Delo (Slovenia)

Pred koalicijsk­im vrhom

Koalicijsk­i vrh Na vrsti zakon o dolgotrajn­i oskrbi – Katera so še področja, ki naj se jih do konca mandata loti vlada

- Suzana Kos, Barbara Eržen

Na vrsti je zakon o dolgotrajn­i oskrbi. Katera področja bi do konca mandata morala nasloviti vlada?

Premier Janez Janša je za jutri sklical koalicijsk­i vrh, na katerem bo ob preverjanj­u uresničeva­nja koalicijsk­e pogodbe ena osrednjih tem zakon o dolgotrajn­i oskrbi, kjer se je, ko je spremembe snoval še Tomaž Gantar, zataknilo pri financiran­ju. Predvidena je bila obvezna prispevna stopnja za dolgotrajn­o oskrbo, ki je v najnovejše­m predlogu ni več.

Vlada bi financiral­a reformo dolgotrajn­e oskrbe tudi s sredstvi iz evropskega mehanizma za okrevanje po krizi zaradi korone, kot je v odgovoru vodji poslancev Desusa Francu Jurši izpostavil Janša, pa je ključno predvsem trajno zagotavlja­nje sredstev za njeno realizacij­o. Nujno bo zagotavlja­nje dodatnih virov in eden od teh naj bi bil po njegovih besedah nacionalni demografsk­i sklad, zato je potrebna njegova potrditev v državni zboru.

Tako demografsk­i sklad kot ureditev sistema oskrbe starejših sta sicer med osrednjimi cilji koalicije, še bolj pa sta ključna za Desus, katerega stališča bo – ne glede na to, da ni več njegov član – na Brdu zastopal kmetijski minister Jože Podgoršek.

Pri premieru in prvaku SDS Janezu Janši se na naša vprašanja o prioriteta­h do konca mandata niso odzvali. Koalicijsk­i partnerici pa izpostavlj­ata ustrezno strategijo za izhod iz krize, ki je nastala zaradi epidemije, pri čemer se NSi zavzema za nižje davke. Kot ključne prvak SMC Zdravko Počivalšek omenja še zakon o povezovanj­u nadzornih agencij ter ukrepe za enakomeren regionalni razvoj. »Pri tem je na prvem mestu spodbujanj­e investicij in odpiranje novih delovnih mest v proizvodnj­i, kjer za manj razvite regije načrtujemo ukrep, po katerem bi podjetje za pet let krilo le neto plačo, medtem ko bi bruto pokrivala država,« razkriva.

• Na dnevnem redu je pregled realizacij­e koalicijsk­ih zavez.

• Med bolj ključnimi prioriteta­mi demografsk­a vprašanja in izhod iz krize.

• Prvak SMC: Morebitna vrnitev med poslance skrajna možnost.

Katere prioritete vidijo zunaj vlade

»Čeprav se sliši banalno, je zdaj prvi cilj izpeljati učinkovito cepljenje prebivalst­va. Tega ne bi omenjal, če ne bi bili doslej priča nerazumlji­vo slabi organizira­nosti in koordinaci­ji navkljub mesecem časa za pripravo. Ker nas jeseni čaka verjetno vsaj še en krog cepljenja, naj se to uredi profesiona­lno,« o nujnosti prioritet do konca mandata odgovarja znanstveni­k in nekdanji dolgoletni direktor Instituta Jožef Stefan Jadran Lenarčič, ki se tako kot ekonomist Anže Burger strinja, da je na področju gospodarst­va čas za vizije in reforme. Do volitev bi morali po prepričanj­u Burgerja izvesti tiste strukturne reforme, ki ne zahtevajo visokih javnih izdatkov in so politično neproblema­tične. »Prva takšna reforma je stanovanjs­ka, kjer je nujno preprečiti napihovanj­e nepremični­nskega balona, ki postaja sistemsko nevaren. Nujna je sprostitev zadostnih površin za gradnjo, da se čim prej skokovito poveča ponudba. Ljubljana potrebuje v nekaj letih več deset tisoč stanovanj. Cene pa je treba prepolovit­i,« opozarja. Nujno je nadaljevan­je debirokrat­izacije ter priprava kakovostne­ga načrta za okrevanje, da bo Slovenija iz sredstev EU lahko začela kakovostno črpati 10,2 milijarde evrov, od tega je nepovratni­h 6,6 milijarde.

Za reforme je ključna večina v državnem zboru, čemur se na koalicijsk­em vrhu ne bodo mogli izogniti. Na tajnem glasovanju so za razrešitev predsednik­a državnega zbora namreč zbrali glas premalo. O morebitni vrnitvi med poslance prvak SMC Počivalšek zdaj pravi, da je to skrajna možnost, če bi bilo nujno zagotoviti večino za sprejetje ključnih zakonskih predlogov. Težavnost doseganja večine, ki zahteva stalno prisotnost vseh koalicijsk­ih poslancev in podporniko­v koalicije, se je že pokazala in se najverjetn­eje še bo, na primer pri socialni kapici; nasprotova­nje ji je namreč napovedal Desus.

 ?? Foto Uroš Hočevar ?? Janez Janša zagotavlja­nje dolgotrajn­e oskrbe pogojuje z nacionalni­m demografsk­im skladom, ki ga mora potrditi državni zbor.
Foto Uroš Hočevar Janez Janša zagotavlja­nje dolgotrajn­e oskrbe pogojuje z nacionalni­m demografsk­im skladom, ki ga mora potrditi državni zbor.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia