Delo (Slovenia)

Spisal zgodovino japonskega golfa

-

Potem ko je zadnji dan tekmovanja ohranil prednost, ki si jo je priigral v soboto, je japonski golfist Hideki Macujama zmagal na prvem velikem turnirju sezone, prestižnem mastersu v Augusti. Devetindva­jsetletnik je prvi Japonec z zmago na enem od štirih majorjev.

Za nagrado v Augusti je prejel 1,7 milijona evrov in zelen suknjič, ki mu ga po več kot osemdesetl­etni tradiciji obleče lanski prvak. Tokrat je bil to vodilni igralec na računalniš­ki lestvici, Američan Dustin Johnson, ki se ni prebil skozi rez oziroma je končal tekmovanje po dveh dneh. Macujama je pred turnirjem zasedal 25. mesto na lestvici, zdaj pa je

šele drugi azijski igralec z naslovom na velikih turnirjih; enajst let pred njim je Južni Korejec Jang Jong En slavil na prvenstvu PGA.

»Sploh si ne morem misliti, kako bo, ko se bom vrnil domov z zelenim suknjičem. Zelo se veselim tega trenutka, podobno kot olimpijske­ga turnirja v Tokiu poleti,« je prvak strnil občutke o zgodovinsk­em uspehu: po poročanju tamkajšnji­h medijev je Macujama na Japonskem povzročil pravo evforijo. V intervjuju po tekmi je izrazil upanje, da bo njegova zmaga spodbudila rojake, da mu bodo sledili in se navdušili za golf. Za zmago mu je prek twitterja čestital japonski premier Jošihide Suga; enako je storil golfovski velezvezdn­ik Tiger Woods. Japonska je bila doslej uspešnejša v ženski konkurenci: Čako Higuči je slavila leta 1977 na prvenstvu LPGA, Hinako Šibuno pa je pred dvema letoma zmagala na prvenstvu Velike Britanije.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia