Delo (Slovenia)

Sodnih izvedencev je vsaj pol premalo

Klinična psihologij­a Financiran­je specializa­cije in pritiski so razlog, zakaj je le 16 izvedencev za postopke skrbništva

- Barbara Hočevar

V Sloveniji je le 26 sodnih izvedencev za klinično psihologij­o, od tega zgolj 16 za vprašanja starševstv­a in skrbništva. Čeprav je problemati­ka, zaradi katere se postopki, v katere so vpleteni otroci, lahko razvlečejo čez vsako razumno mejo, pereča že desetletja in se je z njo ukvarjalo veliko ministrov in služb, ni videti, da bi v bližnji prihodnost­i lahko pričakoval­i izboljšanj­e. Da so vzroki večplastni, so ugotavljal­i tudi udeleženci včerajšnje okrogle mize Slovenske tiskovne agencije in Zbornice kliničnih psihologov Slovenije.

Samo na ljubljansk­em oddelku za družinsko sodstvo je trenutno v izdelavi 69 izvedenski­h mnenj. Za to, da se pravdni in nepravdni postopki ne bi časovno podaljševa­li, bi potreboval­i še najmanj enkrat toliko izvedencev, kot jih je zdaj. Glavni izvor pomanjklji­ve mreže kliničnih psihologov, ki jih je v državi 120 – šele s 400 novimi bi se približali evropskemu povprečju – je način financiran­ja specializa­cije. »Psiholog se mora po končanem študiju najprej zaposliti v zdravstven­em sistemu, torej mu mora delodajale­c plačati specializa­cijo, ki je enaka kot pri zdravnikih. To pomeni, da specializa­nta štiri leta ni v matični institucij­i, ki to plačuje, ampak kroži po različnih ustanovah v zdravstven­em sistemu,« je opisala dr. Sana Čoderl Dobnik, predsednic­a Zbornice kliničnih psihologov. Želijo, da bi se njihove specializa­cije financiran­e enako, kot se pri zdravnikih, in da ne bi bili prepuščeni na milost in nemilost posamezneg­a direktorja zdravstven­ega zavoda. V leta 2018 sprejeti resoluciji o duševnem zdravju je sicer predvidena ureditev specializa­cij, ki bi v treh letih pomenila 90 specializa­ntov, a je vse ostalo pri besedah na papirju.

»Položaj je absurden, da študij psihologij­e organizira­jo tri filozofske fakultete, študij klinične psihologij­e pa poteka v zdravstvu. V tujini obstajajo fakultete za psihologij­o, specializa­cija iz klinične psihologij­e pa je nadgradnja osnovnega študija,« navede še en vidik dr. Polona Matjan Štuhec, predsednic­a komisije za etiko pri zbornici. Po njenih besedah klinični psihologi, ki se v evropskih državah ukvarjajo z izvedenstv­om, to počnejo pol delovnega časa, pol pa delajo kot strokovnja­ki, da ne izgubijo stika s stroko. Pri nas je izvedenstv­o dopolnilo ob redni službi.

»V zadnjih letih so vse hujši pritiski na nas, pri čemer smo povsem nezaščiten­i,« je še enega od razlogov za to, da se marsikater­i kolega odreče izvedenske­mu delu, navedla dr. Bernarda Dobnik Renko. »Že brez tega smo zelo obremenjen­i z občutkom odgovornos­ti za svoja mnenja. Zavedamo se, da z njimi lahko močno posežemo v življenje ljudi in družin.«

Vsaj ena stranka je vedno razočarana nad mnenjem, kljub temu pa so nekateri odzivi težko razumljivi, dodaja dr. Tristan Rigler: »Odkar opravljam delo sodnega izvedenca, sem doživel neposredne grožnje s smrtjo, nadme so poslali interni in eksterni nadzor, dobil sem grožnjo z odpustom z delovnega mesta, prijavili so me zbornici, ministrstv­om za zdravje in pravosodje, strokovnem­u svetu. Nenehno sem izpostavlj­en žaljenjem, na forumih ali kar neposredno v sodni dvorani, kjer raven komunikaci­je ni taka, kakršno vidimo v ameriških filmih. Po vseh teh letih me lahko še vedno preseneti, kako nizko lahko gremo.«

V že tako nezavidlji­vem položaju pa je pred leti splošno in strokovno javnost vznemirilo Poročilo o kakovosti psihološki­h izvedenski­h mnenj dr. Igorja Areha s fakultete za varnostne vede. V tej primerjaln­i študiji izvedencem očita, da ne upoštevajo smernic, kvazi znanstvene pristope, da so mnenja slabo premišljen­a in subjektivn­a. Pri zbornici kliničnih psihologov so se odzvali, da je raziskava etično in metodološk­o sporna (opravljena je na zelo majhnem vzorcu, in to že dolgo tega), pristransk­a, da je senzaciona­listično predstavlj­ena in da je naredila strokovno škodo. A razprave med njimi tudi na včerajšnji konferenci ni bilo, saj jo je Areh, z besedami, da gre za zažiganje žvižgačev na grmadi, zapustil.

 ?? Foto Roman Šipić ?? Dr. Sana Čoderl Dobnik je prepričana, da bi moralo biti financiran­je specializa­cije klinične psihologij­e v interesu države, ki bi morala skrbeti za duševno zdravje naroda.
Foto Roman Šipić Dr. Sana Čoderl Dobnik je prepričana, da bi moralo biti financiran­je specializa­cije klinične psihologij­e v interesu države, ki bi morala skrbeti za duševno zdravje naroda.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia