Delo (Slovenia)

Za rektorja še drugi krog

Univerza v Ljubljani Ostala sta Gregor Majdič in Igor Papič

- Saša Senica

Na ljubljansk­i univerzi so včeraj potekale volitve za novega rektorja za mandatno obdobje 2021–2025, vendar noben od kandidatov ni prejel več kot 50 odstotkov veljavnih glasov, zato bo potreben drugi krog. V njem se bosta pomerila Gregor Majdič, ki je tokrat prejel 29,7 odstotka glasov, in Igor Papič, ki je dobil 35,5 odstotka glasov. Drugi krog bo v sredo, 21. aprila.

Za položaj so se prvič v zgodovini univerze potegovali štirje kandidati, ob aktualnem rektorju Papiču še Majdič,

Igor Lukšič s fakultete za družbene vede in Anton Ramšak. Papič je sicer redni profesor na fakulteti za elektroteh­niko in predstojni­k Laboratori­ja za električna omrežja in naprave. Od 2011 do 2013 je bil prodekan za pedagoško delo, od 2013 do 2017 dekan fakultete, od leta 2017 je rektor univerze. Majdič pa dela na veterinars­ki fakulteti in mariborski medicinski fakulteti, kjer se ukvarja z raziskavam­i v molekularn­i nevroendok­rinologiji. Je tudi soustanovi­telj visokotehn­ološkega podjetja Animacel, ki zdravi domače živali z matičnimi celicami.

Volitve, ki so zaradi epidemiolo­ških razmer potekale elektronsk­o, so bile na vseh 26 članicah in rektoratu Univerze v Ljubljani hkrati. Volilno pravico je imelo 45.639 volilnih upravičenk in upravičenc­ev, volitev pa se jih je udeležilo 8387 ali 18,4 odstotka. Po spremembah statuta iz leta 2017 imajo volilno pravico poleg vseh zaposlenih na univerzi tudi študenti, ki jih je na ljubljansk­i univerzi okoli 40.000. Imajo pa glasovi različno vrednost. Tako imata skupini študentov in strokovnih delavcev vsaka po 20 odstotkov vseh glasov, visokošols­ki učitelji, znanstveni delavci ter visokošols­ki in raziskoval­ni sodelavci pa prispevajo 60 odstotkov glasov.

 ??  ?? Igor Papič se zavzema za to, da bi se univerzi pridružili največji znanstveni inštituti, saj bi to koristilo tako pedagoškem­u kot raziskoval­nemu delu.
Gregor Majdič.
Igor Papič se zavzema za to, da bi se univerzi pridružili največji znanstveni inštituti, saj bi to koristilo tako pedagoškem­u kot raziskoval­nemu delu. Gregor Majdič.
 ??  ?? Univerza mora postati pomemben družbeni dejavnik, znanje pa mora spet postati vrednota v družbi, je poudaril
Univerza mora postati pomemben družbeni dejavnik, znanje pa mora spet postati vrednota v družbi, je poudaril

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia