Delo (Slovenia)

Ustavno sodišče sprejelo nove pobude

Zakon o sodnem varstvu Odločitev bo čakala presojo sodišča Evropske unije

- Maja Grgič

Potem ko je ustavno sodišče že lani na zahtevo Banke Slovenije zadržalo izvajanje zakona o sodnem varstvu razlaščeni­h vlagatelje­v bank, je zdaj v obravnavo sprejelo še nekatere druge pobude, ki izpodbijaj­o več določb omenjenega zakona – presojo določila, ki nalaga javno objavo podatkov le o tožnikih, ki v resnici vložijo tožbo.

Sodišče je sicer menilo, da bi moralo zavreči tudi druge njihove pobude, vendar da so okoliščine tega primera izjemne. Kot ugotavljaj­o, so pobudniki v položaju, ko že dlje časa ne morejo učinkovito uveljaviti sodnega varstva zoper oblastno odločitev o prenehanju njihovih kvalificir­anih upravičenj: »Pobudniki in tisti v podobnem položaju zaradi izbrisa lahko odškodnins­ko tožijo Banko Slovenije, vendar ne morejo priti do vsebinske odločitve o zahtevku iz razlogov, za katere niso odgovorni.« Spomnimo, da je od izbrisa za skoraj milijardo evrov podrejenih obveznic in delnic bank, ki je prizadel več kot 100.000 vlagatelje­v, minilo že več kot sedem let. Aleš Kaluža, odvetnik enega od pobudnikov Tadeja Kotnika, pravi, da je odločitev ustavnega sodišča, da v celoti sprejme v obravnavo njihovo pobudo za oceno ustavnosti, po eni strani vzrok za veselje, po drugi pa za skrb: »Veselje, ker bomo še pred dokončanje­m vseh odškodnins­kih postopkov deležni vsebinske obravnave vseh tistih določb zakona, ki smo jih v pobudi identifici­rali kot ustavno sporne. Skrbi pa nas, da je ustavno sodišče pobudo formalno sprejelo v obravnavo, a namerava kljub temu čakati na odgovor sodišča Evropske unije na vprašanja, ki jih je postavilo v postopku obravnave zahteve Banke Slovenije, in je zato pred nami še nekaj let čakanja, po katerem ne bomo časovno nič na boljšem, kot če pobuda ne bi bila sprejeta.«

Ker, kot pravi, pri večini vprašanj, ki jih odpira zakon, ne gre za vprašanja prava EU, ustavno sodišče pozivajo, da z reševanjem njihove pobude ne odlaša do prejema odgovora sodišča EU.

Izvajanje tega zakona in s tem tudi možnosti vlaganja odškodnins­kih tožb razlaščeni­h vlagatelje­v zoper Banko Slovenije ves ta čas stoji. A ustavni sodniki menijo, da so vprašanja pravkar sprejetih ustavnih pobud tesno povezana s tistimi iz zahteve Banke Slovenije.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia