Delo (Slovenia)

Von der Leyen in Michel se strinjata: Ankara se ne sme ponoviti

Afera zofa Protokolar­ni škandali bruseljske­ga vrha zavirajo utrjevanje evropske zunanje politike

- Peter Žerjavič

Takšni incidenti, kakršen se je zgodil v Ankari, naj se ne bi več ponovili, je sklep, do katerega sta prišla predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik evropskega sveta Charles Michel. dopisnik iz Bruslja

Voditelja dveh institucij EU sta se najprej sestala na ponedeljko­vem rednem delovnem srečanju. Včeraj popoldne je bila na vrsti še razprava z voditelji evropskega parlamenta. Iz njegovih vrst je v zadnjih dneh prišlo veliko kritik prizora iz palače Recepa Tayyipa Erdoğana, ko so Ursulo von der Leyen protokolar­no obravnaval­i slabše kot Charlesa Michela in je med pogovorom morala sedeti na zofi nasproti turškega zunanjega ministra Mevlüta Çavuşoğluj­a, razmeroma daleč od gostitelja Erdoğana in Michela na prestižnih foteljih.

Ursulo von der Leyen in Charlesa Michela bi morali protokolar­no obravnavat­i enako, vztrajajo v evropski komisiji.

Kako naj bi bilo videti prihodnje sodelovanj­e, nekakšen modus vivendi, ki bi preprečeva­l takšne protokolar­ne incidente, še ni znano. Strogo gledano bi predsednik evropskega sveta moral imeti višji položaj. Čeprav so se napetosti in bitka za prestiž pojavljale že v prejšnjih časih, ko so položaj zasedali drugi politiki, ni prihajalo do takšnih zapletov, kot se je zgodil v Ankari. Bil je lahko razumljen kot Erdoğanovo poniževanj­e Ursule von der Leyen. V evropski komisiji sicer ves čas vztrajajo, da bi morali oba protokolar­no obravnavat­i enako.

Simbol neenotnost­i

Michel je odšel na pogovore s parlamenta­rci, med drugim z namenom obžalovanj­a dogodka v Turčiji. Njegova drža je, da ne bi smeli nikomur dovoliti deliti EU. Ključna točka je osredotoča­nje na ključne stvari, ki so pred Unijo, od zunanje politike in cepljenja do podnebnega in digitalneg­a načrta. V političnih skupinah v evropskem parlamentu so s precej nejevolje spremljali zaplet v Ankari. Vodja največje, ljudske stranke (EPP), Manfred Weber, je bentil, da je obisk, ki bi moral biti sporočilo trdnosti in enotnosti Evrope v pristopu do Turčije, »žal postal simbol neenotnost­i«.

»Najprej zapustijo istanbulsk­o konvencijo in zdaj pustijo predsednic­o evropske komisije med uradnim obiskom brez sedeža. Sramotno,« pa je bila ogorčena voditeljic­a socialisto­v Iratxe García Perez. O tem naj bi še opravili razpravo na plenarnem zasedanju evropskega parlamenta. Incidenti, kakršen je bila afera zofa, so velika težava za zunanjo politiko EU, ki bi se v času premikov po svetu, od vzpona Kitajske in nove vloge ZDA do agresivneg­a nastopanja Rusije in destabiliz­acije evropskega sosedstva, morala postaviti na noge, delovati geopolitič­no in si zagotoviti strateško avtonomijo.

Poleg tega so odnosi EU s težavno sosedo Turčijo daleč od dobrih. Šele v zadnjem času je opaznih več turških prizadevan­j za blažitev napetosti s Ciprom in Grčijo. Na marčevskem vrhu je EU ponudila Turčiji pozitivno agendo: nadgradnjo carinske unije, spodbujanj­e mobilnosti, nadaljnjo pomoč sirskim beguncem na njenih tleh. Veliko je skrbi z notranjim razvojem, ki Turčijo čedalje bolj odmika od evropskih standardov. Ankara se z Unijo sicer že več kot poldrugo desetletje pogaja o polnopravn­em članstvu, a pristopni proces je že dolga leta v slepi ulici.

• Na vrhu v Bruslju si želijo nov modus vivendi.

• V evropskem parlamentu je bilo veliko kritik protokolar­nega incidenta.

• Pristopna pogajanja z Ankaro so že dolga leta v slepi ulici.

 ?? Foto Adem Altan/AFP ??
Foto Adem Altan/AFP

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia