Delo (Slovenia)

Zbogom, Evropa, pozdravlje­no Gorenje

Rokomet Celje PL po izpadu iz lige prvakov usmerjeno v obrambo naslova v ligi NLB

- Peter Zalokar Rešitve: 1) Murzin-Salimova, Internet 2021: 5) Problem (Bogdanov, 2000): Matej Šebenik

Devet Slovencev bo nastopilo v četrtfinal­u rokometne lige prvakov, sedem je bilo članov Celja Pivovarne Laško, ki se je poslovilo po dveh porazih proti Paris Saint-Germainu v prvem nastopu v osmini finala po sedmih letih. Celjani so v sezoni elitnega tekmovanja zbrali tri zmage, zdaj se bodo posvetili domačemu prvenstvu, v katerem ne poznajo poraza. Jutri jih čaka derbi proti Gorenju. Četrtfinal­ni pari EHF lige prvakov so Kiel (Zarabec) – PSG, Meškov Brest (Malus, Skube) – Barcelona (Dolenec, Janc, Makuc), Nantes (Ovniček) – Veszprem (Blagotinše­k, Marguč) in Aalborg – Flensburg. Celjani so bili najbolj uspešni od klubov iz nekdanje Jugoslavij­e, Zagreb je vpisal ničlo, Vardar, prvak v letih 2017 in 2019, dve zmagi. Za nameček se prvič po letu 1992 na olimpijske igre ni uvrstila reprezenta­nca z območja bivše skupne države, nobene tudi ni bilo v četrtfinal­u SP v Egiptu, kar nakazuje, da tudi na reprezenta­nčni ravni finančno podhranjen­a balkanska rokometna šola izgublja stik z najboljšim­i. Kriza zaradi koronaviru­sa bo razlike samo še povečala, Slovenija je med redkimi državami, ki športa nima med prednostni­mi področji, ne samo, da mu ni priskočila na pomoč, tudi najdlje je prepovedov­ala treninge

Vsi strokovnja­ki se ne strinjajo glede optimalne starosti, ko naj se otroci začnejo učiti igranja šaha. Nekateri pravijo: čim prej – tem bolje. Dr. Ferguson iz Ameriške šahovske šole je igro vključil v vrtce. »Ti otroci imajo možgane kot gobice,« pravi. “Otroci se lahko šaha naučijo zelo zgodaj, nekateri tudi že pri dveh letih.” V prvih letih življenja malčki pridobijo veliko različnih spretnosti in sposobnost­i. Poleg tega vsak otrok rad igra igre. Preproste družabne igre začnejo igrati že zelo majhni, zakaj ne bi tudi šaha? Seveda gre v tem primeru za drugačen šah, nekakšno otroško verzijo, igre, ki vključuje šahovske figure, ne pa še vseh abstraktni­h šahovskih pravil in strategij. Do 7. leta je mišljenje zelo simbolično, intuitivno in tako mora bit predstavlj­en tudi šah. Zdi pa se, da večina učiteljev šaha podpira starost 7 ali 8 let (ko se pojavijo konkretne miselne operacije) kot mlajšim selekcijam. Prav razvoj mladih pa je temelj, na katerem sloni tudi celjski klub.

Ta je v ligi prvakov pustil soliden vtis, dalo bi se doseči tudi več, zlasti poraza z Zaporožjem ter domača z Motorjem in Aalborgom so bili boleči. Dobro so se igralci Tomaža Ocvirka upirali Veszpremu in Barceloni doma ter v gosteh Kielu. Največja je bila zmaga v Nantesu, najbolj sladki z Zagrebom. Tudi revanša v Parizu je za konec popravila vtis. Ekipa bo doživela precejšne spremembe, zagotovo odhajajo Josip Šarac, ki je zaradi poškodbe že končal sezono, Patrik Leban, Filip Ivić, Matic Grošelj in Jan Grebenc; doslej znane okrepitve so Aleks

Najstnik idealen čas za začetek pravega šahiranja.

Sama menim, da je pomembno določiti, kaj pri kakšni starosti učenje šaha pomeni, kako naj se šahiranje predstavi (kombinacij­a kdaj - kako), da bo primerno otrokovemu razvoju kognitivni­h in socialnih sposobnost­i. Ključno je, da učenje prilagodit­e otroku, namesto da se zanašate na običajne metode za odrasle učence. Spremljati je potrebno zmožnost sledenja navodilom, motivacijo, veselje do igre ipd. Ne bodite prezahtevn­i in nestrpni. Ne mudi se!

Šah je zelo zapletena igra z milijardam­i možnosti in številnimi pravili, s katerimi

Vlah, Tilen Strmljan, vratar Nebojša Bojić in mladi Hrvat Ante Ivanković.

V ligi prvakov je bil najboljši strelec Žiga Mlakar s 47 goli, sledijo Kristjan Horžen (42), Domen Novak (40), Tilen Kodrin (37) in Šarac (35). Velike korake naprej v karierah so storili vratar Miljan Vujović, otrok ni dobro prezgodaj zasipati. Dobro je razčleniti lekcije na manjše segmente in učiti posamezne sestavne dele igre, korak za korakom, s prilagojen­o hitrostjo. Predvsem pa moramo paziti, da šah in otrok ne postaneta sredstvo za uresničeva­nje starševih sanj. Kar nekaj takšnih zgodb je v šahovskem okolju in te se se niso dobro končale. Nekaterim misel na otroke, ki igrajo šah, pričara podobe filma Iskanje Bobbyja Fischerja iz leta 1993, v katerem je prikazan izčrpen urnik treningov in tekmovanj sedemletne­ga šahovskega genija Joshua Waitzkina. Strokovnja­ki opozarjajo, da lahko povprečnem­u otroku tako močan pritisk povzroči več škode kot koristi. Nobene potrebe ni, da imate najlepše in najdražje lesene figure, ampak takšne, da bodo otroku zabavne. Otrok mora šah igrati iz veselja, in ne iz prisile ali muke. Edino tako bo vztrajal v aktivnosti in bil na koncu tudi uspešen.

Tadej Mazej, Veron Načinović in 19-letni Arsenije Dragašević, žal je poškodba zaustavila Tadeja Kljuna.

Uspehi zunaj igrišča

Še bolj kot na rezultatsk­e dosežke so v klubu ponosni na to, da so ohranili pristen stik z navijači in sponzorji. Akcija #ničnasne ustavi s prodajo majic namesto vstopnic je bila zelo uspešna, mnogi navijači so že namenili odstotek dohodnine paradnemu celjskemu kolektivu, glavni podporniki mu niso obrnili hrbta, kar je močna luč na koncu koronskega predora. Kot tudi podatek EHF, po katerem naj bi si tekme Celja prek različnih kanalov ogledalo okrog 20 milijonov ljudi ...

Ker superpokal­a ni bilo in je odpadlo tudi pokalno tekmovanje, je v sezoni na voljo zgolj ena lovorika, za državnega prvaka. Celje jo je osvojilo v zadnjih sedmih sezonah in je na dobri poti, da jo ubrani. Sedem tekem pred koncem lige NLB ima pet točk prednosti pred Gorenjem in sedem pred Trimom. Jutrišnja zmaga v Zlatorogu proti Gorenju, zadnjemu slovenskem­u predstavni­ku v Evropi, bi že praktično prinesla 25. zvezdico. Je pa veliko neznank, Celje in Gorenje sta se nazadnje srečala pred več kot 14 meseci, ko je bil na 120. derbiju izid neodločen. Novopečeni reprezenta­nt Mazej pa bo jutri sploh prvič nastopil proti matičnemu klubu.

Otrok mora šah igrati iz veselja, in ne iz prisile ali muke. Edino tako bo vztrajal v aktivnosti.

1…Dd2! 2. Tae1 (2.Lc5 Dg5) 2…Td3 3.Dg7 Le3 4.Kh1 Tdd8 z zmago črne v nadaljevan­ju.

1.Lf6 f6 2.Td6! Kd6 3.Td1 Ke7 4.Dc7 Kf8

2) Dale-R.Wang, Canberra 2021: 3) 5.Td8 1:

4) Bartel– Artemijev, Internet 2021:

1…Sh4!! 2.Le7 Sf5 3.Lh4 Sh4 4.Dg5 (4.De3 Sf5 5.Df3 f3 in beli kralj ostaja v matni mreži.) 4…Sf5 5.Dg6 Kd8! 6.Df6 Kc7 7.Sd5 Kc6 0:1

Kh5 3.Dh6#

Pripravlja 1.Lf1! Kh4 (1…g3 2.Lh3! g2 3.Dh6#) 2.Df4

 ?? Foto CPL ?? Arsenije Dragašević pooseblja strategijo Celjanov, ki so priznani kot najbolj uspešna kovnica talentov v Evropi.
Foto CPL Arsenije Dragašević pooseblja strategijo Celjanov, ki so priznani kot najbolj uspešna kovnica talentov v Evropi.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia