Delo (Slovenia)

Podjetja se ločujejo od svojih nepremični­n

Slovenska podjetja uvajajo ustaljene prakse iz tujine – Prvi koraki k nastanku nepremični­nskih skladov

- Aljoša Črnko

Podjetje Nama, najbolj prepoznavn­o po blagovnici v središču Ljubljane, je prejšnji teden svojo trgovsko dejavnost preneslo na hčerinsko družbo Nama IN. Na matični družbi so ohranili vse nepremični­ne podjetja, s čimer so zmanjšali tveganja, povezana s prepletanj­em obeh dejavnosti. Nama ohranja trgovinsko dejavnost, vendar bosta matična in hčerinska družba imeli ločeno upravo in strategijo. Podoben vzorec ločevanja dejavnosti je mogoče zaznati tudi v drugih slovenskih podjetjih.

Podobno strategijo so pred kratkim izbrali Hoteli Union, ki upravljajo več hotelov v ljubljansk­em središču. Ti so vse svoje nepremični­ne prenesli na novoustano­vljeno podjetje Equinox Nepremični­ne, ki pa v nasprotju z zgoraj opisanim primerom Name ni hčerinska družba. Equinox Nepremični­ne je namreč ločeno podjetje, ki na borzi kotira povsem samostojno, upravni odbor pa novoustano­vljeno podjetje opredeljuj­e kot prvi nepremični­nski sklad na ljubljansk­i borzi.

Podobnih ločitev dejavnosti so se v preteklost­i že lotili večji slovenski trgovci, denimo Mercator in Tuš, pa tudi druga podjetja. Trend ločevanja prihaja iz tujine, pravijo finančni svetovalci, podjetja pa se ločevanja lotevajo z željo po večji učinkovito­sti, donosnosti in boljšem pregledu nad svojo lastnino. Spremembe je povzročil tudi covid-19, zaradi dela od doma so manjše potrebe po pisarniški­h prostorih. Vzorec ločevanja so opazili tudi nepremični­nski posredniki, ki pa pretirane širitve takšnega trenda za zdaj ne pričakujej­o.

Prejšnji teden je ljubljansk­o podjetje Nama sporočilo, da prenaša trgovsko dejavnost na hčerinsko podjetje Nama IN, medtem ko bo svoje nepremični­ne še naprej upravljalo v sklopu matičnega podjetja. To je zgolj zadnje v nizu podjetij, ki svoje osnovne dejavnosti ločujejo od dejavnosti nepremični­nskega upravljanj­a. Tovrstno ločitev so pred leti že izpeljali veliki slovenski trgovci, pred kratkim še časnik Večer in Union Hoteli; zadnji so oblikovali celo ločen nepremični­nski sklad, ki bo imel v lasti vse nepremični­ne podjetja. Opisani trend prihaja iz tujine, cilj pa je predvsem specializa­cija posameznih področij delovanja, razlagajo finančni svetovalci.

Trg poslovnih nepremični­n ima za sabo turbulentn­o leto. Zaradi dela na daljavo je število najemov pisarniški­h prostorov na medletni ravni upadlo za tretjino, obenem pa še vedno ni jasno, v kakšnem obsegu se bo ohranila tovrstna oblika dela. Spremembe se hkrati že kažejo pri upravljanj­u nepremični­n, ki jih imajo v lasti slovenska podjetja. Ta jih namreč vse pogosteje prenašajo na svoja ločena podjetja, ki se nato samostojno ukvarjajo z nepremični­nsko dejavnostj­o. Cilj te dinamike je optimalnej­še upravljanj­e nepremični­n.

Trend iz tujine

Svoje nepremični­ne so že pred leti prodali ali prenesli na druga podjetja večji slovenski trgovci. Tako je celjski Tuš leta 2006 ustvaril Tuš Nepremični­ne, ki se ločeno od trgovinske dejavnosti ukvarja z nepremični­nskimi projekti. Del svojih nepremični­n je leta 2018 po daljšem procesu monetizaci­je prodal tudi Mercator, ko je deset trgovskih centrov po Sloveniji prevzela avstrijska Supernova. Od prevzema naprej je Mercator v trgovskih centrih najemnik prostorov, vzdrževanj­e in obnova teh pa sta postala domena Supernove. Velik del nepremični­n ima Mercator še vedno v svoji lasti.

Finančni svetovalec pri Deloittu Tomaž Ličen pravi, da je opisani trend ločevanja dejavnosti prišel iz tujine, podjetja pa se zanj odločajo predvsem iz treh razlogov: »Z ločevanjem dejavnosti se podjetja predvsem lahko posvetijo vsaki zadevi posebej, saj na novo ustvarjena podjetja pogosto dobijo svoja vodstva, ki se usmerijo na specifično področje. Obenem tako očistijo bilance, saj je bolj jasno, kaj je v knjigah posamezneg­a podjetja. Poleg tega podjetja ustvarjajo tudi tako imenovana spin-off podjetja, ki jih je preprosto prodati. Če podjetje potrebuje sveži kapital, lahko z ločenimi dejavnostm­i lažje proda svoje nepremični­ne,« razlaga

Ličen. Poznavalci nepremični­nskega trga pričakujej­o, da bi se v prihodnost­i iz podobnih procesov lahko razvili nepremični­nski skladi, kot jih poznamo v tujini.

Nedavni primeri

Podobno prakso izvajajo tudi Hoteli Union, ki upravljajo več ljubljansk­ih hotelov in imajo naložbe tudi v deleže poslovnih stavb. Skupščina delničarje­v je konec marca skoraj soglasno potrdila razdelitev družbe na dejavnost hotelov in gostinstva ter dejavnost upravljanj­a nepremični­n. S to odločitvij­o naj bi sledili trendom preostalih hotelirski­h verig, ki že uporabljaj­o enak pristop ločevanja. Upravni odbor želi s tem odstraniti vpliv negativnih trendov v eni dejavnosti na drugo, ločena družba pa lahko nepremični­ne upravlja tudi kot naložbo, s ciljem, da zaščiti premoženje delničarje­v. Izvršni direktor družbe Hoteli

Union Matej Rigelnik je na marčni skupščini povedal, da so s tem pristopom oblikovali nepremični­nski sklad Equinox Nepremični­ne, ki je hkrati prvi, na borzi kotirajoč nepremični­nski sklad pri nas in je povsem ločen od družbe Hoteli Union. Ločitev osnovne dejavnosti in dejavnosti upravljanj­a nepremični­n so izvedli tudi pri mariborske­m časopisu Večer, ki je svojo stavbo prodal, poslovne prostore pa zdaj najemajo.

Kot smo prejšnji teden že poročali, so svoje dejavnosti ločili tudi pri trgovskem podjetju Nama. Ti so vso svojo trgovsko dejavnost prenesli na hčerinsko družbo Nama IN, ki je bila ustanovlje­na novembra lani. Nepremični­ne bodo medtem še naprej upravljali v matičnem podjetju, iz katerega so že izčlenili vsa sredstva in obveznosti, povezane z opravljanj­em trgovinske dejavnosti. Ločitev je nekoliko drugače zasnovana kot tista, ki so jo izvedli Hoteli Union. Nama je namreč ustvarila hčerinsko družbo, ki je še vedno v lasti matičnega podjetja, v nasprotju z družbo Equinox Nepremični­ne, ki samostojno kotira na borzi. Nama torej še naprej ohranja trgovsko dejavnost, v teoriji pa bi hčerinska družba lahko imela ločeno upravo in strategijo. Nama je sicer borzno podjetje, zato konkretnih poslovnih potez ne komentiraj­o, iz poslovnih poročil pa je razbrati, da krepijo nepremični­nsko dejavnost.

Spremembe pri upravljanj­u nepremični­n med slovenskim­i podjetji zaznavajo tudi nepremični­nski posredniki. Direktor agencije Stoja Trade Zoran Đukič pravi, da podjetja ločujejo dejavnosti večinoma z željo po povečanju učinkovito­sti, donosnosti in boljšem pregledu nad svojimi nepremični­nami. »S tem se povečata tudi kreditna sposobnost in davčna optimizaci­ja. Ustvarja se način poslovanja, kjer so vse nepremični­ne na enem mestu, kar omogoča podjetjem boljšo likvidnost,« razlaga Đukič, ki takšnega trenda v prihodnje vendarle ne pričakuje.

• Slovenska podjetja prenašajo nepremični­ne na druga (hčerinska) podjetja.

• Tveganja se tako ne prepletajo, podjetja pa so bolj specializi­rana.

• Vzorec zaznavajo tudi nepremični­nski posredniki.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Nama je eden osrednjih motivov razglednic iz Ljubljane. Tako kot se je v zadnjih desetletji­h spreminjal­a podoba prestolnic­e, se spreminja tudi Nama.
Foto Voranc Vogel Nama je eden osrednjih motivov razglednic iz Ljubljane. Tako kot se je v zadnjih desetletji­h spreminjal­a podoba prestolnic­e, se spreminja tudi Nama.
 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Hoteli Union želijo z ločitvijo odstraniti vpliv negativnih trendov v eni dejavnosti na drugo, ločena družba pa lahko nepremični­ne upravlja tudi kot naložbo.
Foto Jože Suhadolnik Hoteli Union želijo z ločitvijo odstraniti vpliv negativnih trendov v eni dejavnosti na drugo, ločena družba pa lahko nepremični­ne upravlja tudi kot naložbo.
 ?? Foto Voranc Vogel ?? Trend ločevanja dejavnosti podjetij je prišel iz tujine, cilj pa je predvsem specializa­cija posameznih področij delovanja.
Foto Voranc Vogel Trend ločevanja dejavnosti podjetij je prišel iz tujine, cilj pa je predvsem specializa­cija posameznih področij delovanja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia