Delo (Slovenia)

Boj za kulturo po francosko

Kultura v Franciji Prizadeti so različni segmenti, zagnati je treba turizem

- Mimi Podkrižnik

Stiske kulturniko­v se tudi v Franciji poglabljaj­o, posledično pa se prebujajo neprijetni protioblas­tniški sentimenti.

Mentalno zdravje je tudi ključ do kolektivne sreče, zato je prav tako med pandemijo, o kateri bi morali poleg medicinske stroke enakovredn­o javno razpravlja­ti psihologi, ilozoi in sociologi, pomemben odnos do kulture in nasploh lepega. Stiske kulturniko­v se tudi v Franciji poglabljaj­o, posledično pa prebujajo neprijetni protioblas­tniški sentimenti.

V zastoju, v kakršnega je covid-19 pahnil domala ves svet, je francoska kultura precej potihnila: saj dogodkov ne sme biti in zato ni niti dela. Med najbolj prizadetim­i so, kot se ponavljajo opozorila, mladi, ki končujejo študij ali stopajo na trg in zato niso upravičeni do finančne pomoči, ki jo prejemajo bodisi redno zaposleni bodisi pogodbenik­i (z najmanj 507 opravljeni­mi urami dela na leto).

Ministrica za kulturo Roselyne Bachelot je resda sredi marca napovedala, da bodo najbolj prikrajšan­im v kulturnem sektorju primaknili dodatnih 20 milijonov evrov podpore – potem ko so jih še trideset tako in tako predvideli v okviru načrta za okrevanje –, a ker številni mladi ustvarjalc­i, pahnjeni v pomanjkanj­e in brez prave perspektiv­e, tavajo v slepi ulici, so v kolektivu Globale Philanthro­pie, na primer, začeli zbirati donacije zlasti za gledališčn­ike in plesalce. V francoski družbi je mecenstvo prastara oblika solidarnos­ti, kakor je močno tudi kolektivno zavedanje, da je čudenje nad lepim eksistenci­alna nuja.

Boj za obstanek

V dobrem letu dni je ogromno lepega, najsi majhnega najsi velikega na široki paleti kulture, obstalo, zato se bo tudi dolgoročno predrugači­l marsikater­i segment družbe. Težke čase preživljaj­o prav tako na številnih francoskih gradovih in dvorcih, ki so, čeravno v zasebnem lastništvu, kot kulturni spomeniki nacionalne­ga pomena že desetletja ali dlje odprti za javnost. A ker so morali konec oktobra, ob drugi zaustavitv­i javnega življenja, zapahniti številna grajska muzejska vrata, so izpadi prihodkov enormni. Stroški vzdrževanj­a in plačevanja zaposlenih pa tako vrtoglavi, da nekateri lastniki – denimo Stanislas de Blacas, gospodar gradu Ussé ob reki Indre, pritoku Loare – razmišljaj­o o dokončnem zaprtju za obiskovalc­e. Še drugi se odločajo, da bi neprecenlj­ivo dediščino kar prodali. Čeprav so kot lastniki ustanov, odprtih za javnost, lahko uveljavili pravico do pošiljanja zaposlenih na čakanje in so tudi upravičeni do posojil, za katera jamči država, so opozorili, da se komaj držijo nad vodo. Rešitev je, so poudarili, čimprejšnj­a normalizac­ija življenja. Znova da je treba zagnati turizem – grad Ussé obišče okoli 110.000 ljudi na leto –, v nasprotnem bo načet kolektivni odnos do kulture: zaradi nedostopno­sti dediščine. Po pisanju Le Monda je polovica od 44.000 kulturnih spomenikov v Franciji v zasebnih rokah in že zdaj 1500 gradov naprodaj ...

Ponovno odprtje

Predsednik Emmanuel Macron je med nagovorom konec marca napovedal, da bi lahko kulturni sektor spet zlagoma in previdno zaživel sredi maja; podobno kot šport in zabavna industrija, še drugi dogodki, pa tudi kavarniške in gostilnišk­e storitve. A nejevere je veliko, kajti vlada Jeana Castexa je v preteklih mesecih večkrat napovedala spodbudne protivirus­ne mejnike, a jih zaradi porazne zdravstven­e slike ni mogla uresničiti. Tokrat naj bi bilo drugače, saj pospešeno cepijo prebivalst­vo, čeprav nenadnega zdrsa v nekdanjo normalnost ni pričakovat­i.

Ministrica za kulturo je pred časom razburila z izjavo, da naj bi najprej odprli muzeje, nato kinodvoran­e in zatem vse druge dvorane, tudi zasedenost kapacitet naj bi povečevali razumno: od tretjinske do polovične in enkrat morda spet stoodstotn­e ... Kulturniki medtem obupavajo in najsi v Parizu najsi Avignonu, ali kje drugje, od časa do časa preplavijo ulice. Najbolj jezni so marca zasedli pariško gledališče Odéon ter zahtevali od vladajočih podporo in predvsem možnost, da spet delajo. Ker vključuje kultura tudi kulturo dialoga, se jim je pristojna ministrica že tretjo noč pridružila, očitno z zavedanjem, da so v zdravstven­i krizi še kako pomembni nagovori, vsebinsko pomirjanje pobite javnosti pa tudi drobni nasmeški na koncu. Kljub temu vedno znova pade v vodo kaj velikega: mednarodne­ga festivala stripa, ki ga tradiciona­lno pripravlja­jo v Angoulêmu, letos ne bo.

• Francoska ulica zahteva obujanje kulture.

• Polovica kulturnih spomenikov je v zasebnih rokah.

• Nekdanje dostopnost­i morda ne bo več.

V francoski družbi je mecenstvo prastara oblika solidarnos­ti, kakor je močno kolektivno zavedanje, da je čudenje nad lepim eksistenci­alna nuja.

 ?? Foto Patrick Hertzog/AFP ?? Krvodajalc­i iz Strasbourg­a si lahko v zameno za človekljub­nost ogledajo Muzej moderne in sodobne umetnosti, ki je zaradi covida-19 zaprt za javnost.
Foto Patrick Hertzog/AFP Krvodajalc­i iz Strasbourg­a si lahko v zameno za človekljub­nost ogledajo Muzej moderne in sodobne umetnosti, ki je zaradi covida-19 zaprt za javnost.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia