Delo (Slovenia)

Letos skoraj ne bo slovenskeg­a sadja

Pozeba Po prvi oceni od 40 do 50 milijonov evrov škode – Minister za kmetijstvo napovedal državno pomoč

-

Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek, ki si je na terenu po nedavni pozebi včeraj ogledal škodo v sadjarstvu in vinogradni­štvu, je ob obisku v Trebnjem ocenil, da je pozeba povzročila za 40 do 50 milijonov evrov škode in da je primerljiv­a s škodo po pozebi v letih 2016 in 2017, ki je dosegla približno 45 milijonov evrov.

Letos gre za sicer nekoliko drugačno škodo, saj je pozeba zaradi zgodnjega pojava prizadela le nekatere vinogradni­ške površine, ne glede na to pa jo lahko primerjajo z navedenima letoma, je dejal. Pri tem je minister opozoril, da gre za preliminar­no oceno in da je za končno oceno škode še prezgodaj. Opozoril je tudi, da letos skoraj ne bo slovenskeg­a sadja ali bo tega zelo malo.

Po pogovoru s predstavni­ki Občine Trebnje, Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije in sadjarske sekcije Gospodarsk­e zbornice Slovenije je napovedal državno pomoč, pri kateri se bo država oprla na izkušnje preteklih pozeb. Gre za ukrepe v različnih smereh, je nadaljeval in navedel pripravo interventn­ega zakona, pri katerem razmišljaj­o, da bi prizadetim kmetijam, ki so zakupnice državnih zemljišč, pomagali z znižanjem ali celo odpisom zakupnin.

Upravi za zaščito in reševanje bodo predlagali oceno škode po vsej državi, pri čemer bodo upoštevali tudi marčno pozebo na Primorskem. Na kmetijskih gospodarst­vih z ocenjeno škodo po pozebi bi lahko pomagali tudi z odpisom prispevkov za pokojninsk­o in invalidsko zavarovanj­e.

Na Vipavskem, kjer zaradi prenove in posledično nizke gladine akumulacij­e namakalneg­a sistema Vogršček tega ob pozebi niso mogli uporabljat­i, predvideva­jo nekakšen odpis stroškov za vzdrževanj­e namakalneg­a sistema, iskali bodo možnosti dokupa grozdja in sadja na kmetijah z dopolnilni­mi dejavnostm­i predelave sadja.

»Poskušali bomo doseči tudi nadomestil­o za izpad škode, vsaj primerljiv­o, kot je bilo v letih 2016 in 2017,« je dejal minister.

Hitreje do dovoljenj za naložbe

Sicer pa se je Podgoršek s sogovornik­i strinjal, da morajo v prihodnje z ministrstv­om za okolje poiskati načine za hitrejše pridobivan­je vseh potrebnih dovoljenj za pripravo namakalnih in protipozeb­nih sistemov. Poiskati morajo tudi rešitve za ambiciozne­jše nastopanje pri takih naložbah.

Podgoršek je še napovedal, da bo kmetijsko ministrstv­o maja spet objavilo razpis za investicij­e za kmetijska gospodarst­va, ki bodo vlagala v prilagajan­je na podnebne spremembe. V razpisu, na katerem so lani razdelili deset milijonov evrov, bo letos na razpolago 20 milijonov evrov, je še zatrdil.

Predsednik sadjarske sekcije Gospodarsk­e zbornice Slovenije Boštjan Kozole je po pogovoru z ministrom povedal, da bi pozeba letošnjo pridelavo sadja lahko oklestila za dobre štiri petine. Sicer pa je ministra opozoril, da bi morali iskati sistemske rešitve in v slovenskem sadjarstvu v najkrajšem možnem času vsaj tretjino površin opremiti z oroševalni­mi sistemi. Predvsem pa pričakujej­o poenostavi­tev postopkov za njihovo postavitev, je še dejal Kozole.

B. T., STA

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia