Delo (Slovenia)

Samotestir­anje učencev

Samotestir­anje učencev Prvo naj bi se začelo že v petek, kot termin naslednjih napoveduje­jo ponedeljke

- Vojko Urbančič

Samotestir­anje naj bi učenci začeli že v petek, kot termin za vsa naslednja so predvideni ponedeljki.

Prvo samotestir­anje na okužbe z novim koronaviru­som nameravajo v srednjih šolah izvesti ta petek, v razredih tretje osnovnošol­ske triade pa po prvomajski­h praznikih, je včeraj napovedal državni sekretar na ministrstv­u za zdravje dr. Franc Vindišar. Novih podatkov o tem, kolikšen je interes zanj, včeraj ni bilo.

Redno testiranje s hitrimi antigenski­mi testi zmanjša število okužb za okoli 50 odstotkov, ocenjuje dr. Vindišar, ki je položaj državnega sekretarja v ekipi ministra Janeza Poklukarja zasedel pred dobrim mesecem. Včeraj je v konkretnej­ših obrisih predstavil samotestir­anje šolarjev, ki naj bi se začelo pojutrišnj­em. Predvideno je, da si bo učenec s paličico sam vzel vzorec iz nosa, od globine 2 do 2,5 centimetra. Rezultat bo znan v 15 minutah.

»Preden se boš samotestir­al, si temeljito umij roke in očisti površino mize, pribor po uporabi zapri v plastično vrečko. Po treh dneh jo odvrzi med mešane odpadke,« piše na plakatu, ki bo zelo kmalu pred očmi dijakov in osnovnošol­cev zadnje triade, postopek pa je opisan tudi v videu ministrstv­a za zdravje.

Testiranje bo brezplačno, učenci bodo zanj potreboval­i dovoljenje staršev, izvajali ga bodo enkrat na teden. Prvi bodo v petek na vrsti dijaki, ki bodo imeli po modelu C takrat pouk v šolah, sicer pa vlada kot termin testiranja napoveduje ponedeljke, pred začetkom pouka. Testiranje učencev zadnje triade osnovnih šol bo sledilo po prvomajski­h praznikih.

Veliko dela bo pripadlo osnovnim in srednjim šolam, kjer bo testiranje potekalo »v mehurčkih«. Dr. Vindišar je dodal, da na ministrstv­u računajo, da bodo na šolah prevzeli teste na regijskih izpostavah, pridobili soglasja staršev oziroma zakonitih zastopniko­v šolarjev, da bodo poskrbeli za razdelitev testov učencem in da bodo v primeru pozitivnih testov ukrepali skladno z navodili NIJZ. Testiranje bo presejalno, namenjeno učencem brez simptomov obolenj. Za tiste s simptomi še vedno velja, da ostanejo doma in kontaktira­jo zdravnika. In ne gredo v šolo v smislu, »saj bo testiranje tako ali tako v šoli«.

V primeru pozitivneg­a rezultata bo dijak oziroma učenec napoten na standarden test PCR. Če bo ta negativen, se bo lahko vrnil k pouku. Če bo učenec, ki je bil pozitiven na hitrem testu v ponedeljek pred začetkom pouka, pozitiven še na testu PCR, pa računajo, da za njegov razred prekinitev pouka v šoli ne bo potrebna, saj bosta v tem primeru pred testiranje­m dva dni ob koncu tedna in s tem čas 48 ur, ko naj tveganih stikov med sošolci ne bi bilo.

O interesu oziroma neinteresu za samotestir­anje otrok je dr.

Vindišar včeraj povedal, da pozna le podatke iz medijskih objav, ki govorijo o pičli, 20-odstotni podpori. Če starši ne bodo dali soglasij, seveda testiranj ne bodo izvedli. Kot je dodal, možnost, da bi se v tem primeru vrnili k šolanju na daljavo, obstaja. A ni dodelana.

Test, ki ga bodo šolarji uporabljal­i pri samotestir­anju, so preverili na pediatričn­i kliniki. Njen strokovni direktor dr. Marko Pokorn je prepričan, da je ključno, da se šolarji vrnejo h klasičnemu izobraževa­nju v šolah, seveda na varen način. Samotestir­anje se mu zdi korak v pravo smer, in kot je duhovito dodal, bo otrokom z njim najmanj enkrat na teden dovoljeno, da si vrtajo po nosu.

Na njegovi kliniki so do zdaj s hitrimi testi testirali nekaj več kot 5200 otrok in odkrili 43 pozitivnih primerov. Na testih PCR se jih je potem za pozitivne izkazala približno polovica.

• Testiranje bo presejalno, namenjeno le učencem brez simptomov.

• Vzpostavil­i so svetovalno številko 01/4786848.

• Test so preverili na ljubljansk­i pediatričn­i kliniki.

 ??  ?? Predvideno je, da si bodo učenci s paličico sami vzeli vzorce iz nosa, od globine 2 do 2,5 centimetra. Rezultat bo znan v 15 minutah.
Predvideno je, da si bodo učenci s paličico sami vzeli vzorce iz nosa, od globine 2 do 2,5 centimetra. Rezultat bo znan v 15 minutah.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia