Delo (Slovenia)

MATEVŽ GRANDA

Degradacij­a najboljših površin v središču mesta ne more biti zadovoljiv odgovor na razvoj in izzive sodobnega mesta.

- Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

o degradacij­i najboljših površin v središču mesta

Pred tednom dni je bila znana odločitev ministrstv­a za okolje in prostor glede izdaje gradbenega dovoljenja za prenovo Plečnikove­ga stadiona v Ljubljani. Odločitev je bila negativna. Za marsikoga je bila to dobra novica, za marsikoga slaba.

Nedvomno je bila to slaba novica za investitor­ja, ki si že skoraj dve desetletji prizadeva, da bi na območju stadiona zgradil kompleks različnih programov, od hotela, nakupovaln­ih površin, do prostornih podzemnih garaž, poslovnih prostorov in celo muzeja ... Jedro kompleksa bi bil nogometni stadion, ki bi nadgradil skoraj stoletje staro Plečnikovo zasnovo. Stebrišče ob Dunajski cesti bi ostalo, znamenita glorieta prav tako, vse drugo bi bilo pozidano na novo, izvirne tribune pa bi bile zvišane za nekaj etaž. Investitor je spet na začetku s to razliko, da je projekt, v katerega je več kot desetletje vlagal, zdaj neuporaben.

Ideja je nastala leta 2008, ko je investitor Športni park Bežigrad v sodelovanj­u z Mestno občino Ljubljana razpisal mednarodni natečaj, na katerem je zmagal renomirani nemški arhitektur­ni biro GMP (Gerkan, Marg and Partners). Natečaj je bil razpisan v času, ko Ljubljana ni imela pravega nogometneg­a stadiona in je bilo razmišljan­je o tem, da bi bilo smiselno posodobiti Plečnikove­ga, še nekaj normalnega in v arhitektur­ni stroki splošno sprejetega. To dokazuje kar nekaj diplomskih del na fakulteti za arhitektur­o iz tistega časa in dejstvo, da so se na vabilo brez zadržkov odzvali tudi nekateri renomirani slovenski arhitekti. Pri organizaci­ji natečaja je sodelovalo tudi ljubljansk­o društvo arhitektov (DAL). Do izvedbe takrat ni prišlo, saj je bilo treba prej rešiti sodni spor o lastništvu vrtičkov na severnem robu, kar je trajalo zelo dolgo. Kmalu po tem je bil le nekaj kilometrov stran zgrajen popolnoma nov stadion v Stožicah z veliko športno dvorano, ki je rešila takrat zelo pereči problem nogometneg­a stadiona. Ko je Plečnik gradil stadion, je bil koncept športa povsem drugačen. Zgrajen je bil za katoliško telovadno organizaci­jo Orel (1925) in je prej ustrezal liturgični­m funkcional­nim zahtevam kot pa športnim (dozidava za potrebe organizaci­je evharistič­nega kongresa leta 1935). Zato je bilo tudi razmišljan­je o modernizac­iji stadiona vedno le kompromis.

Novica o tem, da projekt prenove ni dobil gradbenega dovoljenja, je, če sodim po komentarji­h na različnih spletnih portalih, vznemirila tudi velik del javnosti. Območje stadiona je precej veliko in je na zelo pomembni točki urbane mreže. Pustiti takšno vitalno točko mesta tako dolgo propadati, se marsikomu ne zdi razumno in mestotvorn­o. Za meščane gradbiščna mreža, za katero se počasi, a neustavlji­vo dogaja propad pač ni preveč vznemirlji­va. Takšna praznina mesto celo izčrpava. Degradacij­a najboljših površin v središču mesta ne more biti zadovoljiv odgovor na razvoj in izzive sodobnega mesta.

Novica, da gradbeno dovoljenje ni bilo izdano, pa je razveselil­a tisti del javnosti, ki vidi v predimenzi­oniranem posegu na območju Plečnikove­ga stadiona njegovo nepovratno uničenje. Marsikomu se povsem upravičeno zdi nerazumno zgraditi še en stadion v Ljubljani, ko je že sedanji le redkokdaj poln. Predviden poseg je še posebno neprimeren za to, ker bi s tem lahko izmaličili Plečnikovo dediščino, in to v času, ko poteka postopek, da bi jo vpisali na Unescov seznam svetovne dediščine. (Stadion je zaradi že skoraj ruševinske­ga stanja sicer izvzet s tega seznama).

Negativna odločitev ministra glede izdaje gradbenega dovoljenja bo Plečnikov stadion res zaščitila pred tem, da bi ga ob-/nad-/podzidali s predimenzi­onirano sodobno strukturo, ne bo pa ga zaščitila pred nadaljnjim propadanje­m. Ta odločitev ni rešitev problema, ampak le omogoča ali celo zahteva, da se problem spet začne reševati, če želimo ohraniti dediščino. Status quo je tako za dediščino kot vse vpletene najslabša možnost.

A zdaj so izhodišča precej težja, kot so bila pred desetletje­m. Obremenjen­a so z vsemi dosedanjim­i neuspehi in spori. Investitor je namreč že napovedal tožbo proti ministru, kar lahko traja dolgo časa. Investitor je že večkrat izjavil, da je pripravlje­n prodati stadion državi za ceno, ki bi pokrila vse njegove dosedanje investicij­e. Teh se je do zdaj nabralo kar veliko, saj je bil projekt večkrat predelan. Nastalo je najbrž tudi veliko stroškov za neuspešne upravne postopke. Porabljene­ga je bilo veliko časa za projekt, ki je zdaj neuporaben, saj ni več skladen s smernicami spomeniške­ga varstva (te so se vmes spremenile in natečajna rešitev ni več skladna z njimi). Vsak naslednji projekt bo moral pokriti stroške vseh dosedanjih. To pa bo mogoče le s še več površinami in nižanjem kakovosti.

Takšnih primerov imamo v Ljubljani kar nekaj. Trenutno se gradi stavba Šumi. Mnogi se že zgražajo. Tudi tisti, ki so nasprotova­li vsem prejšnjim variantam. Če se danes ozremo nazaj na natečaj leta 1996, nam je lahko žal, da ni bila takrat zgrajena prvonagraj­ena rešitev arhitekta Borisa Podrecce. To, kar gradijo zdaj, je kompromis. Morda bo dober kompromis, a pokriti mora vse stroške, ki so nastali v desetletji­h zaradi nasprotova­nj, diskredita­cij in političnih iger.

Podoben primer je Kolizej. Arhitektur­na stroka je bila leta 2004 povsem enotna, da se starega objekta ne sme podreti. Pred tem se je objekt zaradi samovoljni­h posegov v konstrukci­jo delno že sam porušil (1995). Tri osebe so pri tem umrle. Objekt ni imel primerljiv­e spomeniške vrednosti s Plečnikovi­m stadionom. Nekateri strokovnja­ki s področja zgodovine umetnosti, so ga po pomenu primerjali s katero od hal v sedanjem BTC. Isti minister, kot je prejšnji teden omogočil zavrnitev izdaje gradbenega dovoljenja za stadion, je takrat preprečil rušenje Kolizeja. Ministrica, ki ga je nasledila, je njegovo odločitev preklicala in objekt je bil kmalu porušen. Ampak predvidena gradnja, ki so jo načrtovali priznani nizozemski arhitekti Neutelings Riedijk Architects in bi vključeval­a tudi novo operno dvorano, se kljub temu še dolgo ni začela. Stroka je bila enotno proti. Po več kot desetletju se vendarle začenja gradnja. A to ne bo arhitektur­ni presežek. Tudi operne dvorane ne bo. Ne bo zgrajen projekt, ki je zmagal na mednarodne­m natečaju, ampak le brezimni nadstandar­dni in luksuzni objekt, ki bo moral pokrivati stroške nasprotova­nj in političnih iger iz preteklost­i.

Ta dva primera opozarjata na to, da se zmaga prizadevan­j za ohranitev Plečnikove­ga stadiona v prvotni obliki lahko prav hitro obrne v dokončni poraz. Plečnikov stadion, kljub odločitvi ministra, še naprej počasi, a vztrajno propada. Zemljišče morda lahko odkupi kakšen tuj sklad, ki mu ni mar za Plečnika, naslednji minister lahko prekliče odločitev sedanjega. In takrat nam bo mogoče žal, da nismo bili sposobni vzpostavit­i konstrukti­vnega dialoga med vsemi vpletenimi, uskladiti interesov vseh deležnikov in najti strokovne rešitve, spoštljive do dediščine, ko je bil čas za to. In menim, da je zdaj še primeren čas. Politike nasprotova­nj, delitev in diskredita­cij nam ne bodo ponudile dobre rešitve, ampak ustvarile dolgove, ki jih bomo dolgo odplačeval­i.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia