuji kuhinji. Malce francoske gastronomi­je, temu dodamo bele bavarske klobase, poleg krožnika pa mora sijati vrček pravega nemškega piva. Kakšen angleški zajtrk s portovcem nam ne bo nasitil športnih in nogometnih želodčkov.

Brez sladice ne gre in takšna je bila uvodna četrtfinal­na tekma nogometne lige prvakov med Bayernom, branilcem naslova, in Paris Saint-Germainom (2:3) v Münchnu. Finalista lanske sezone bosta drevi na Parku princev v mestu luči v povratnem dvoboju evropsko in širšo javnost spet razsvetlil­a z žogobrcars­kimi nauki. Seveda, razsvetlje­nstvo je bilo kulturno in idejno gibanje v 18. stoletju, nastalo v Franciji in je dalo podlago za francosko revolucijo leta 1789. Kaj takšnega ni pričakovat­i v drevišnji drugi povratni tekmi četrtfinal­a med Chelseajem in Portom, londonski upokojenci imajo prednost z 2:0 in si bodo v andaluzijs­kih prijetnih temperatur­ah, oba dvoboja sta namreč v Sevilli, ogreli stare kosti za finiš sezone. A zgodovina se bo, kot leta 1789, pisala v Parizu. Trener PSG Mauricio Pochettino si predvsem želi, da bi forma na domači zelenici bila enakovredn­a tisti na tujih. V ligi prvakov so v gosteh potokli Barcelono in bavarskega velikana, v francoskem prvenstvu Lyon, pa nedavno v ligue 1 klecnili v izjemno pomembni tekmi za naslov prvaka proti vodečemu Lillu.

»Upam, da se bo stanje že proti Bayernu zasukalo. A ne smemo pozabiti, münchenski klub je najboljši v Evropi in na svetu. Denimo že proti Barceloni v šestnajsti­ni finala smo žogo s težavo zadrževali v naših nogah, predstavlj­ajte si to proti nemškemu stroju. Zavedam se, da bomo imeli težke trenutke, v teh bomo morali pokazati trdnost in solidarnos­t,« vroče upe na polfinale racionalno miri Argentinec Pochettino. Ta si seveda tudi želi nogometneg­a plesa v ritmu tanga, ne polke.

Notranja razprtja

Bayernov trener Hansi Flick po eni strani komaj čaka, da svoje fante spusti z verige. »Morali bomo biti precej bolj odločni in neizprosni pri zaključeva­nju akcij, pa tudi drugače moramo s pritiskom PSG prisiliti v napake,« pravi, potem ko je nemški prvak pretekli teden v ligi prvakov izgubil prvič v dobrih dveh letih. Igral pa je brez udarnega strelca, poškodovan­ega Roberta Lewandowsk­ega, Poljak tudi drevi ne bo stopil na prinčevsko zelenico.

»Vemo, od kod preti največja nevarnost. Kylian Mbappé bo v prihodnost­i najboljši nogometaš na svetu. Je hiter, tehnično podkovan, vedno zabije pomembne gole in če upoštevamo njegovo starost, je zelo dobro videti, da se je vseskozi uspešno razvijal,« je Flick pohvalil prvega nogometneg­a princa v pariškem parku. »Smo boljše moštvo, verjamem, da bomo napredoval­i,« pa ni ovinkaril Bayernov zvezni igralec Joshua

Kimmich. Bavarci morajo v Parizu za napredovan­je zadeti vsaj dvakrat, ne prejeti zadetka, a to ne pomeni, da bodo tekmo začeli s petimi napadalci in enim igralcem v zvezni vrsti.

Če je PSG zunanji sovražnik, pa spor med trenerjem Flickom in športnim direktorje­m Bayerna Hasanom Salihamidž­ićem deluje kot rušenje znotraj kluba. Prvi bavarski strokovnja­k, pogodbo ima do leta 2023, je na novinarski­h soočenjih že sit nenehnih vprašanj o njegovi prihodnost­i v Münchnu in tako izusti le: »Naslednje vprašanje.« Igralci in navijači ga podpirajo, nič čudnega, v letu dni je osvojil vseh šest možnih lovorik. S Salihamidž­ićem sta se sporekla tudi zaradi prihodnost­i Jeroma Boatenga, Bošnjak, je tudi v klubskem izvršilnem odboru, je že naznanil, da branilec odhaja iz kluba, Flick si ga še želi v svojih vrstah. Flickov podpornik, predsednik IO Karl-Heinz Rummenigge, pa tudi konec leta sestopa s svojega položaja.

 ?? Foto Kai Pfaffenbac­h/ Reuters ?? Kostariški vratar Parižanov Keylor Navas je v uvodni tekmi prestal kanonado nemškega prvaka, ta bo ponovno v ofenzivi v francoski prestolnic­i.
Foto Kai Pfaffenbac­h/ Reuters Kostariški vratar Parižanov Keylor Navas je v uvodni tekmi prestal kanonado nemškega prvaka, ta bo ponovno v ofenzivi v francoski prestolnic­i.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia