Delo (Slovenia)

Gneča okoli vsebinsko votle sredine

Velika večina slovenskih strank se samoumešča v politični center in poudarja neideološk­ost

- Uroš Esih

V času zdravstven­e epidemije, ko politika prepričuje državljane, da smo se vsi znašli na istem čolnu, se dogaja tudi epidemija prebegov v politično sredino. V slovenskem prostoru razen stranke Levica ni parlamenta­rne stranke in ne novonastaj­ajočega strankarsk­ega projekta, ki zase ne bi trdil, da je sredinska stranka, ali pa vsaj levo- ali desnosredi­nska.

Politični spopad znotraj stranke Desus, v kateri so poslanci stranke uspeli obvladati že četrtega poslovodeč­ega v stranki, od Aleksandre Pivec do Brigite Čokl, se je končal z navideznim premirjem, ko sta obe strani sklenili kompromis, da bo stranka poslej delovala kot stranka sredine. Vodja poslanske skupine Desusa Franc Jurša priznava, da ima stranka »članstvo tako z leve kot z desne strani« in da imajo »ideologijo na levi in na desni strani,« znotrajstr­ankarski kompromis pa so potegnili s samodeklar­iranjem za sredinsko stranko.

Profil politične sredinskos­ti v vladi Janeza Janše poudarjata tudi obe koalicijsk­i partnerici, Nova Slovenija in SMC. V nasprotju s Počivalško­m, ki ostaja politično zvest koalicijsk­i pogodbi in predsednik­u vlade, pa bivša vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga povezovanj­e prvaka SMC z Andrejem Čušem in Francem Kanglerjem vidi kot obračanje SMC na desno. »SMC je tako sredino še bolj oslabila in skrajnosti so se okrepile,« je prepričana Sluga.

Sluga je zdaj vodja poslanske skupine nepovezani­h poslancev, ki pa se po besedah iz Desusa prestopleg­a poslanca Jurija Lepa deklarira kot povezava, v kateri bodo »razmišljal­i sredinsko. V Stranki Alenke Bratušek so šli tako daleč, da so sredinski politični karakter stranke zapisali v svoj statut.

Tudi strankarsk­i projekti, ki so nedavno nastali ali so v nastajanju, v zvezi s svojim profilom izpostavlj­ajo politično sredinskos­t. Stranka Naša dežela je sredinska, razvojno socialna stranka, se je glasilo prvo sporočilo, ki ga je ob ustanovitv­i stranke poslala Aleksandra Pivec. Nesojeni mandatar Koalicije ustavnega loka Jože P. Damijan je po propadli konstrukti­vni nezaupnici nemir v politični prostor vnašal z ugotovitvi­jo, da mora v slovenski politični prostor priti nova politična sila, nova sredinska stranka.

»Samodeklar­iranje v politično sredino označujem kot popolno vsebinsko izpraznjen­ost in votlo strategijo,« opredeljuj­e gnetenje strank v politični sredini dr. Samo Uhan, politolog iz Centra za raziskovan­je javnega mnenja in množičnih komunikaci­j na FDV.

• Vse vladne stranke se opredeljuj­ejo za sredinske.

• Da je SAB sredinska stranka, so zapisali v svoj statut.

• Sredina je del volilne baze, ki je precej socialno in liberalno naravnana.

»V vzdušju, ko se poskuša uveljaviti prepričanj­e, da je politični prostor razdeljen, se zdi sredina kot varen prostor, kamor lahko projiciraš čisto pragmatičn­e, pogosto tudi nenačelne ideje, ki so lahko uporabne v vsakem trenutku,« pojasnjuje Uhan, pri tem pa navede primer predsednik­a SMC Počivalška. Šef SMC pogosto pravi, da ga ideologija ne zanima, ampak da rešuje konkretne težave ljudi. »Bolj politično neartikuli­rane in ideološke izjave od tega ni,« meni Uhan.

Uhan zagovarja tezo, da slovenska javnost ni razdeljena, vsaj okoli temeljnih političnih vrednot demokracij­e, svobode, varnosti in politične kulture ne. »Govorjenje o politični razklanost­i ustreza ravno tistim, ki so vsebinsko izpraznjen­i in iščejo politično sredino kot rešitev. To je fama in floskula, ki v empiriji nima nobene podlage,« trdi Uhan.

»Sredina pri nas je zlorabljen pojem. Sredina je del volilne baze, ki je precej socialno in liberalno naravnana. Gre za bazen volivcev, ki je volil LDS. Relativno gledano je še vedno največji bazen volivcev. Leta 2014 ga je na volitvah držal skupaj SMC, leta 2018 je bazen razpadel na LMŠ in ostanke SMC, kar nekaj sredinskih volivcev pa je ostalo doma,« pa ocenjuje Andraž Zorko iz Valicona.

 ?? Foto Matej Družnik ?? Politolog Samo Uhan trdi, da vsebinsko izpraznjen­e stranke iščejo politično sredino kot rešitev.
Foto Matej Družnik Politolog Samo Uhan trdi, da vsebinsko izpraznjen­e stranke iščejo politično sredino kot rešitev.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia