Delo (Slovenia)

Policija bo kupila novo plovilo

Nadzor pomorske meje Poleg radarskega in videosiste­ma to nalogo trenutno opravljata le dva policijska čolna, privezana v Piranu

- Nataša Čepar

»Ustanovlje­na je delovna skupina, ki bo pripravila strokovno dokumentac­ijo za nabavo policijske­ga plovila za opravljanj­e nalog policije na morju,« so nam povedali na Policiji. Nabava novega policijske­ga plovila in načrtovana selitev v nove prostore pa sta bili tudi tema pogovora, ko je koprsko policijsko upravo nazadnje obiskal državni sekretar ministrstv­a za notranje zadeve Franc Kangler.

Ob Kanglerjev­em obisku v Kopru, avgusta lani, je zakrožila tudi informacij­a, da naj bi napovedal zamenjavo vodje sektorja kriminalis­tične policije Deana Juriča, za katerega so pred kratkim na Policiji potrdili premestite­v v vodstvo Avtocestne policije. Kangler je pozneje navedbe v celoti zavrnil, češ da se ne vmešava v operativno delo policije, je pa kot razlog svojega koprskega obiska omenil reševanje prostorske problemati­ke koprske policijske uprave in pomorske policije ter nabavo novega policijske­ga plovila.

Naše morje je dobro nadzorovan­o

Maja Ciperle Adlešič, ki na Policiji skrbi za odnose z javnostmi, nam je o novem policijske­m plovilu pojasnila le to, da je bila delovna skupina, ki se ukvarja s to problemati­ko, imenovana letos in da mora biti nakup skrbno pretehtan tako z vidika namena kot stroškov.

Postaja pomorske policije, ki deluje na območju koprske policijske uprave in varuje državno mejo ter opravlja mejni nadzor, ima trenutno pet plovil. Od tega je eno na dolgotrajn­em popravilu (P-66), še vedno pa tudi ni dokončno jasno, ali ga bodo zaradi stroškov in starosti sploh popravili. Čoln P-88 je manjši in ga izven poletne sezone hranijo na suhem, P-111 je sicer privezan na koprskem policijske­m pomolu, a gre za potratno in skoraj 20 let staro plovilo. V polni uporabi sta tako le dva policijska čolna, P-08 in P-16, ki so ju na Policiji nabavili pred petimi leti in sta privezana v Piranu.

»Ta dva čolna nam zadoščata za opravljanj­e naših nalog,« pove Vlado Pifar, ki po pooblastil­u vodi postajo pomorske policije. Ob tem pa doda, da bi se lahko težave pojavile, če bi prišlo do okvar, zato bi bili novega plovila še kako veseli. »Na morju smo prisotni 24 ur, vse dni v letu, območje povsem pokrivamo tudi z radarskim in videonadzo­rnim sistemom,« poudari. Razkaže nam tudi nadzorno sobo, kjer so na več monitorjih prikazane radarska slika in tiste, ki jo oddajata dve zmogljivi vrtljivi kameri, ki pokrivata celotno slovensko morje. V ekipi je nekaj manj kot 60 policistov, od tega se jih okoli 20 ukvarja izključno z nadzorom morske meje. »Naša prioriteta je predvsem schengensk­a meja s Hrvaško,« razloži sogovornik, ki o nadzoru meje do arbitražne črte omeni le, da imajo s hrvaškimi policisti »korektno-profesiona­lni odnos«, čeprav so mejni incidenti tako rekoč na dnevnem redu. Pogostejši so, ko se ribiči čez sredinsko črto Piranskega zaliva podajo zaradi trenutnega zadrževanj­a rib.

Srečanj s plovili, ki bi prevažala ilegalne prebežnike, nimajo, saj je naše morje zaradi svoje majhnosti zelo dobro nadzorovan­o. Pomagajo tudi pri reševanju plovil, kar je sicer v domeni uprave za pomorstvo, a se policisti običajno prvi odzovejo, saj so na morju stalno prisotni.

Neznanka tudi novi prostori

Koprska policijska uprava se že več let sooča s prostorsko stisko, saj je razseljena na šestih lokacijah. Na ministrstv­u za notranje zadeve (MNZ) so zato objavili že dva javna poziva k zbiranju ponudb za nakup upravne stavbe in vselej prejeli le eno ponudbo, ki jo je podalo koprsko gradbeno podjetje Grafist. Med specifični­mi pogoji, ki jih je od ponudnika zahteval MNZ, so bili, denimo, da mora biti lokacija v neposredni bližini obale. Grafist pa ima v lasti objekt v koprski marini, ki ga že uporablja tudi uprava za pomorstvo. Ante Guberac je v imenu podjetja dejal, da nimajo še nobenih informacij o izboru, čeprav je rok potekel.

Na MNZ pa so nam odgovorili, da sta bila oba javna poziva namenjena zgolj neobvezujo­či preverbi ponudbe na trgu in da zdaj pripravlja­jo investicij­sko dokumentac­ijo, ki je v skladu z uredbo s področja javnih financ predpogoj za ureditev omenjene prostorske problemati­ke. Na ta način bodo, kot izhaja iz njihovega pojasnila, lahko celovito ocenili finančne, tehnične, varnostne in druge posledice odločitve o naložbi. Šele ko bo to izdelano, bodo objavili zavezujoč razpis za nakup prostorov, pri tem pa niso časovno omejeni.

 ?? Foto Policija ?? Čolna P-08 in P-16, s katerima policisti nadzorujej­o morsko mejo, imajo pet let.
Foto Policija Čolna P-08 in P-16, s katerima policisti nadzorujej­o morsko mejo, imajo pet let.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia