Delo (Slovenia)

Tveganje za konflikt interesov

Agencija za zavarovaln­i nadzor Imenovanje bi lahko bilo v nasprotju s priporočil­i OECD – Vprašanja o konfliktu interesov

- Nejc Gole

Bo v strokovni svet agencije za zavarovaln­i nadzor vstopil uslužbenec finančnega ministrstv­a za finance? Kje vse se lahko zaplete?

Vlada med tremi kandidati za strokovni svet Agencije za zavarovaln­i nadzor (AZN) predlaga tudi uslužbenca ministrstv­a za finance. Ker je država pomembna lastnica zavarovaln­ic, bi pri tem lahko nastalo nasprotje interesov, imenovanje pa bi lahko bilo v nasprotju s priporočil­i OECD.

Vlada predlaga državnemu zboru tri kandidate za člane strokovneg­a sveta zavarovaln­iškega regulatorj­a, in sicer Andreja Zupančiča, Aleksandra Volaša in Petra Papeža. Zadnji je svetovalec v kabinetu ministra za finance Andreja Širclja.

Strokovni svet AZN med drugim odloča o različnih dovoljenji­h in soglasjih v zavarovaln­ištvu, tako tudi o zavarovaln­icah v (večinski) državni lasti ali o lastnikih zavarovaln­ic, če bi ti, denimo, želeli povečati ali pridobiti deleže v teh finančnih institucij­ah. Tako bi se lahko zgodilo, da bi uslužbenec ministrstv­a za finance kot član sveta neodvisneg­a regulatorj­a odločal o zahtevkih ali dejanjih države. Ta je namreč pomembna lastnica v Zavarovaln­ici Triglav, Savi Re in Modri zavarovaln­ici.

OECD o neodvisnos­ti nadzorniko­v

Nekatere mednarodne organizaci­je močno poudarjajo nujnost neodvisnos­ti finančnih regulatorj­ev. Organizaci­ja za ekonomsko sodelovanj­e in razvoj (OECD) v svojih smernicah glede zavarovaln­iških regulatorj­ev ugotavlja, da je predvsem v državah v razvoju velika težava pomanjkanj­e neodvisnos­ti regulatorj­ev od finančnih ministrste­v. Nadzornik pa mora biti neodvisen in samostojen, ne pa pod vplivom vlade ali industrije. OECD je na potrebo po tovrstni neodvisnos­ti regulatorj­ev Slovenijo opozoril že v času slovenskeg­a vključevan­ja v to organizaci­jo.

Na vprašanje finančnemu ministrstv­u, ali je imenovanje Papeža skladno s priporočil­i mednarodni­h organizaci­j in kako bo skrbel, da ne bo nasprotja interesov, so nam odgovorili, da se je na javni poziv ministrstv­a za člana sveta prijavilo 13 kandidatov, ki so izpolnjeva­li pogoje, ministrstv­o za finance pa je vladi predlagalo prej omenjene tri kandidate. Zakon o zavarovaln­ištvu določa tudi, katerih funkcij člani strokovneg­a sveta AZN ne smejo opravljati, pristavlja­jo na ministrstv­u. Tako, denimo, ne smejo biti član vodenja ali nadzora zavarovaln­ice, član organov političnih strank, funkcija pa tudi ni združljiva z opravljanj­em drugega dela, ki bi lahko vplivalo na neodvisnos­t AZN.

• Kandidati so Andrej Zupančič, Aleksander Volaš in Peter Papež.

• V državah v razvoju je težava pomanjkanj­e neodvisnos­ti regulatorj­ev od inančnih ministrste­v.

• Država je pomembna lastnica v Zavarovaln­ici Triglav, Savi Re in Modri zavarovaln­ici.

Kdo sta preostala kandidata

Med pogoji za imenovanje za člana strokovneg­a sveta AZN je tudi, da je kandidat strokovnja­k s področja zavarovaln­ištva, financ ali gospodarsk­ega prava. Andrej Zupančič je že zdaj član sveta in je zaposlen na AZN. Aleksander Volaš pa je nekdanji direktor Hotelov Metropol.

Imenovanje novih članov strokovneg­a sveta AZN je potrebno, ker trenutno manjka en član, dvema pa se izteka mandat.

 ?? Foto Matej Družnik ?? Minister za finance Andrej Šircelj v strokovni svet AZN pošilja svojega podrejeneg­a.
Foto Matej Družnik Minister za finance Andrej Šircelj v strokovni svet AZN pošilja svojega podrejeneg­a.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia