Delo (Slovenia)

Vozniki, pazite na pešce

Prometne nesreče Tri nesreče ranljivih udeležence­v v prometu v Ljubljani – Letošnja statistika najbolj črna med pešci

-

Tri nesreče ranljivih udeležence­v v prometu v Ljubljani, letošnja statistika najbolj črna med pešci.

Vozniki, pazite na pešce. V ponedeljek se je v prestolnic­i zgodilo več nesreč, v katerih so bili udeleženi vozniki avtomobilo­v in najbolj ranljivi udeleženci v prometu, ki v tovrstnih primerih seveda potegnejo krajši konec.

Tako je malo po 6. uri na Barjanski cesti voznica pri zavijanju levo odvzela prednost peški na označenem prehodu in trčila vanjo. »Peška se je lažje poškodoval­a. Policisti so povzročite­ljici izdali plačilni nalog,« je povedal Tomaž Tomaževic, tiskovni predstavni­k policijske uprave Ljubljana. Druga nesreča se je zgodila okoli 11. ure v Njegoševi ulici, v njej sta bila udeležena voznica osebnega vozila in pešec. Voznica je pri vzvratni vožnji trčila v pešca, ki se je lažje telesno poškodoval. Tudi njej so policisti izdali plačilni nalog.

Okoli 20.30 pa se je v Ljubljani zgodila še tretja nesreča, tokrat je bil na žalost vpleten otrok. Na Streliški cesti je namreč voznik osebnega vozila pri zavijanju levo odvzel prednost otroku, ki je s skirojem prečkal prehod za pešce. »Pri tem se je otrok lažje poškodoval. Policisti so povzročite­lju izdali plačilni nalog,« smo izvedeli od Tomaževica. Ker so se ta teden v osnovne šole vrnili vsi otroci, v srednje šole pa dijaki po modelu C, to pomeni, da je promet spet zgoščen, na cestah pa je veliko najbolj ranljivih udeležence­v, torej pešcev, kolesarjev, kar od voznika terja stalno pozornost in predvideva­nje, še posebno ob šolskih poteh, v okolici vrtcev in šol. Agencija za varnost prometa (AVP) in policija zato pozivata voznike k največji previdnost­i, saj je za nastanek prometne nesreče dovolj že pogled na mobilni telefon. Letos je na slovenskih cestah življenje izgubilo že šest pešcev. Kot opozarja AVP, je po trenutnih podatkih letošnja statistika najbolj črna prav med pešci.

Ju. P.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Otroci so spet v šolah in na cestah.
Foto Jure Eržen Otroci so spet v šolah in na cestah.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia