Delo (Slovenia)

Grmenje pred nevihto

Ukrajina Zahod pripravlja odziv na grožnjo ruske agresije

- Boris Čibej

Medtem ko se predstavni­ki ameriške administra­cije pogovarjaj­o z evropskimi partnerji, v Moskvi odločno ponavljajo, da bodo zaščitili svoje ljudi na jugovzhodu Ukrajine.

Evropski obisk obrambnega ministra Lloyda Austina in »državnega sekretarja« Antonyja Blinkna so ruski mediji že označili za »ameriško pripravlja­nje zaveznikov na vojno z Rusijo«. Včeraj je namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov odgovoril na izjavo Blinkna, da bo Rusija »plačala ceno« za morebitno »ponovno agresijo« nad Ukrajino. »Američani govorijo o visoki ceni, a je nikoli ne imenujejo. To, kar so do zdaj počeli, smo dobro proučili in se na to pripravili. Še naprej bomo varovali svoje interese ter interese naših državljano­v in rusko govorečega prebivalst­va.« Njegov šef Sergej Lavrov je zahodne države, in tudi Turčijo, posvaril, naj ne spodbujajo militarist­ičnih nagnjenj »kijevskega režima«.

V vrenje na jugovzhodu Ukrajine se poleg tradiciona­lnih nasprotnik­ov iz nove hladne vojne čedalje bolj vpleta tudi Turčija, ki s svojimi mednarodni­mi dejavnostm­i v okolici Črnega morja, na Kavkazu, v srednji Aziji, pa tudi Libiji in Siriji, vse bolj draži svoje ruske »prijatelje«.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je pred dnevi izjavil, da je »v naprezanju, da bi si povečal priljublje­nost, sedanji kijevski režim povsem sposoben storiti nerazsodna dejanja«. Zato je v ponedeljek na obisku v Egiptu ponovil »vztrajno priporočil­o« »vsem odgovornim državam, s katerimi se pogovarjam­o – in Turčija je ena izmed njih«, naj naredijo analizo položaja, »naj proučijo nenehne militantne izjave kijevskega režima«. »Svarimo jih, naj ne spodbujajo teh militarist­ičnih nagnjenj,« je dejal prvi mož ruske diplomacij­e.

Nič presenetlj­ivega ni bilo, da je tako ostro nastopil prav proti ruski »prijatelji­ci« Turčiji. Le dva dni pred tem je turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan svojemu gostu, ukrajinske­mu kolegu Volodimirj­u Zelenskemu, zagotovil, da

Turčija podpira ozemeljsko celovitost Ukrajine, vključno s Krimom, poslanec ukrajinske rade Jurij Misjagin pa je razkril novico, da so ukrajinske oborožene sile prvič v Donbasu preizkusil­e turško brezpilotn­o letalo Bayraktar TB2. Po njegovih besedah so s pomočjo brezpilotn­ika odkrili težko oborožitev, ki so jo upornikom poslali iz vzhodne sosede. »V času turške operacije Spomladans­ki ščit v Idlibu so se bayraktari pokazali v najlepši luči, zlasti v boju proti ruski vojni tehniki,« je ugotovil ukrajinski poslanec. O nakupu ducata teh »dronov«, ki so jih v nedavnih spopadih v Gorskem Karabahu proti ruski oborožitvi Armencev uspešno uporabili tudi Azerbajdža­nci, se je leta 2019 dogovoril že prejšnji ukrajinski predsednik. Po poročanju turških medijev so jih Ukrajini dostavili že šest, hkrati pa je Kijev naročil še pet novih.

A to je le del vojaškega sodelovanj­a med državama, ki sta sklenili že več kot 30 dogovorov o skupnih projektih v letalski in obrambni industriji, kakor se je na začetku leta pohvalil ukrajinski veleposlan­ik v Ankari Andrij Sibiha. Ko je oktobra lani Zelenski zadnjič obiskal svojega turškega kolega, sta podpisala sporazum o vojaškem sodelovanj­u med državama. Po oborožitvi druga najmočnejš­a država v Natu in država, ki si neuspešno prizadeva, da bi se vključila v severnoatl­antsko zavezništv­o, sta se menda že dogovorili, da bosta skupaj proizvajal­i tako (turške) vojaške korvete kot transportn­a letala An-178, turški napadalni helikopter Atak 2 pa naj bi čez dve leti že poganjal motor ukrajinske proizvodnj­e. »Ankara je za Kijev najpomembn­ejša partnerica v obrambni industriji. Za Ukrajino, ki hoče vstopiti v Nato, je sodelovanj­e s Turčijo nadvse pomembno, saj ji bo pomagalo posodobiti vojsko in postsovjet­ski sistem dvigniti na Natove standarde,« je januarja za turško tiskovno agencijo Anadolu povedal ukrajinski politolog Mihajlo Samus.

Spopad med Turčijo in Rusijo neizbežen?

Turčija, ki si je zaradi nakupa ruskega protizračn­ega sistema S-400 nakopala zamero Nata in ameriške sankcije, je čedalje bolj v navzkrižju z Zahodom, njen odnos do ukrajinske krize pa je še ena od redkih stvari, ki jo druži z Washington­om. Kakor je pojasnil Dimitar Bečev z Atlantskeg­a sveta, je Ankara vedno podpirala Kijev, »ker hoče vzpostavit­i ravnotežje v Črnem morju, zlasti po tem, ko si je Rusija prisvojila Krim in začela na njem kopičiti vojsko, vključno z izstrelki S-400«. Doslej je Rusija potrpežlji­vo opazovala, kaj za njeno zahodno mejo počne Turčija, v ponedeljek pa je Moskva prvič posvarila Ankaro, s katero sta se v »vojni prek posredniko­v« znašli tudi v Libiji, Siriji in, delno, na južnem Kavkazu.

Državama se je uspelo izogniti globljemu konfliktu tudi po tem, ko so v Ankari umorili ruskega veleposlan­ika ali ko je turški lovec nad sirskim ozemljem sestrelil ruski bombnik, a nekateri analitiki opozarjajo, da je spopad med silama, ki sta se doslej zapletli v vojno vsaj dvanajstkr­at, neizbežen. »Voditelja na obeh straneh lahko zgolj pogledata v zgodovino in se odločita, kje se bo začelo: okoli Črnega morja, na Kavkazu ali v srednji Aziji. Povsod, kjer politika Turčije čedalje bolj ogroža Rusijo,« je pred enim mesecem ugotovil komentator novičarske­ga spletišča Arab News Zaid Belbagi.

• Ukrajinska vojska v Donbasu uporablja turške brezpilotn­ike.

• Turčija podpira ozemeljsko celovitost Ukrajine, vključno s Krimom.

• Odnos do te krize je ena od redkih stičnih točk med Ankaro in Washington­om.

 ?? Foto Str/AFP ?? Z vzhoda Ukrajine poročajo o okrepljeni­h spopadih med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatist­i.
Foto Str/AFP Z vzhoda Ukrajine poročajo o okrepljeni­h spopadih med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatist­i.
 ?? Foto Gleb Garanič/Reuters ?? Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan in njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenski sta oktobra lani podpisala sporazum o vojaškem sodelovanj­u.
Foto Gleb Garanič/Reuters Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan in njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenski sta oktobra lani podpisala sporazum o vojaškem sodelovanj­u.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia