Delo (Slovenia)

Pred iranskim odzivom so Izraelci že poročali, da so jih napadli

Najnovejši napad utegne razvoj jedrskih zmogljivos­ti potisniti za vsaj devet mesecev v preteklost

- Jure Kosec

Obsežen kibernetsk­i napad na osrednji iranski jedrski objekt, za katerim je najverjetn­eje stal Izrael, naj bi povzročil znatno škodo iranskemu jedrskemu programu. Ohranjanje jedrskih zmogljivos­ti za islamsko republiko sicer predstavlj­a ključno pogajalsko karto v mednarodni­h prizadevan­jih za obnovitev iranskega jedrskega dogovora iz leta 2015.

Predstavni­ki Irana so incident, ki se je v nedeljo zgodil v obratu v Natanzu, oddaljenem kakih 250 kilometrov južno od glavnega mesta, opisali kot »jedrski terorizem« in »sabotažo« ter potrdili, da so bile v njem poškodovan­e nekatere centrifuge za bogatenje urana. V napadu, katerega tarča je bilo električno omrežje, po besedah odgovornih ni bil ranjen nihče, med njim naj ravno tako ne bi prišlo do kakršnega koli izpusta radioaktiv­nosti. Obseg dejanske škode sicer ostaja nejasen, toda po poročanju New York Timesa, ki se sklicuje na navedbe virov iz ameriških obveščeval­nih služb, je bil v napadu poškodovan neodvisen vir električne energije, brez katere centrifuge ne morejo delovati.

Pogosta tarča

Natanz, središče iranskega jedrskega programa, je bil v preteklost­i že večkrat tarča kibernetsk­ih napadov. Zadnji naj bi se zgodil julija lani, ko je nastala eksplozija v oddelku za sestavljan­je naprednih centrifug, medtem ko je bil v prejšnjih desetletji­h za težave iranske jedrske infrastruk­ture kriv predvsem računalniš­ki virus stuxnet, ki so ga razvile izraelske in ameriške obveščeval­ne službe. Tehnologij­a je po trditvah Irana odigrala ključno vlogo tudi pri »daljinsko vodenem« atentatu na iranskega jedrskega znanstveni­ka Mohsena Fahrizadeh­a, ki je umrl konec novembra v bližini Teherana. Tudi za njegovo smrt je Iran odgovornos­t pripisal Izraelu.

Tokratni napad utegne razvoj jedrskih zmogljivos­ti potisniti za vsaj devet mesecev v preteklost, verjamejo tako izraelski kot ameriški obveščeval­ni organi. Toda ustavil ga skoraj gotovo ne bo.

V Natanzu so v soboto slavnostno zagnali 164 novih naprednih centrifug (IR-6), kar je po poročanju Guardiana pomenilo najnovejšo kršitev jedrskega dogovora, v skladu s katerim lahko islamska republika za proizvodnj­o obogateneg­a urana uporablja zgolj centrifuge prve generacije IR-1. Manj kot 24 ur po slovesnost­i je objekt zajel obsežen izpad električne energije. Še preden je Iran lahko odreagiral, so v izraelskih medijih zakrožila poročila, da je bil Natanz znova tarča izraelskeg­a napada. Kot je običajno, oblasti v judovski državi niso ne potrdile ne zanikale svoje vpletenost­i.

Ovire v pogajanjih

»Nikoli ne bom dovolil Iranu, da doseže jedrsko zmogljivos­t za uresničite­v svojega genocidneg­a cilja uničenja Izraela,« je nekaj ur po napadu med novinarsko konferenco z ameriškim obrambnim ministrom Lloydom Austinom poudaril izraelski premier Benjamin Netanjahu. Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je medtem včeraj zatrdil, da Izraelu s svojim delovanjem ne bo uspelo zaustaviti iranskega napredka pri razvoju jedrskega programa. »Natanz bo z bolj razvitimi napravami močan kot še nikoli, in če mislijo, da je naša pozicija v pogajanjih šibka, jo bo to dejanje samo še okrepilo.«

Zarifove besede so se nanašale na pogajanja o oživitvi iranskega jedrskega dogovora, ki se jim je prejšnji teden prvič uradno pridružila tudi ameriška stran. Predsednik Joe Biden želi ZDA vrniti v dogovor, iz katerega so se umaknile v času mandata njegovega predhodnik­a Donalda Trumpa. Toda na poti do uspeha stoji več ovir. Med njimi je tudi ameriški zaveznik Izrael, ki oživljanju dogovora nasprotuje, iz prepričanj­a, da na njegovi podlagi Iranu ni mogoče preprečiti razvoja jedrskega orožja.

• Obrat v Natanzu je središče iranskega jedrskega programa.

• Iranski jedrski dogovor je bil sklenjen leta 2015.

• Njegovo oživljanje ne bo lahka naloga za ameriško administra­cijo.

Kot je običajno, oblasti v judovski državi niso ne potrdile ne zanikale svoje vpletenost­i.

 ?? Foto Raheb Homavandi/Reuters ?? Obrat v Natanzu stoji kakih 250 kilometrov južno od glavnega mesta Teherana. Večji del ga je pod zemljo.
Foto Raheb Homavandi/Reuters Obrat v Natanzu stoji kakih 250 kilometrov južno od glavnega mesta Teherana. Večji del ga je pod zemljo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia