Delo (Slovenia)

Na Jesenice piha veter sprememb

Hokej Danes v polfinalu AHL že prvi zaključni plošček zmajev

- Siniša Uroševič

Peti letni čas se po hokejski Evropi nadaljuje. Končnica se je namreč razplamtel­a, v ICEHL se je z vidnimi slovenskim­i akterji začel finale med KAC iz Celovca in Bolzanom, doma je danes (18.00) pred Olimpijo prvi zaključni plošček za vstop v finalno serijo alpske lige, za Jesenice pa se ob 20.30 nadaljuje očitno hud boj z Asiagom.

Toda v železarske­m mestu zdaj ne gre le za prvo uvrstitev tega kluba doslej v finale alpske lige – v zadnjih letih se je namreč pot za SIJ Acroni Jesenice vedno znova ustavila v polfinalu –, temveč tudi za dolgoročno prihodnost hokejske igre, na katero je bila vsa dolina dolga desetletja prav ponosna. Zdaj so časi drugačni, boj za preživetje hokeja je realnost Jesenic že od slovesa s tedanjo EBEL, pomladi 2012, in – kot kaže – se težave še naprej kopičijo.

»Predvsem si želim, da bi bili vsi, ki so tako ali drugače vpleteni v hokej na Jesenicah, bolj enotni kot doslej,« nam je pred kratkim v posebnem pogovoru poudaril Matjaž Kopitar, slovenski selektor in obenem lovec na evropske talente za moštvo Los Angeles Kings v NHL. Povsem razumljivo in racionalno je bilo takšno razmišljan­je in ni si bilo težko predstavlj­ati njegovega razočaranj­a, ko je bil med navzočimi na sestanku vodstva kluba, ki je tako eden od dveh slovenskih v

AHL, ter vodilnimi iz mlajših selekcij. Pri slednjih je predsednik Miha Rebolj, vrsto let slovenski reprezenta­nt in zdaj politik, razgrnil ambiciozni projekt z načrtom, da bi tudi to mlajše moštvo imelo svojo člansko zasedbo, toda v tem primeru bi najbrž sledila zmešnjava in spet hude težave za prihodnost jeseniškeg­a hokeja. Igralcev za dve članski vrsti je v Podmežakli premalo, še huje: na naslov sedanjih udarnih adutov na čelu z vratarjem Žanom Usom že letijo ponudbe bogatejših delodajalc­ev od drugod ...

Mimogrede – včeraj je Blaž Račič, župan Jesenic, razrešil Rebolja z mesta župana. Sledila je obrazložit­ev o različnih pogledih in očitno eden teh pripada tudi hokeju kot pomembnemu delu jeseniškeg­a vsakdana.

Pred moštvom trenerja Mitje Šivica pa je pomembna kratkoročn­a naloga. Danes se bodo namreč železarji na 3. tekmi polfinalne serije (na tri zmage) pomerili z Asiagom, obe moštvi sta bili doslej uspešnejši doma, v vsej zgodovini AHL pa sta se tekmeca pomerila 25-krat, skupni izid je 13:12 za Italijane. Olimpija pa ohranja vlogo favorita po gladki zmagi v soboto pri Lustenauu s kar 8:0, tako da gre danes v Tivoliju pričakovat­i njen tretji uspeh in tako vizum finala.

Podobno kot zmaji so se tudi Celovčani v Bolzano odpeljali dan pred tekmo in na prvi tekmi finala ICEHL ugnali gostitelje kar s 6:0. Rok Tičar je podal pri treh golih, Blaž Gregorc igra v končnici na visoki ravni, v tej finalni seriji pa sodita tudi Viki Trilar in Jaka Zgonc.

 ?? Foto Kenzo Tribouilla­rd/AFP ?? Primož Roglič (levo) in Tadej Pogačar se bosta po dirki po Baskiji osredotoči­la na ardenske klasike.
Foto Kenzo Tribouilla­rd/AFP Primož Roglič (levo) in Tadej Pogačar se bosta po dirki po Baskiji osredotoči­la na ardenske klasike.
 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Pred hokejisti Olimpije je prvi zaključni plošček za vizum finala AHL, Jeseničane pa čaka hud boj z Asiagom.
Foto Jože Suhadolnik Pred hokejisti Olimpije je prvi zaključni plošček za vizum finala AHL, Jeseničane pa čaka hud boj z Asiagom.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia