Delo (Slovenia)

S politično mimikrijo do sredinskih volivcev

- Uroš Esih o prerivanju za politično sredino

Če pobliže pogledamo politične procese pod tretjo vlado Janeza Janše v Sloveniji, bi težko rekli, da politika postaja dolgočasna, kjer se stranke strinjajo o temeljnih demokratič­nih vrednotah in se posvečajo izboljšanj­u življenja državljano­v. Največja vladna stranka ob asistenci koalicijsk­ih partneric in voljni podpori iz opozicije poskuša vrednostno naravnanos­t politike in družbe premakniti v desno, na nekaterih področjih, denimo vladavine prava ter svobode izražanja in medijev pa celo skrajno desno.

Desni politiki, ko govorijo iskreno, priznavajo, da je slovensko volilno telo nagnjeno v levo, kjer prevladuje­jo vrednote egalitariz­ma, ko gre za ekonomijo, in liberalne vrednote, ko gre za družbo. Če pa govorijo desni politiki politično, pa trdijo, da je politični prostor polarizira­n in radikalizi­ran. Empirične meritve razširjeno­sti političnih vrednot in volilnega razpoložen­ja tega ne podpirajo.

Po politični naraciji, da je politični prostor radikalizi­ran, sledi, da se odpira politični eldorado, širok prostor na politični sredini. Lepozvočne­mu petju sirén so podlegle skoraj vse politične stranke, če pa pogledamo pobliže – kar je simptomati­čno, pa so se za sredinske v zadnjem času samodeklar­irale prav vse stranke, razen SNS, ki omogoča vladavino SDS. Nova Slovenija in SMC na vsakem koraku zatrjujeta svojo sredinskos­t, pred kratkim pa so na sredinsko pot zašli v Desusu in nepovezani poslanci.

Desnica in desne politične vrednote so pri volivcih manj zaželene in volilno manj privlačne, zato pri strankah prihaja do politične mimikrije in samopozici­oniranja v sredinske. In prav to povzroča največjo škodo slovenski politiki, ki je v zadnjem desetletju s projekti sredinskih strank novih obrazov v regresivni fazi. Politika je tekmovanje med idejami in ideologija­mi. V Sloveniji pa smo dosegli fazo, da ko ne veš več, za zastopanje katerih idej si izvoljen, se enostavno opredeliš za sredinsko stranko. In ravno takrat jih ima (desna) ideologija najtrše v pesti. Vso šibkost dejanskih sredinskih strank, kadrovsko in vsebinsko, pa kaže odsotnost sposobnost­i za povezovanj­e.

Desne politične vrednote so za volivce manj privlačne, zato se stranke samopozici­onirajo v sredinske.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia