Delo (Slovenia)

Svet so ljudje Nagrajenec pozabil na podelitev

-

VLondonu so v nedeljo zvečer podelili filmske nagrade bafta, ki veljajo za britanske oskarje in dokaj zanesljivo kažejo, kako bodo zlate kipce razdelili čez lužo, 26. aprila v Hollywoodu. Izjemen uspeh je doživel Nomadland ( Dežela nomadov), ki je bil razglašen za najboljši film, režiserka Chloe Zhao je prejela bafto za režijo, slavila je tudi glavna igralka Frances McDormand.

Svoj trenutek slave je dočakal tudi izjemni britanski igralec in oskarjevec, 83-letni Anthony Hopkins, ki je bil za vlogo v filmu The Father ( Oče), v katerem igra očeta s hudo obliko demence, razglašen za najboljšeg­a igralca. Hopkins je tudi najstarejš­i dobitnik bafte za najboljšeg­a igralca. Resnici na ljubo je treba povedati, da je igralec tokrat svoj trenutek slave zamudil. Podelitve v Londonu, ki je potekala v razkošno okrašenem Royal Albert Hallu, a brez gledalcev, se namreč ni udeležil, ampak je nagrado v njegovem imenu prevzel režiser Florian Zeller. Ne le to, podelitve očitno ni spremljal niti prek televizijs­kega sprejemnik­a, temveč se je v rodnem Walesu, kamor se je vrnil po pandemiji, raje predajal svojemu hobiju – slikarstvu. Sprva se ni pojavil niti v predvideni videozahva­li, a se je nekoliko pozneje le oglasil: »Bil sem osupel. Sedel sem tu in slikal. V tej hotelski sobi. Ves sem prekrit z barvo. Potem sem v sosednji sobi zaslišal vpitje in se vprašal, kaj za vraga se dogaja. Mislil sem, da spremljajo nogometno tekmo. Potem pa sem dobil sporočilo od Floriana.« Nagrade menda ni pričakoval, a je navdušen, saj jo dojema kot nekakšen bonus. »Te vloge mi ni bilo težko posneti, saj sem tudi sam star,« je povedal nagrajenec, ki je bafto za glavno vlogo tokrat prejel že tretjič. Prvič si jo je prislužil za izjemno upodobitev hladnokrvn­ega serijskega morilca Hannibala Lecterja v filmu Ko jagenjčki obmolknejo, dve leti pozneje še za film Ostanki dneva. Za prvega je prejel tudi oskarja, za katerega je bil v karieri nominiran kar sedemkrat. Igralec je zmedenost svojega lika, ki boleha za demenco, primerjal z univerzaln­o dezorienta­cijo, ki jo je povzročila pandemija. »Smo v neki drugi realnosti, izgubljamo svoja sidra.« Hopkins je imel močno konkurenco, največ možnosti so poznavalci pripisoval­i Chadwicku Bosemanu, saj je v filmu Ma Rainey's Black Bottom odigral zadnjo vlogo, za katero je posmrtno dobil zlati globus. Avgusta lani je, star komaj 43 let, umrl za rakom. Hopkins ni bil edini nagrajenec, ki se ni pojavil na podelitvi. Podobno je ravnala tudi najboljša igralka Frances McDormand. Legendarni Valižan pa, kar zadeva bafte, vendarle ni absolutni rekorder. Najstarejš­a dobitnica doslej je Emmanuelle Riva, ki je bila razglašena za najboljšo igralko leta 2012, pri 84 letih.

 ?? Foto Kathy Hutchins/Shuttersto­ck ?? V soboto so počastili filmske ustvarjalc­e, ki so prispevali k najboljšim filmom lanskega leta, nedeljski večer pa je bil posvečen letošnjim nagrajence­m, med katerimi je tudi Anthony Hopkins.
Filmske nagrade bafta
Foto Kathy Hutchins/Shuttersto­ck V soboto so počastili filmske ustvarjalc­e, ki so prispevali k najboljšim filmom lanskega leta, nedeljski večer pa je bil posvečen letošnjim nagrajence­m, med katerimi je tudi Anthony Hopkins. Filmske nagrade bafta

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia