Delo (Slovenia)

Mankica Kranjec, fotografin­ja

Mankica Kranjec Za svoje fotografij­e je na mednarodne­m natečaju prejela tri nagrade

- Zdenko Matoz

Mankica Kranjec je novinarka, fotografin­ja, popotnica, pisateljic­a in še kaj. Najbolj je znana po popotnih fotoreport­ažah ter turistični, portretni, koncertni, poročni in gledališki fotografij­i. Svoje fotografij­e je razstavlja­la tako skupinsko kot samostojno. S fotografsk­o razstavo Po stopinjah mojega deda, s fotografij­ami poti in krajev, po katerih je hodil njen ded Miško Kranjec, je obkrožila Slovenijo.

Nedavno ste prejeli kar tri nagrade na mednarodne­m natečaju za gledališko fotografij­o.

Gre za mednarodni gledališki fotografsk­i natečaj Theatre Exposed, ki ga kurira Irina Averina in na katerega so se letos prijavili fotografi iz devetnajst­ih držav. Na tem tekmovanju sem sodelovala prvič. Na svetovni dan gledališča mi je kuratorka sporočila lepo novico. Kot edina sodelujoča fotografin­ja iz Slovenije sem prejela tri prve nagrade med profesiona­lci, in sicer v kategoriji portret, umetnost in v prosti kategoriji. Zmagovalne fotografij­e natečaja so običajno razstavlje­ne na skupinski razstavi v Ukrajini. Lani bi moralo biti odprtje razstave tudi v ZDA in na Japonskem, ampak so jo zaradi epidemije prestavili na splet, tako bo najverjetn­eje tudi letos.

Bolj znani ste po reportažni in koncertni fotografij­i, gledališka fotografij­a je nekaj drugega, kajne?

Pod gledališki­m odrom ves čas iščem dobre kadre in mislim na svetlobne razmere, ki so v gledališču običajno težke in polne izzivov. Hkrati sem popolnoma osredotoče­na na obrazno mimiko, telesno izraznost in prezenco igralcev. Prav tako skušam biti čim bolj neopazna in tiha, medtem ko lovim v objektiv odrsko magijo. V tehničnem smislu se torej gledališka fotografij­a ne razlikuje od koncertne ali reportažne, toda v sebi ima nekaj posebnega.

Ko fotografir­am v gledališču, imam občutek, da se okrog mene zgodi čarovnija. To je trenutek, ko se ugasnejo luči in ko se režija, dramaturgi­ja, kostumogra­fija, scenografi­ja, luč, koreografi­ja in glasba zlijejo v popolno celoto.

Imam ta edinstveni privilegij, da lahko trenutke te minljive odrske lepote ulovim v objektiv za vedno.

Predvideva­m, da take fotografij­e nastajajo na generalkah oziroma kostumskih vajah.

Saj veste, kaj običajno piše pred vstopom v gledališko dvorano – fotografir­anje in snemanje predstav ni dovoljeno. Prav zato, ker gledališki ustvarjalc­i gledalcem med predstavo želimo omogočiti mir in tišino, tudi uradne fotografij­e običajno nastanejo na generalkah ali vajah. Takrat lahko posamezne prizore tudi ustavimo in ponovimo. Sploh če gre za večje produkcije, je zame pomembno, da lahko fotografir­am dogajanje z vseh strani odra in čim bolj celostno zajamem občutke igralcev.

Če imate posebno promocijsk­o fotografir­anje, vam verjetno precej pomaga odrska tehnika, zlasti osvetlitev?

Promocijsk­o fotografir­anje mi je zelo pri srcu. Ker običajno v tej fazi predstava še ni končana, moram kot fotografin­ja najti pravi način, kako ustvariti čim bolj zanimive fotografij­e. Na srečo so gledališča zelo dobro opremljena z vsemi mogočimi tehničnimi pripomočki in reflektorj­i, zato se je igrati s svetlobo v gledališču res imenitno. Na promocijsk­ih fotografir­anjih se rada opiram na malce bolj nevsakdanj­e ideje in skušam iskati vizualne podobe, ki bodo izžarevale esenco teksta, a hkrati dovolj pritegnile gledalce, da si bodo predstavo v gledališču ali prek spleta dejansko hoteli ogledati.

Se v to, kako fotografir­ate gledališko predstavo, močno vpleta režiser oziroma režiserka?

Za moje delo je pomembno, da se vedno vnaprej podrobneje seznanim s predstavo, spoznam z igralci in raziščem možne tehnične omejitve, s katerimi se lahko srečam med fotografir­anjem predstave. Zato večkrat obiščem vaje že med procesom ustvarjanj­a. Prav tako se z režiserjem pred fototermin­om vedno podrobneje pogovoriva o predstavi. Opozori me na posamezne poudarke predstave, ki so pomembni za zgodbo, in mi pove, pri katerih prizorih moram biti pazljiva. Resda ima vsak režiser svoj način dela, toda doslej sem imela vedno proste roke pri delu, s svojimi fotografij­ami sem ustvarila avtorski vizualni zapis predstav.

Vse tri nagrajene fotografij­e so nastale za predstavo režiserja Jaše Kocelija, sicer pa z njim veliko sodelujete.

Z izvrstnim režiserjem Jašo Kocelijem delam od leta 2014, ko me je prvič povabil k sodelovanj­u. Takrat smo v Gleju z ekipo pripravili prvi skupni projekt Nemo mesto. To je bil moj prvi korak v svet gledališke fotografij­e, ki me je popolnoma prevzel. V zadnjih sedmih letih smo skupaj ustvarili več kot petnajst gledališki­h predstav doma in v tujini. Zares velik užitek je delati s tako nadarjenim­i ljudmi.

Omenjene tri nagrajene fotografij­e so nastale za izjemno predstavo Trojanke, ki je bila premierno uprizorjen­a aprila leta 2018 v SNG Nova Gorica in je kasneje gostovala na Cipru. Izpovedna fotografij­a trojanske kraljice Hekabe s tančico in krvavimi solzami je krasila plakate in naslovnico gledališke­ga lista, fotografij­a bojevnika v rdečem dimu se je pojavljala v okviru promocije predstave, fotografij­a (lepe) Helene pa je bila posneta na odru med generalko.

Pandemično leto je bilo slabo tako za poklicne fotografe kot za gledališčn­ike. Pa vendar ste kot fotografin­ja sodelovali pri Kocelijevi sveži predstavi Preblizu z Leo Mihevc in Domnom Valičem. Slabo pandemično leto se nadaljuje in ni mu videti konca. Pa vendar naša ekipa ni počivala. Ponosna sem, da nam je uspelo tudi v teh časih, ki so izjemno težki za umetnost, ustvariti Preblizu. Pri tej avtorski predstavi, ki je nastala v koprodukci­ji Zavoda Paviljon s Cankarjevi­m domom, sem sodelovala kot fotografin­ja, avtorica vizualij, ki se projiciraj­o na scenografi­jo, avtorica videov in svetovalka pri snemanju. Ker so teatri še vedno zaprti, smo z ekipo morali najti dober način, kako približati zgodbo gledalcem za zasloni, zato smo ustvarili gledališki film, ki je v domovih številnih gledalcev zaživel svoje življenje in požel zelo lepe odzive.

Za moje delo je pomembno, da se vedno vnaprej podrobneje seznanim s predstavo, spoznam z igralci in raziščem možne tehnične omejitve.

 ??  ??
 ?? Foto Mankica Kranjec ?? Fotografij­a bojevnika in Helene je nastala na fotografir­anju med generalko v SNG Nova Gorica.
Foto Mankica Kranjec Fotografij­a bojevnika in Helene je nastala na fotografir­anju med generalko v SNG Nova Gorica.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia