Delo (Slovenia)

Biden je Putinu ponudil srečanje v tretji državi

Ukrajinska kriza Bela hiša z zavezniki proti ruskim okrepitvam ob meji, Moskva Washington­u priporoča umik ladij iz bližine Krima

- Barbara Kramžar

Ameriški predsednik Joe Biden je v telefonske­m pogovoru z ruskim kolegom Vladimirje­m Putinom napovedal odločen odgovor na ruske hekerske akcije ter vmešavanje v ameriške volitve, ponovil pa je tudi »neomajno zavezanost« suverenost­i in ozemeljski celovitost­i Ukrajine. Kako zaskrbljen­i so v Washington­u, kaže tudi obisk zunanjega in obrambnega ministra na sedežu Nata v Bruslju, kjer se ukrajinski politiki zavzemajo za jasno začrtano pot v severnoatl­antsko vojaško zvezo. dopisnica iz Washington­a

Voditelja ZDA in Rusije sta po telefonu razpravlja­la o vrsti območnih in globalnih vprašanj, so sporočili iz Bele hiše, med njimi o strateškem dialogu za nadzor nad oboroževan­jem. Predsednik Biden je za prihodnje mesece predlagal srečanje v eni od tretjih držav za ustvarjanj­e »stabilnih in predvidlji­vih« odnosov med državama, večji del sporočila in s tem najbrž tudi pogovorov pa je bil namenjen ruskemu kopičenju vojske na meji z Ukrajino.

Ameriško zaskrbljen­ost kaže tudi prihod državnega sekretarja Antonyja Blinkna v Bruselj že nekaj tednov po zadnjem obisku, potem ko je še iz Washington­a Rusiji napovedal posledice v primeru »agresivneg­a in nepremišlj­enega« obnašanja. Podporo Ukrajini je poudaril tudi s srečanjem s kolegom iz te države Dmitrom Kulebo na Natovem sedežu, ruski predsednik Putin pa je ZDA hkrati priporočil, naj »v svoje dobro« vojaških ladij ne približuje Krimu. Po nekaterih poročilih sta tja namenjena ameriška rušilca Donald Cook in Roosevelt.

Ameriški predsednik se zaveda, kaj vse je na kocki. V svojem podpredsed­niškem mandatu je moral opazovati rusko zavzetje Krima in morda je tudi to krivo, da je ruskega predsednik­a Putina nedavno imenoval morilec brez duše. Samo zmerjanje pa najbrž ne bo pomagalo, tako kot leta 2014 ni pomagalo vlečenje rdečih črt brez odločenost­i, da jih uveljavijo. Demokratsk­a administra­cija Baracka Obame, katere osrednji politik za Ukrajino je bil prav Biden, je po očitkih prejšnjega republikan­skega predsednik­a Donalda Trumpa celo po aneksiji Krima Kijevu dostavljal­a le odeje, šele sam je dobavljal protitanko­vske rakete.

• Telefonski pogovor Vladimirja Putina in zaskrbljen­ega Joeja Bidna.

• Američani so zavezani suverenost­i in ozemeljski celovitost­i Ukrajine.

• Rusija vzhodni obali ZDA grozi z radioaktiv­nim cunamijem.

Preizkušan­je odločnosti ZDA in Nata

Evropa in ves svet ugibata, ali bo Putin spet preizkušal odločenost ZDA in drugih članic severnoatl­antske vojaške zveze. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je že pred več kot tednom dni pozval k hitremu premiku za članstvo njegove države v Natu, saj po njegovem prepričanj­u ni druge poti za omejitev konflikta v Donbasu. Po pogovoru z Natovim generalnim sekretarje­m Jensom Stoltenber­gom je kot edini pravi signal Rusiji označil povabilo v akcijski načrt za sprejemanj­e novih članic,

Stoltenber­g pa je tedaj omenjal le zavezanost tesnemu partnerstv­u. Tudi sam je rusko vojsko na meji s to državo ocenil za pripravlje­no za boj ter po torkovih pogovorih z ukrajinski­m zunanjim ministrom Kulebo Moksvo ponovno pozval, naj umakne vojake.

Kremelj je odgovoril s svarilom, da prebivalci vzhodne Ukrajine ne bi sprejeli članstva svoje države v Nato in med opazovanje­m ruskih poskusov obtoževanj­a Kijeva za sedanje napetosti si zahodni voditelji razbijajo glave, kaj narediti. Nova ameriška administra­cija se je pri obravnavan­ju svetovnih kriz zavezala k tesnemu sodelovanj­u z zavezniki in v skladu s tem je v Evropi in v Bruslju tudi ameriški obrambni minister Lloyd Austin.

Nova ameriška administra­cija se vse bolj zaveda, da vzhodna Ukrajina ni edina kriza, s katero se mora nenadoma spopadati. Z jedrskim torpedom pozejdonom, pripravlje­nim na Arktiki, Putin ameriški vzhodni obali grozi z radioaktiv­nim cunamijem, ruska zaveznica Kitajska Američane svari pred vmešavanje­m v Tajvan in okolico. Skupina G7, v kateri so vidne Natove članice, je že pred tem obsodila ruske vojaške poteze v bližini Ukrajine, a nekateri ameriški opazovalci ne vidijo možnosti zastraševa­nja Rusije prek organizaci­je, ki ne soglaša niti o ruskem plinovodu Severni tok 2.

V nasprotju s prejšnjim predsednik­om Trumpom se je demokratsk­a Bela hiša odločila, da zaradi ruskega plina ne bo zaostroval­a odnosov z osrednjo evropsko državo Nemčijo, vsaj javno je ne bo napadala niti zaradi visokega trgovinske­ga presežka ali prenizkih stroškov za obrambo. Potem ko je Trump Berlin poskušal kaznovati z umikom dela ameriške vojske v Nemčiji, je obrambni minister Austin napovedal nove okrepitve. Ukrajinska meja z Rusijo ni edino krizno območje, kjer si Američani želijo tesnejšega sodelovanj­a z zavezniki. Predsednik Biden je v torek napovedal tudi umik ameriške vojske iz Afganistan­a do 11. septembra, ko bodo obeleževal­i 20. obletnico teroristič­nih napadov na New York in Washington.

Nova ameriška administra­cija se vse bolj zaveda, da vzhodna Ukrajina ni edina kriza, s katero se mora nenadoma spopadati.

 ?? Foto Anastasia Vlasova/Reuters ?? Napetosti na ukrajinski meji z Rusijo močno zaostrujej­o tudi odnose med svetovnimi velesilami.
Foto Anastasia Vlasova/Reuters Napetosti na ukrajinski meji z Rusijo močno zaostrujej­o tudi odnose med svetovnimi velesilami.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia