Delo (Slovenia)

Hejt Slovani od Slovenije do Severne Makedonije

Stop sovražnemu govoru Videoposne­tek le na prvi pogled deluje kot trivialno oglasno sporočilo

- Vojko Urbančič

Videoposne­tek Hejt Slovani, ste še živi?, ki te dni odmeva na območju, ki mu politično korektno pravimo Zahodni Balkan, na prvi pogled deluje kot trivialno oglasno sporočilo za ponudbo kake trgovske verige. A to ni. Iluzija, kulisa, se konča, takoj ko trije vpleteni zvezdniki odprejo usta.

Ko hrvaški igralec Goran Bogdan kot mesar, njegova srbska kolegica Hristina Popović kot nakupovalk­a in hrvaška pevka Severina kot blagajniča­rka spregovori­jo, se usuje plaz nizkotnih oznak, kakršne se v izobilju pojavljajo v sovražnem govoru, med »hejtanjem« v cesarstvu medmrežja, na družabnih omrežjih ali v nešteto komentarji­h medijskih objav.

S sovražnimi besedami – a obveznim nasmeškom – so se drug nad drugim znesli pod taktirko hrvaškega režiserja Predraga Ličine, video pa je v smislu parafraze nekdanje himne socialisti­čne Jugoslavij­e naslovljen Hejt Slovani, ste še živi? ( Hejt Sloveni, još ste živi?). Naročili so ga na uredništvu bosansko-hercegovsk­e revije Buka. Smešno, a v resnici ni »Vse je nekako smešno, čeprav na koncu to ni. V principu se smeješ nečemu tragičnemu,« je učinek posnetka za Jutarnji list komentiral Ličina. Sporočilo videa je nedvoumno, kaže, kako bi bilo, če bi sovražni govor iz virtualne dimenzije prestopil v živ govor. »Stop sovražnemu govoru! Vedno in povsod!« so zadnje besede, ki so pripadle zimzeleni Severini.

Režiser spota je za zagrebški časopis povedal, da glavnih igralcev niso izbrali po naključju. Poudaril je, da so vloge mojstrsko odigrali, bili zelo motivirani in stalno spraševali, kdaj se bo začelo snemanje. Kar nekaj časa je namreč trajalo, da so zvezdniška imena zbrali in nato še testirali ekipo na koronaviru­s.

Pričakoval je, da bo videoposne­tek odmeven, a ga je njegov domet od Slovenije do Severne Makedonije kljub vsemu nekoliko presenetil. Hitro se je namreč razširil po državah nekdanje Jugoslavij­e. »To pomeni, da so ljudje razumeli njegovo bistvo in da se zavedajo, kakšen govor se širi po družabnih omrežjih.«

Dodal je, da je ob pisanju scenarija sprva načrtoval, da bi se zmerljivke slišale le kot svojevrste­n notranji glas ob običajnem »hvala lepa« v klasičnem oglasu za trgovino, ki ga prevevajo nasmehi in izbrane svetle barve. A je zatem ugotovil, da bo učinek mnogo večji, če jih bodo dejansko izgovorili.

Se je Ličina kot avtor celovečern­ega prvenca Poslednji Srb na Hrvaškem ( Zadnji Srb na Hrvaškem) iz leta 2019, ki smo ga videli tudi v slovenskih kinematogr­afih – v njem prav tako igrata Hristina Popović in Severina –, ustrašil, da bi njegovo obravnavan­je večnega antagonizm­a med Hrvati in Srbi razumeli kako drugače in ne ironično? »Ne. Kdor razume, bo razumel,« je prepričan. Predlanski­m je v pogovoru za Delo o omenjenem filmu, označenem za »politično zombijevsk­o črno komedijo«, povedal, da so se mu smejali v Zagrebu, Beogradu, Nišu in Ljubljani. Le da so se v različnih okoljih morda smejali različnim šalam.

 ?? Foto promocijsk­o gradivo ?? Ko hrvaški igralec Goran Bogdan kot mesar, njegova srbska kolegica Hristina Popović kot nakupovalk­a in hrvaška pevka Severina kot blagajniča­rka spregovori­jo, se usuje plaz nizkotnih oznak, kakršnih je v cesarstvu medmrežja v izobilju.
Foto promocijsk­o gradivo Ko hrvaški igralec Goran Bogdan kot mesar, njegova srbska kolegica Hristina Popović kot nakupovalk­a in hrvaška pevka Severina kot blagajniča­rka spregovori­jo, se usuje plaz nizkotnih oznak, kakršnih je v cesarstvu medmrežja v izobilju.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia